horoszkóp

Zoltán Erika élete csúcsa és gyémántja

dns
2007.05.24. 08:22
Zoltán Erika első lemeze azért készülhetett el, mert a Szerelemre születtem című slágert egy kocsmában énekelte három fiatal. Az énekesnő meghatottan beszélt a nyolcvanas évek popzenéjéről és a saját aranykoráról.

„Amikor a pályámat kezdtem, az utolsó fecskék közé tartoztam a magyar könnyűzene legjobb időszakából”- mondta Zoltán Erika. Az énekesnőt a tizedik Poptarisznya album megjelenése alkalmából bírtuk nosztalgiára, mert a lemezen megjelent az 1985-ös, első slágere, a Szerelemre születtem.

Beajánlották a lemezgyárnak

Nézze meg képeinket!

Azelőtt Zoltán Erika éjszakai bárokban énekelt. „Az éjszakai munka nem ugyanazt jelentette, amit ma ehhez a kifejezéshez szoktak kapcsolni. Egyszerűen minden énekes, aki nem kapott még lehetőséget arra, hogy a nagyközönség előtt is bemutatkozzon, bárokban és szórakozóhelyeken énekelt.” 1985-ben azonban a Neotonból ismert Pászor László arra hívta fel a pályakezdő énekesnő figyelmét, hogy már folynak az Interpop fesztivál előkészületei, ahová olyan zenészek jelentkezését várják, akiknek még rádiófelvételük sincs.

„Abban az időben szokás volt, hogy a Magyar Rádió kezdő énekesekkel készített felvételeket, amiket teszteltek a rádióban, és akinek jó volt az eredménye, beajánlották a lemezgyárnak” – mondta Zoltán Erika, akinek egy feltételhez kötötték részvételét a fesztiválon. „Nem volt jelentéktelen feltétel, hogy abba kell hagynom az éneklést a bárokban, ugyanis abból éltem. A cipőm mellett jártam.”

Úgyis kiderül, kellek-e

Az énekesnő eközben nem fogadta el a Modern Hungária ajánlatát, hogy háttérénekesnőként közreműködjön, és azzal a lehetőséggel sem élt, hogy R-GO gida legyen. „Ha egy csapatba beállok, akkor mindig háttérember maradok. Úgy éreztem, úgy kell a pályámat kezdenem, hogy én vagyok elöl, és úgyis kiderül, kellek-e, vagy sem. Úgy láttam, akik beindultak szólistaként, azoknak ez az út jött be.” Az énekesnő első dala sláger lett, és két évvel később megjelent az első lemeze.

„Erdős Péter és Csepregi Évi valahol Budán sétáltak, és elmentek egy kis kocsmajellegű étterem előtt, ahol három fiatal énekelte, hogy Szerelemre születtem. Azt mondta Erdős doktor; lehet, hogy kellene ennek a lánynak egy lemezt csinálni, ha már ilyen kocsmaszinten éneklik a dalt. Mintha csak a mesében történt volna” – emlékezett vissza Zoltán Erika, akivel ezután sztárként bántak.

A platina akkoriban

Klikk!

„Megkaptam, amit kértem, a fellépéseken is. Ha fehér színpadot kértem, fehér színpadot kaptam, ha táncosokkal szerettem volna fellépni, akkor vihettem őket. Élő fellépések százait adtam, amire a későbbiekben nem sokaknak volt lehetőségük.” Zoltán Erika úgy emlékszik vissza, évente 60-70 koncertet adott.

„Egy énekesnek ennél nagyobb öröm nincs. Ma már jó, ha egy előadó évente néhány élő koncertet összehoz. Közben azon izgul, bejönnek-e az emberek, jönnek-e a szponzorok. Nem tud olyan örömzenét csinálni, mint abban az időben. Arról nem is beszélve, hogy 400 ezres lemezeladások voltak, ez a szám ma már mese. Ma már 2000-nél tapsolnak. Nekem az első lemezem fél év alatt platina volt, ami 250 ezret jelentett.”Ezzel szemben 2007-ben 15 ezer eladott példány után kap platinalemezt az adott előadó

A kilencvenes években az énekesnő Erica C. név alatt folytatta a szólókarrierjét, majd férjével, Kátai Róberttel közösen megalapította EC Dance Stars nevű tánciskoláját, abban az időben már kevesebbet lépett fel. „Nekem nem csak hogy aranykor volt a nyolcvanas évek, de az életem csúcsa és gyémántja, zeneileg és szakmailag”- zárta ezzel a képpel a beszélgetést Zoltán Erika.