Nagy Feró meg akarja mutatni, léteznek zseniális faszkalapok is

2007.01.30. 18:30
Nagy Feró nem kényszerből korcsolyázik a jégrevüben. Ha létezne rocktévé Magyarországon, akkor is elmenne a show-ba, a bulvármédia ugyanis kihívás. Legalábbis a zenész szerint, aki bevallotta, nem akar szerepet játszani, csakis önmaga szeretne lenni, korcsolyával a talpa alatt is. "Ez is én vagyok" - mondta a Beatrice frontembere, majd arról beszélt, miért is kell utolérni Kelemen Annát vagy Győzikét, és nem foglalkozni többet a politikával.

Beköltözős valóságshowban nem szerepelne, a TV2 "értékteremtő" jégrevüjében viszont szívesen vesz részt Nagy Feró. Mégpedig azért, hogy megmutassa, talán tud annyit, mint a "médiasztárok". A nemzet egykori csótánya szerint az, aki szemére veti "bulvárszerepléseit", igazából abban korlátozza, hogy önmaga legyen. A bulvár ugyanis kihívás. Nagy Feró a Velvetnek elmondta, nem akar elbújni, vagy örökké a kocsmában lerészegedő rocker szerepében tetszelegni, ezért megy korcsolyázni a revübe. "Végül is a rock and roll is csak egy show" - véli. Persze szavaiból azért némi panasz is kihallható.

"Legendák-e a legendák?"

"30 év alatt mindannyian tévelyegtünk a politikában, de most van egy összetartozás, ezt miért kell szétverni?" - reagált Nagy Feró Sebők János Élet és Irodalomban megjelent, Hobónak és Frenreisz Károlynak címzett nyílt levelére, amelyben a hétvégi Rockaréna nevű koncertsorozatról ír meglehetősen kritikus hangnemben. Sebők cikkében nemcsak Nagy Ferót nevezi "médiabohócnak", hanem azt is kifejti, hogy az "őszinte kőkemény rockot" feltámasztani kívánó egykori bálványok a politikai szerepvállalásaik révén hiteltelenné váltak, a régi nemzedék pedig már a nyolcvanas évek elején szétszéledt.

"Végre eszébe jutott valakinek, hogy a magyar rock ünnepén megnézzük, tényleg legendák-e a legendák" - mondta ezzel szemben Nagy Feró a hétvégi rendezvényről, ahol fellép többek között Hobo, Vikidál Gyula, Frenreisz Károly és a Korál is, ő maga pedig a műsorvezető szerepé is vállalta.

Nagy Feró

A zenész értetlenkedve fogadta a kritikát: "Sebők ásni akarja az árkokat közöttünk? Hánytorgassuk fel a múltat? Én Vikidál Gyulának is megbocsátottam. Mindenki élje a saját életét, mindenki gondoljon azt, amit akar, aztán,ha rosszul dönt, az az ő dolga. 5 éve nem politizálok, tiszteletben tartom mások véleményét, és büszke vagyok arra, hogy a reggeli rádióműsoromba például Bródy János is eljött, pedig vele egyáltalán nem gondolkodunk egyformán. Aztán végül szomorúan konstatáltuk, hogy megint egy táborba sodródtunk."

"Sebők maga se tudja, hogy mit akar. Nem értem, hogy mi a baja velem. Ő sohasem szerette a Beatricét, már akkor sem, amikor elindultunk" - kommentálta a zenész Sebők kritikáját, majd hozzátette: "Minden zenésszel megpróbálok jóban maradni, amikor Hobóval a lehető legellentétesebb oldalon álltunk, akkor is tiszteltük egymás meggyőződését".

Nem akar beégni

"A TV2-vel van bajotok? Úgy gondoljátok, ez egy giccsparádé lesz? Én sejtem, milyen lesz, saját magamat adni, meg a kis korcsolyatudásomat" - kérdezett vissza a zenész, amikor a hamarosan induló jégrevüre tereltük a szót. Nagy Feró szerint a műsor, a valóságshowkkal ellentétben igazi értéket próbál teremteni, és azt is elmagyarázta, hogy miért:

"Mihez igazodjak? Ne menjek el a jégrevübe? Amit pedig egy értékteremtő műsornak tartok, ahol az ügyesség, a sport szeretete számít, és hatására talán többen figyelnek a korcsolyázók művészetére is? Nem arról van szó, hogy beköltözünk egy házba és azon versenyzünk, ki élvez el előbb. A jégtánc hihetetlen teljesítmény, az élen szeretnék végezni, nem akarok beégni." - magyarázza ambícióit.

"A rock and rollnak elő kell bújnia"

Nagy Ferenc nem érzi úgy, hogy a jégtánc ellentétes lenne a zenész szereppel, sőt, úgy véli, ez is ő. "Kiszoruljunk? Soha ne menjünk sehova? Elvégre nem ülhetek mindig a kocsmában várva a megváltó halált. Utol kell érni Kelemen "G-pont" Annát vagy Győzikét. 1975-ben írtuk a Gyere kislány, gyere című nótánkat, aztán pár év múlva, amikor a tévé is játszani kezdte, már mindenki megismert bennünket.

Nézze meg képeinket!

A rock and rollnak előbb utóbb elő kell bújnia, akkor is ha az ember áldozatokat hoz, amit nem mindig vállal szívesen" - magyarázta Nagy Feró médiaszerepléseit, amelyekkel csupán önmagának akar bizonyítani és meg akarja mutatni, nemcsak üresfejű médiasztárok léteznek, hanem zseniális faszkalapok is - mondta cinikusan. A Sztárok a jégen című műsorban is ezért vesz részt - tette hozzá, ahol azt is szeretné megmutatni, hogy "hatvanévesen is lehet valaki sportos és ügyes - vagy nem, a fene tudja".

"Nem értem, mit kellene csinálnom. Adj egy alternatívát, ahol a rock and roll megjelenik a médiumokban. Van-e olyan tévé, ahol megjelenik? Meg sem lehet szólalni a rock and rollal. Hol lehet rockzenét művelni?" - panaszkodott a zenész, majd azon merengett, azt miért nem mutatják meg, hogy Újszilváson például 35 ezer ember látogatott el a Beatrice-koncertre, vagy nyári turnéjukon bejárták az országot. "Ezekről a bulikról miért nem ír Sebők János?" - tette fel a költőinek is nevezhető kérdést. Ennek ellenére azt mondta, nem kényszerből korcsolyázik, mert ha lenne egy "rocktelevízió", még akkor is elmenne a jégrevübe, ugyanúgy, ahogy az István, a királyban is szerepet vállalt, pedig annak idején sokan bíráltak miatta.

Szerinte a kereskedelmi tévéktől nem lehet elvárni, hogy bemutassák a rockot, ám a köztévének feladata lenne, hogy arról mint kisebbségben lévő rétegkultúráról beszéljen. "Persze anyagilag ne támogassa, mert akkor elkurvul a rock" - fűzte hozzá.

Optimistán bele a reménytelenségbe

"Soha többet nem politizálok, elegem lett. Többször hívtak, de nem vállaltam. Pedig lehet, hogy jobb lenne hozzádörgölőzni valamelyik oldalhoz, de nincs ilyen. Nem értek egyet azzal, hogy Magyarországon két nagy párt mondja meg, mi legyen" - mesélt a politikához fűződő kapcsolatáról.

Új Beatrice-lemez egyelőre nincs, bár tervek azért vannak. "Kínlódunk vele, kevés időnk van rá, és nem tudjuk hol megjelenni kivéve a koncerteket, nincs igazi fórum erre. Két éve megzenésítettem Dsida Jenő verseit, akkor senkit nem érdekelt, nem mutogatták. Nagyon nehéz eljuttatni a zenénket a közönséghez, ezért csak optimistán bele a reménytelenségbe, koncertezünk tovább" - mesélt a zenész a jövőről.