horoszkóp

Amikor rám nevetett a lányom, elolvadtam

dns
2007.10.03. 13:48
Ganxsta Zolee az egyetlen családos ember az újonnan alakult Jack Jack nevű zenekarban, és már most arra számít, hogy az elkövetkezendő hónapok után egy albán kisfiú máját ültetik majd be neki. A rapper három dolgot szeret: a rockzenét, a dobolást, és a hempergést a haverokkal. Eredetileg ezt a small talk-interjút nem kérdés-válasz formájában szerettük volna megírni, de be kellett látnunk, Ganxsta speciális nyelvezetét így tudjuk a legjobban visszaadni.

Néhány éve egy interjúdban azt mondtad, nincsenek ambícióid. Most új formációt hoztatok létre Jack Jack névvel Mester Tamással, Papp Szabolccsal, Tóth Tibivel, és az a célotok, hogy három hónap alatt egy hét dalból álló lemezt felvegyetek egy vidéki házban. Erről a munkáról nagyjátékfilm készül. Ebből úgy tűnik, mégis vannak ambícióid.

Adódnak lehetőségek, amelyeket kihasználok. Én csak annyit csinálok, hogy ülök, lógatom a gyíkomat és egyszer csak jön egy ilyen kérdés: te figyelj, mi lenne, ha összeállnánk? És ha tetszik az ötlet, belevágok.

Magadtól nem találsz ki semmit?

Nézze meg képeinknet!

Dehogynem. Hogy ambícióm nincs, az nem azt jelenti, hogy üresagyú vagyok. Have no ambition: ez jó szöveg, nem? Egy punkzenekar címéből vettem amúgy. Amikor ezt mondtam, biztos meg voltam alakulva, és tetszett ez a mondat. De ha tényleg nem lennének terveim, akkor otthon ülnék és nem csinálnék semmit. Vannak dolgok, amik érdekelnek, és vannak, amik nem. És ha engem valami érdekel, azt tiszta erőbedobással szoktam csinálni. Ha egy picit is nem érdekel, akkor hiába kérnek fel, és hiába ajánlanak nagy pénzt érte, képtelen vagyok odafigyelni. Az iskolában is, ami tetszett, azt megtanultam, ami meg nem, azzal akármennyit foglalkozhattam, nem ment a fejembe.

A Jack Jack miért érdekel?

Mert rockzenéről van szó, meg azért, mert nagyon szeretek dobolni, meg azért, mert nagyon szeretek hemperegni a haverokkal. Ez mind a három benne van, több nem is kell nekem. Papp Szabival már egyébként is ezerszer megalakultunk, sokszor léptünk fel együtt, aztán úgy, ahogy kell, fekvés. Itt majd lesz lehetőség arra, hogy akár heti ötször is megalakuljunk. Abból meg tudod mi lesz? Májcsere. Egy albán kisgyerek máját majd ki kell venni, és beültetni nekem.

Tehát még a saját májaddal élsz.

Még igen (nevet). De ez a három hónap majd erős lesz.

Hogyan készültél a közös munkára?

Hogy lehet arra készülni? Dobolok én állandóan, ettől függetlenül is. Ez meg az ötödik zenekar, amiben részt veszek.

És az ivászatra?

Azt meg csak várni lehet.

Négyötök közül hárman frontemberek vagytok a saját zenekarotokban. Ez nem jelenthet problémát a közös munkában?

És ki a nem frontember? Tóth Tibi? Ő is egy meghatározó egyénisége a zenekarnak, bár az igaz, hogy a saját zenekarában nem frontember. Három dudás egy csárdában, sőt négy, érdekes felállás, ki fog derülni, hogy működik. Magyarországon ezt még nem próbálták ki, mi ki fogjuk próbálni.

Magyarország sok zenész számára szűkös terep, erről sokan beszéltek már. A fellépési lehetőségek általában a televíziós esztrádműsoroktól a fesztiválokig terjednek. Gondolkoztál valaha a kitörésen?

Negyvenegy évesen nem akarok én kitörni. Nekem megvan az egzisztenciám, amit megteremtettem magamnak, ezen se rontani, se javítani sokat nem lehet. A saját örömömre zenélhetek.

Az örömzenélésnek szerves része a közönség?

Persze, hogy az. Üres ház előtt játszani kaki. Ha meg tetszik a közönségnek, az nagyon jó, de az a lényeg, hogy nekünk tetsszen, és jól érezzük magunkat. A Jack Jackben meg az a fontos, hogy a házban jól érezzük magunkat, mert akkor a film jól sikerül. Ez, tudod, olyan, mintha vennék egy autópályát és lökdösném rajta az autókat a saját örömömre.

Szereted magad nézni a vásznon? Több filmben szerepeltél már, többek közt a Rosszfiúkban, vagy a Le a fejjel című filmben, és legutóbb a Noé bárkájában.

Nem, mindig utálom magam nézni, mert mindig valamit úgy találok, hogy tré. Hogy nézek ki? Hülye, dagadt disznó. Hogy áll a fejem? Milyen a hajam? Mindig bénának érzem magam. De örülök, hogy benne lehetek a filmekben. Mindig törekszem arra, hogy ott legyek. Ha tévéműsor készül rólam, azt sosem nézem vissza. Ha viszont tetszem magamnak, annak nagyon tudok örülni. Ha van egy jó lemezborító, ahol az én normáim szerint jól nézek ki, az nagy öröm. Szép sosem leszek, de nekem más a szép. Danny Trejo nekem szép. Nagyon ronda, barázdált arcú ember, ő a "hű de jó arc".

Mi az a beállítás, ami neked jól áll?

Ezen nem töprengtem.

Három hónapig összeköltöztök a zenekarral egy házban, amit felszereltek stúdióval. Az alatt az idő alatt nem fogod látni a családod?

Dehogynem, ez nem a Való Villa. Én is hazamehetek, meg a család is bejöhet. A lányomat látnom kell, olyan nincs, hogy ne lássam. Kevesebbet tudok vele foglalkozni majd, de januárban még megismer, remélem. Az anyukája nagyon toleráns. Feleséget választani tudni kell. Nekem sikerült. Azt az életmódot tolerálni, hogy reggel nyolckor esem haza innen-onnan, nem könnyű.

Most is nyolcra jársz haza, hogy családapa vagy?

Hogyne.

Mielőtt megnősültél volna, a magánéleteddel szinte sosem foglakoztak a bulvárlapok. Azóta, hogy nős vagy, olvashattunk arról, hogy a feleséged néha rosszul viseli, hogy folyton bulizol.

A rockzene, ami körülöttem zajlik, ez az egész rock’n’roll cirkusz erről szól. Nem lehet csak úgy váltani, hogy apuka lettem és megyek haza hatra. Zakk Wylde-nak, Ozzy gitárosának van gyereke, felesége. De amikor elmegy turnézni, reggelig hempereg a haverokkal. Negyvenegy éves, mint én, és olyan fazon is, nagy haja van, és húzza a rock’n’rollt. Mondjak idősebbet? A Motörhead gitárosa hatvanéves, és ugyanígy él. Ez nem korfüggő. Az a titka, hogy olyan családot kell választani, amelyik ezt el tudja viselni.

Sosem feszíted túl a húrt?

Túlhúzom néha, arra hajlamos vagyok. Úgy működik: látom, ezt engedte, meg ezt is engedte, na akkor még egy kicsit ráhúzok, és elmegyek a cimborákkal reggel nyolcig. És akkor megkérdi az ajtóban, amikor hazaértem: te normális vagy? Van egy gyereked, negyvenegy évesen meg vagy hülyülve? Olyankor visszavonulok négy napig. Aztán gyerünk újra a haverokkal.

A lányoddal jól tudsz kommunikálni?

Amennyire egy egyhónapos gyerekkel lehet, igen. Rám nevetett már. Amikor először rám nevetett, elolvadtam. Ez rendesen három hetes korában történt, grüberli is volt az arcán.