horoszkóp

Soma a kórházat választja

2007.09.20. 07:45
Ha lenne háttérkórház mindenki nagyobb biztonságban érezné magát - állítja az énekesnő. A legfontosabb, hogy minél kevesebb feszültség érje a kismamát a fogantatás pillanatától, hiszen mindenre emlékszik a csecsemő. Szerinte az otthonszülés legnagyobb ellensége, a hiányos infrastruktúra.

Soma Gésamamát - aki ezoterikus világszemléletéről híres - arról kérdeztük, hogy mi a véleménye az otthonszülésről. Az énekesnő az arca többek közt a Születés Hetének, ami ezzel a témával is foglalkozik. A szombaton történt tragédia miatt egyre jobban kiéleződött a helyzet az otthonszülők és az azt nem pártolók között.

Soma meglepetésükre nem pártolta az otthonszülést a magyar viszonyokra való tekintettel. "Nem szülnék otthon, mert nincs mögötte infrastruktúra. Lehet egy alternatíva, de sajnos nincs háttérkórház, mert nem vállalja egyik intézmény sem."

"A szülés egy természetes folyamat és én a háboríthatatlan szülést preferálom. Mindenki a saját ritmusba tegye ezt, ne pedig akkor, mikor az orvos ráér. Hatvan éve tudjuk, hogy létezik sejtmemória, tehát a magzat a fogantatás pillanatától emlékszik mindenre. A megszületést követő egy órát, aranyórának hívják és ekkor csak a - ha nincs komplikáció - csak a Szentháromság lehet jelen: az apa, az anya és a csecsemő. De mi itthon még mindig manufaktúrában szülünk, ahol az anyukák kultúráltan vajúdnak és gyorsítót kapnak. Nem véletlen, hogy vidéken a szülészeti osztályt bontónak hívják. Mérhetetlen sötétség és tudatlanság van ezen a téren. Pedig a nők életében, ennél fontosabb dolog nem történik."

Saját - nem reprezentatív - felmérésünk szerint, a magyar nők nagyon alacsony százalékban mondanának igent arra, hogy ne a megszokott, kórházi miliőben hozzák világra gyermeküket. Szeptember 9-én tudatosodott mindenkiben, hogy jelenleg semmi sem szabályozza az otthonszülés feltételeit. Így tehát arra sincs lehetőség, hogy folyamatos kapcsolatot tartson egy orvossal az otthonában szülő nő. A szakemberek pedig addig nem akartak kockázatot vállalni, amíg nincs szabályozva a kérdés.

Szeptember elején még azt jósolták, hogy a szabályozást követően nőni fog azoknak a nőknek az aránya, akik a családi környezet mellett döntenek. Egy héttel később történt az a tragédia, ami megsürgette ennek a kérdésnek a mielőbbi tisztázását. Egy komplikációmentesnek induló vajúdás és szülés egy elakadt váll miatt, fulladásos halálhoz vezetett. A csecsemőt a kétpercnyire lévő kórházba szállították, ahol már a csak a halál beálltát tudták megállapítani.