Erős Antónia a cukorbetegséggel harcol

dr
2007.04.29. 11:38
Az Egy csepp figyelem Alapítvány alapítója most az egyetemisták közt terjeszti az igét. A híradós arról is beszámolt, hogy mennyit változott, amióta együtt él a cukorbetegséggel.

Erős Antónia újabb résre lelt a magyar egészségügyben. Az egyetemisták keveset járnak orvoshoz, ezért őket részesíti kitüntető figyelemben. "Azért megyünk az egyetemekre, mert általában a 30 fölöttieket érjük el, vagy a 18 alattiakat. Egy egyetemista nem valószínű, hogy elmegy a háziorvosához, vagy egy patikába, hogy megméresse a vércukorszintjét."

Mint a szivacs

A magyar ifjúság nyitott, kíváncsi és még lelkes is. Bár a híradós ennél árnyaltabban fogalmazott. "Örültek nekünk, volt, aki külön megköszönte, hogy ott voltunk. A kutatók úgy gondolták, nem lesz nagy érdeklődés. Mindenkit meglepett, hogy ennyien eljöttek. Kitöltötték a kérdőíveket, kérdeztek is, és végigmentek minden vizsgálaton. Az eredménnyel így nemcsak elégedettek vagyunk, de felül is múlta a várakozásainkat."

Az igazság alant

"Akik egészségesen élnek, tehát zsírszegényebb ételeket fogyasztanak és rendszeresen mozognak, máris 58 százalékkel csökkenthetik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét. A szénmonoxidmérést azért is vettük be a szűrésbe, mert a dohányzás nagymértékben emeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Hazánkban pedig meglepően sokan dohányoznak."

Ma már celebjeink nagy része kiáll valami mellett vagy ellen. Kulka János kutyát ment, Dukai Regina a melegek jogaiért küzd, Erős Antónia pedig a diabéteszt hozza testközelbe. Hogy mennyit nyom latban ismertségük, nehéz megítélni. "Nyilván van olyan, akinek nem mond semmit a nevem, de akad olyan is, aki látott már a televízióban és szimpatikus vagyok neki. És lehet, hogy ezért hallgat rám."

Klikk!

Az Egy csepp figyelem Alapítvány alapítója, Erős Antónia, ha kampányol, szinte alig tud pihenni. "Délelőtt és sokszor késő este is ezzel foglalkozom, de azért a napom nagyobb része a híradózásról szól."

A bulvársajtó messziről elkerüli Erőst, mert nincsenek botrányai, nem viselkedik kihívóan, és nem szíd másokat. "A hitelesség szerintem azon is múlik, hogy az élet más területén mennyire példamutató valaki a munkájában, a magánéletében és a tetteiben. A híradós munka révén ismertek meg az emberek, és ebben a műfajban alapvető dolog a hitelesség. A magánéletemben, vagy a nyilatkozataimban igyekszem következetes maradni, talán ez is meggyőző az emberek számára."

Érzelmi fejlődés

Erős Antóniára is hatott a betegsége. Az életmódváltás és az állandó önkontroll szociálisan érzékenyebbé tette. "Mindig is empatikus voltam, de azt hiszem, ez a tulajdonságom még erőteljesebb lett. És talán "szigorúbb" lettem abban az értelemben, hogy noha ugyanúgy élhetek, mint bárki, mégis rendet kell tartanom magam körül, különben felborulhat az a kényes egyensúly, aminek az egészségem köszönhetem. Én azt mondom ugyanis, hogy azóta élek egészségesen, mióta cukorbeteg vagyok. Viszont ezt az egészséget állandó "egyensúlyozással" tudom csak megőrizni."