A Győzike Show sztárja elindult ma reggel a Kékszalagon, de csúfos bukás lett a dolog vége: tengeribeteg lett, mentőcsónakot kért és a partra vitette magát.

Még mielőtt korunk kedvenc valóságshowhőse nekilódult, hogy kis családját megnyaraltassa a Vörös tenger partján, Győzike a múlt héten levonult egy napra Balatonfüredre, hogy felkészüljön a leghíresebb magyar vitorlásversenyre, a Kékszalagra. Bár akkor nagyon lelkesen nyilatkozott élményeiről, a verseny pénteki rajtja után nem sokkal kénytelen volt feladni a versenyt: tengeribeteg lett, és motorcsónakkal szállították a partra.

Boldog Győzi a vízen

A szervezők a múlt heti kishajós kiképzés előtt rutinosan egy nagyobb méretű vitorlásba is beültették Győzit, akivel akkor röviddel a partraszállás után beszélgettünk. „Nagyon nagy feeling és a Velvetnek szívesen elárulom azt is, hogy itt a Balatonon végre jól érzem magam, nyugalom van, boldog vagyok. A szabad levegőn..” – áradozott, bár feltehetően inkább a szárazföldre gondolt – „..mindenről be kell számoljak, de itt most jó emberekkel vagyok körülvéve.”

Győzike földön és vízen a klikk után

A showman akkor kifejtette, a vízen érződik a Jóisten szeretete, így még sokkal nagyobb örömmel készült a Kékszalagra, bár ennek ellenére a szervezők a hét elején még nem sokat tudtak a hollétéről. Szerdára azért hazaért, csütörtökön már Füreden edzett az egész család, pénteken reggel pedig Győző a rekordlétszámú mezőnnyel együtt el is rajtolt egy viszonylag kicsi, ámde kényelmes, J24 típusú nagyhajóval. Néhány óra elteltével azonban a verseny feladására kényszerült: tengeribeteg lett, a szervezőktől mentőcsónakot kért és a partra szállíttatta magát. A Velvet fotósa a dicstelen partraszállás pillanatát örökítette meg; kollégánk elmondása szerint Győző a tőle megszokott módon elmondhatatlanul sajnálta magát, csalódottságát a "Micsoda szégyen!" szókapcsolat gyakori és hangsúlyos ismételgetésével juttatta kifejezésre

A beszámolók szerint legkomolyabban a versenyt amúgy Hujber Feri és Csiszár Jenő veszi, de Fábry Sándor és Jáksó is nagyon készült a megmérettetésre. Bódi Sylvi stílusosan a Balaton egyik ékkövén, a szép és elegáns Nemere II nevű, 75-ös schärenkreuzeren szállt vízre. Az első befutók szombat este várhatók.

Csak David Hasselhoffal úszik

Győzi nem tud és nem is akar megtanulni úszni, tehát hiába várt mindenkit a nagy megmérettetésre, a Balaton körbehajózására, még akkor is, ha szerinte ebben az országban senki nem hallott még erről a rendezvényről, mivel itt nem érték az érték. „Itt az lenne az érték, ha valaki a sztárok közül most megfulladna, ha csak lejövünk szórakozni, az nem az” – mondja, és úszástudás híján, valljuk be, erre van némi esélye. – „Ja, nem tudok úszni, de mindegy is, hiszen David Hasselhoff nélkül nem is megyek sehova.”

Győzi még a tréningen egy Kalóz típusú kishajót is kipróbált, bár a parton még nem sok kedve volt hozzá. Olyannak tartotta, mintha a Ferrariból átülne valami kisautóba, ám aztán gyorsan eszébe jutott, hogy a Ferraris témát pont a Velvet kezdte pedzegetni, így megjegyezte, hogy az is milyen gyorsan kiderült, ám azt továbbra is tagadja, hogy az övé lenne a gépjármű.

A Kékszalagról
Nemzetközi Távolsági Vitorlás Verseny. A Kékszalag a legrégebbi, legnagyobb hagyományokkal rendelkező, valamint a leghosszabb távú tókerülő verseny Európában. 1934-ben rendezték meg először, a tengeri sebességi versenyek mintájára. A nagyhajós távverseny a Balatonfüred - Balatonkenese - Siófok - Keszthely - Tihany -Balatonfüred útvonalon zajlik minden évben. A verseny hossza légvonalban: 145 km. A versenyen résztvevő hajók száma évről évre rekordokat dönt: 2005-ben 432 vitorlás indult, 2006-ban 479 hajó, közel 2500 versenyzővel állt a rajthoz. Minden évben ott lebeg a versenyzők előtt, az egykori Kékszalag rekord megdöntése is, 1955-ben 10 óra 40 perces időt futott a Nemere II. nevű 75-ös cirkáló, Németh Istvánnal a kormánynál. Cél az abszolút győzelem, az egyszerre rajtoló majd félezer vitorlás hajó közül, melyik lesz ez évben a leggyorsabb, melyik kerüli meg elsőnek a Balatont. forrás: sailing.hu