Hajós András a Playboyban vall politikusi ambícióiról

2006.02.22. 07:52
Hajós "Tibicsoki" András, aki szereti önmagát hórihorgas köcsögként definiálni, lelke borúsabb fele egy játékmedvében manifesztálódott, poénparádézó zenekari frontember és a Heti Hetes spontán dalra fakadó celebritása, most próbál komoly képet vágni. A showman egy Playboy-interjúban jelenti be: politikai pályára készül.

Hajós András saját bevallása szerint az utóbbi időben direkt vett vissza az önpromóból: mint a Playboynak elmondta, épp azon van, hogy "kiírja magát a szakmából", mivel megvilágosodott. "Mindenfajta sértettség nélkül, sőt derűsen belenyugodtam abba, amit már korábban is sejtettem: az élet nem egyenlő egy tévéműsorral. Nem titkolom, hosszabb távon más terület felé kacsingatok. Lassan elköszönök a vicces, bohókás alak imázsától, és igyekszem a külső szemlélő számára is megkomolyodni" - mondta el a Playboynak adott interjúban, ahol bevallotta: politikai ambíciói vannak.

A Heti Hetes jó felvezetés

Tekintse meg képeinket!

Hajós régen, mielőtt még A Hajós lett volna belőle, a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodáján dolgozott. Hosszabb távú céljai közt már akkor is szerepelt, hogy főpolgármester lesz, de először ismert és jómódú akart lenni, és szerintünk már ez is politikusi rátermettségét bizonyítja. Biztos egzisztencia nélkül nem szívesen vágott volna bele a politikába - indokolja ambícióit, majd kiváló logikával bebizonyítja, hogy a Heti Hetes úgyszólván a Parlament előszobája: "Tulajdonképpen a Heti Hetesben való szereplésem is önmagam egyfajta átpozícionálása, hiszen a műsorban közéleti, politikai kérdések kerülnek elő, a politikai humor pedig mindenképpen egy felfelé történő elmozdulás például egy olyan produkcióhoz képest, mint a Benne leszek a tévében volt."

A közügyek már 16 éves kora óta érdekelték: már kamaszként előszeretettel olvasott napilapokat, mivel így komoly ember benyomását keltette a 4-6-os villamoson. Ott volt az Orbán-beszéden, a Charta-tüntetésen, és rendszeresen nézte a parlamenti közvetítéseket. Ezek a korai élmények olyan erősen bevésődtek neki, hogy hatásuk állítása szerint még az Emil.RuleZ! zenekari munkásságára is rányomta bélyegét: "A közélettel, az ország vagy Európa számára fontos ügyekkel a magunk módján a koncerteken is foglalkozunk, Hegyi Gyuri dalszövegei vagy az én konferálásaim érintik azokat a jelenségeket, amelyek meghatározzák mindennapi közösségi életünket."

Cicciolinának is sikerült

Mindezek az élmények alapján úgy véli, sokakat az exhibicionizmusuk, pénzsóvárságuk, hatalomvágyuk hajt a politika felé. Ő ennél sokkal elhivatottabb államférfi volna, mert ilyesmik már nem foglalkoztatják: "Én már túl vagyok ezen, hogy megismernek az utcán_ Szerintem nem baj, ha olyan médiából ismert arcok, akik már kiszerepelték magukat, politikai pályára lépnek. Az ilyen embereknek ugyanis a nyilvánosság már régen nem cél, inkább eszköz". Mi hirtelenjében Staller Ilonát tudnánk említeni, aki celebritásból politikussá próbált válni, de politikai tevékenységéből leginkább csak félmeztelenkedős parlamenti szereplései maradtak meg az utókor számára, ami mintha azt mutatná, nem tudta teljesen levetkőzni régi beidegződéseit.

Klikk a képre!

Morális szint a kocsma elott

Hajós világképét liberális demokrataként, önmagát kétgyermekes euromagyar apaként határozza meg. Koncertturnéi révén pedig pontos rálátása van az ország sorsára: "Feleségem révén sokat járok Szabolcsban, az Emil.Rulez!-zel az ország legkülönbözőbb pontjain lépünk fel. Ismerem az országot, és tudom, hogy melyek azok a területek - romaügy, könnyűdrogok kérdése, másság elfogadása, szociális háló, iskolarendszer, szegénypolitika, amelyek számomra is fontosak, s amelyekben még nagyon sok a tennivaló. Nem szeretnék olyan hazában, olyan Európában élni, amely kirekesztő, korrupt, agresszív vagy éppen múltba révedő, kulturálisan revizionista". Úgy véli, legitimitás tekintetében kétféle politikust lehet megkülönböztetni: a szakpolitikust, aki egy adott terület ismerője, és a karizmatikus vezetőt, aki morális döntések meghozatalában erős. Ő inkább erre érzi alkalmasnak magát, mivel képtelen lopni. "Ha mondjuk 10 év múlva komolyan politikusnak állnék, nem lenne takargatnivalóm_ Persze lehet, hogy akadna, aki megkérdőjelezné morális szintemet, ha látott mondjuk Pécsett a tavalyi Kamera Hungária után Bajor Imivel, amint egy kocsma előtt ültünk a földön nagyon részegen, bár szerintem ez még belefér".

A teljes interjú a Playboy 2006. márciusi számában olvasható