horoszkóp

Gombos Edina felszabadítaná a magyarokat

dns
2006.09.15. 08:19
Gombos Edina vállalta, hogy népszerűsíti hazánkban a „Szabadítsd fel magad” kampányt, amelynek célja, hogy a magyarok vidámabban éljenek. A műsorvezető nagyrészt kubai férjével példálózott, akinek szülőhazájában a szegénység ellenére is mindig kiváló a hangulat. Siránkozás helyett dominóznak.

„Mindig is vidám, optimista lány voltam. Sokszor nem értem a magyar mentalitást” – mondta Gombos Edina arra a kérdésünkre, miért vállalta el a most indult ’Szabadítsd fel magad!’ kampány népszerűsítését.

Lehetnénk önfeledtebbek

A kampányt egy felmérés előzte meg. Nyolc európai ország lakóit kérdezték meg arról, mennyire elégedettek az életükkel. A kérdések a részt vevő nemzetek lelki állapotára életvezetési szokásaira és hangulatára vonatkoztak. A kutatásból kiderült, hogy mi magyarok vagyunk a legkevésbé felszabadultak. Az eredmények nagyrészt a már meglévő sztereotípiákat erősítik, emellett néhány újat is bedob a köztudatba.

„Nem mosolygunk eleget, gyakran stresszesek és lehangoltak vagyunk. Ezen szeretnék változtatni” – mondta Gombos Edina. „Több olyan országban jártam, ahol a mérhetetlen szegénység ellenére folyton mosolyognak az emberek. Ők a legkisebb, legtermészetesebb dolgoknak is tudnak örülni. Tanulnunk kellene tőlük. Mi is lehetnénk egy kicsit önfeledtebbek, felszabadultabbak, bizakodóbbak és nyitottabbak”- utalt a kubai férjével, a csak keresztnéven ismert Albertóval történt találkozásukra.

Ez lenne a szegénység?

Mint elmondta, mentalitásán sokat változtatott a férje, aki túl anyagiasnak és kissé zárkózottnak, elutasítónak lát bennünket, magyarokat.

„A férjemet jó néhány dolog meglepte, amikor Magyarországra költözött. Szerinte hajlamosak vagyunk rosszabbnak ítélni az életszínvonalunkat, mint amilyen valójában. Alberto szülőhazájában jegyre lehet kapni havonta meghatározott mennyiségű olajat, lisztet, tojást és rizst. Mégsem keseregnek a kubaiak, összetartanak és segítenek egymáson. Alberto nagyon meglepődött, amikor itthon bementünk az első bevásárlóközpontba. A kasszáknál hosszú tömött sorokban várakoztak az emberek, púpozott kosarakkal. Azt mondta, hogy „miért sírtok ti állandóan, ez lenne a szegénység?”– emlékezett vissza a műsorvezető. Habár a panaszkodás idehaza egyfajta szocializációs kód, Gombos Edina ennek ellenére úgy érzi, ezen a mentalitáson lehet változtatni.

Latin zene a kesztyűtartóban

„Hosszú panaszáradatba kezdhetnék én is, hogy rengeteget dolgozom, és alig van szabadidőm. Hajnali fél négykor kelek, és amikor a tévében is vagyok, este kilenc előtt nem érek haza. Ezen kívül van egy saját ajándéküzletem, amivel szintén sokat kell foglalkozni. Folyton fáradt és kimerült vagyok, mégsem nyűgösködöm - mondja Edina. Inkább próbálom feldobni magam valamivel. Mindig van a kocsimban latin zene. A problémáimat pedig megbeszélem a barátaimmal, a családommal. Ez is remek módja annak, hogy fenntartsam a lelki egyensúlyomat”- tette hozzá a műsorvezető.

A felmérésben azért már vannak biztató dolgok is. Például kiderült, hogy a magyarok jó része szeret nevetni, viccelődni. „De még mennyire szeretünk bolondozni, nagyokat kacagni. Ezért is gondolom, hogy nem reménytelen azért küzdeni, hogy szabadítsuk fel magunkat még inkább” – reagált Edina, aki egy újabb saját példát is említett.

Dominózz, ne siránkozz!

„Nem túlzok, ha azt állítom, hogy a kubaiak mentalitása szöges ellentétben áll a magyarokéval. Hihetetlenül nyugodtak, ráérősek. Nem stresszelik magukat feleslegesen. Nem szoronganak a jövőjük miatt. Pedig ott aztán tényleg nagy a létbizonytalanság. Bosszankodás, siránkozás helyett összeülnek a barátok és dominóznak egyet, vagy táncolnak, beszélgetnek. Ettől jobban érzik magukat – mondja Edina.

Nemrég azt írták a műsorvezetőről, hogy a férjével együtt külföldre költözik. „Nem a közeljövőről beszéltem. Most még nem hagyjuk el az országot, mivel nagyon sok minden ideköt. Legfőképpen a szüleim. A férjemmel viszont abban maradtunk, hogy később, amikor már a gyerekek is meglesznek, egy időre biztos az ő családjához költözünk. Ha nem is Kubában, de valamelyik tenger partján, esetleg Floridában veszünk majd egy közös házat a szülőkkel ”- avatott be terveibe bennünket a magát mindig mosolygósnak nevező Gombos Edina.

Nem meglepő
A nyolc európai ország bevonásával készült felmérésből kiderült többek közt, hogy a vizsgált országok közül a hollandok a legelégedettebbek az életükkel, őket követik a dánok, majd a belgák, és a spanyolok. A várakozásoknak megfelelően a magyarok a sereghajtók közt találhatók, ami pedig a nemek megoszlását illeti, a magyar nők jóval elégedettebbek, mint a férfiak. Arra a kérdésre, mennyire érzik magukat egészségesnek, nem meglepő módon a déli országokban élők válaszoltak a legkedvezőbbnek.