horoszkóp

Farkasházy nem egy vén hülye

dr
2008.04.09. 15:25
Kapcsolódók (1)
A Petőfi Rádión megszűnt kabaréja után új műsort kapott Farkasházy Tivadar. A humorista most egy televízióban fog rádiókabarét csinálni, ami ígérete szerint állandóan aktuális tud lenni, mert jelmez nélkül, lapokkal a kezükben adják elő a paródiát a művészek. Tévékabaré kötöttségek nélkül.

Farkasházy Tivadar lett a főszerkesztője a Telekabaré című szórakoztató műsornak, amit a Poén! csatorna minden hó első vasárnapján fog sugározni. A humorista boldog, mert végre azzal foglalkozhat, ami az eredeti szakmája, és amihez igazán ért. A rádiókabaré televizíós változata a szerkesztő szerint naprakész lesz, és már másnap fel tudják dolgozni a friss híreket. "Nagyon számítok a kereskedelmileg lenézett korosztályra, mert ők rendkívül tájékozottak. Igaz, hogy nem böngészik az internetet egész nap, de tévé- és rádiófüggők, ahogy én is" - mondta Farkasházy, akit a közönség láttán arról kérdeztük, hogy kiket akar szórakoztatni a műsorával.

A felvételen leginkább az idős korosztály képviseltette magát. A beszélgetésekből kiderült, hogy nem egyértelmű számukra, hogy ez egy tévéfelvétel. Többekben a kamerák láttán sem merült fel, hogy nemcsak a hangjuk, de látványuk is színesíteni fogja a műsort. „Minden kabarénak két szereplője van: aki mondja, és aki hallgatja vagy nézi. Nagyon jó közönség volt, mert nemcsak a populáris dolgokat értették, hanem a kicsit bonyolultabb poénokat is. Úgyhogy nagyon örülök és fel vagyok dobva" - örvendezett Farkasházy. 

Vízállásjelentés, nótaszó és kabaré

Nézze meg képeinket!

„Mi mindig kockáztatunk, biztosra azért nem mehetünk, mert ez egy rádiókabaré. Ebben a pillanatban azt sem tudom, hogy hogyan fogadják a nézők, hogy Gálvölgyi János kezében papír van. A jövőben meg inkább arról fogunk beszélni, ami történik az országban. Tehát, ha tegnap történt valami, azt ma elmondjuk. Ezt nem tudnám megcsinálni egy olyan tévékabaréban, ahol többheti próbafolyamat van. Ha ezt  elfogadják, úgy tudnak majd tévékabarét nézi, hogy nem kell beülniük egy fotelba. Nem tudom, hogy ez működni fog-e, de engem ezzel az ötlettel hívtak fel. Konkrétan kiesett a telefon a kezemből, mikor azt mondták, hogy csináljak egy televízióba rádiókabarét."

Farkasházyval azonban az új munka lehetőségsége sem feledtette a régi sérelmeket. „Volt egy nagyon fájó kifejezés egy riportban, amikor a rádiókabaré elkerült a Petőfiről. Akkor egy fiatal hölgy azt mondta: a Petőfin megszűnt a vízállásjelentés, a nótaszó és a kabaré. A fiatalok talán kabaré nélkül képzelik el az életüket? Azt gondolják, hogy ez egy avítt műfaj, mint a nótaszó és a vízállásjelentés? Egy ilyen gúny tárgya az én szeretett műfajom, amelynek úttörője volt mindig ez a kis ország és elsősorban Budapest? Lehet, hogy a fiataloknak ez a nyelv már túl konzervatív?" A kérdéscunamit egy vallomás követte, amelyből egyértelműen kiderült, hogy miért érintette ennyire rosszul a humoristát a beskatulyázás. 

Nem személyes sértettségre hivatkozott ebben az esetben Farkasházy, hanem a műfajt ért kritika zavarta a legjobban. „Ha ezért nem vagyok megsértődve, akkor be kell fejeznem a pályámat" - tette hozzá. Szerinte „disznóság" volt, hogy szembeállították a Petőfi Rádió progresszív zenéjét a rádiókabaréval. „Nem az volt a vita tárgya, hogy az ne legyen. Évtizedek óta ott csápolok a koncerteken, néznek is, hogy ki ez a matuzsálem. Most kezdjek el magyarázkodni, hogy ugyanúgy szeretem ezt a zenét, mint a mai fiatalok? Nem ez volt a konfliktus oka. Ez egy hamis dolog volt, amit rám kentek" - magyarázta a Heti Hetes állandó résztvevője. „Azért vagyok sértődött, mert néhány fiatal újságíró rám szállt és vén hülyének akarnak beállítani. Ez a legfájóbb."