horoszkóp

Fenyő Miklós csillaga és a jampec életmű

dns
2006.03.22. 14:02
Fenyő Miklósról csillagot neveztek el, és nemrég életműdíjat kapott. Az énekes a Velvetnek arról beszélt, hogy nem híve a zenék műfajok szerinti csoportosításának. Úgy tartja, már más erők irányítják a könnyűzenét, és jó a XXI. század emberének lenni.

Fenyő Miklósról az 59. születésnapja alkalmából csillagot neveztek el rajongói. Egyikük a Színes Bulvár Lapnak elmondta, eredeti ajándékkal szerették volna meglepni a Hungária frontemberét, aki egyes dalaiban említi a csillag szót. Hozzátette, ilyen ajándékot bárki vásárolhat 50 ezer forintért az International Star Registry nevű intézménytől. Valójában ez a jelenség hasonló a holdeli telkek tulajdonlásához, hiszen a megvásárolt csillag nevét ignorálják a szakmabeliek. Az égitestet továbbra is egy kóddal nevezik majd meg a nemzetközi csillagászati szakkönyvekben, nem az énekes nevével említik majd.

Jó érzés, ha feldolgozzák

Az énekes az utóbbi hónapokban sűrűbben szerepelt a bulvárhírekben. Nemrég az Artisjustól megkapta a könnyűzenei alkotói életművéért járó díjat. Előtte néhány nappal a Megasztár első döntőjének nézői láthatták egy filmbejátszásban, ahol a versenyző énekesek Hungária-átdolgozásait kísérte figyelemmel. Azt ugyan Fenyő a Velvetnek elmondta, számára nagyon jó érzés, ha a harminc-negyven évvel ezelőtt írt dalait más előadók éneklik a saját személyiségük hozzáadásával, arcán akkor mégsem ez a fajta áhítat tükröződött, inkább némi apátia.

#alt#

A Hungária frontemberével egyébként az MTV Krém című műsorának forgatásának szünetében beszélgettünk, miután az öltözőjébe invitált, és a feldolgozásokon kívül az alábbi témák vetődtek fel ötletszerűen: a zenék műfajok szerinti kötöttségének elutasítása, a zenészek médiamegjelenésének kérdései, és a XXI. Század emberének létélménye.

Monológ

Ha sorrendben haladunk, Fenyő Miklós nem híve a műfajok szerinti kategóriák felállításának, úgy tartja ugyanis, hogy egy zenész a saját munkásságában változtathat a határokon.

„Ami a megnyilvánulást illeti, lehetne több lehetőség arra, hogy egy zenész zenészként mutatkozzon meg a nyilvánosság előtt, feltéve, ha van értelme, van érték, és van tehetség, ami több műsort igényelne. Ha nincs sok tehetség, csak sok önjelölt, vagy médiahátszéllel tolt valaki, akiben nincs meg az a képesség, hogy lekösse a hallgatóságot, akkor viszont nem kevés a lehetőségük. Ez megítélés kérdése.

Volt időszak, amikor még ennyi megnyilvánulási lehetőség sem volt, mert összesen egy tévé volt, és abban is egy szórakoztató műsor. Ezeket ma már más törvények írják, és ezzel együtt élünk, erről szól a XXI. század embere. De jó a XXI. század emberének lenni, én a magam részéről semmi olyat nem tapasztalok, ami kirívóan más lenne, ugyanakkor más erők irányítanak, mint 20-30 éve. Legalább annyi akadály volt akkor is, mint most, amivel meg kell küzdeni. De emberek rendezik ezt a színjátékot” – foglalta össze a jampeckultusz megteremtője.

36 év, 27 album, Szandi és két másik

A színjátékokat illetően még javában folynak az Aranycsapat című musical előkészületei, amelynek betétdalait Fenyő Miklós írta. A Napfény a jégen és más ismert dalokon kívül kifejezetten ehhez a darabhoz is szerzett dalt az énekes, aki szereplőként néhányat előad majd.

#alt#

Az énekes a legendái közt emlegeti időnként, hogy pályája elején nem kapott túl sok bíztatást a hosszú távú sikerekre. A 1968-as Ki mit tud? vetélkedőn a Csavart fel a szőnyeget című szerzeménnyel debültált énekes édesanyja például azt mondta, a műsornak köszönhető nyilvánosság néhány évig tart majd. Azóta néhány évtized eltelt, és Fenyő a saját, virtuális kilinccsel nyitható honlapján rövid számvetést készített. Eszerint az elmúlt 36 évben 27 albumot készített, valamint 3 pártfogoltjának összesen 7 albumán vállalt menedzseri feladatot.