horoszkóp

Misebor-fesztivállal lett polgármester a Barátok közt Hoffer Misije

2006.10.03. 15:08
A Barátok közt egykori szereplője Halász Gábor tavaly megrendezte a kiskutasi misebor fesztivált, idén pedig a 188 választópolgárral büszkélkedő zalai község polgármestere lett. A volt színész-műsorvezető programjának első pontja, hogy megnyitja a faluházat.

Halász Gábor lett a Zalaegerszegtől tizenkét kilométerre eső Kiskutas új polgármestere. A Barátok közt egykori szereplője független jelöltként indult, és a nem sokkal több mint négy és fél négyzetkilométer területű faluban a szavazatok 64 százalékának megszerzése után váltotta a 16 évig hivatalban lévő szintén független Tóth Józsefet.

Misebor feszt

„Régóta terveztem már, hogy elköltözöm Budapestről, és amikor beleszerettem Zalába, új otthonomnak Kiskutast választottam. Franciaországban láttam ehhez hasonló, lenyűgöző falvakat, talán ezért is tetszett meg annyira” – kezdte Halász Gábor, aki tavaly kezdett közösségépítő tevékenységébe.

„Elsőként Misebor-fesztivált szerveztünk. A bor és a borkultúra különösen közel áll hozzám. A fesztiválra a környező településről összegyűjtöttem a templomok miseborait - a sokszínűség kedvéért a zsidó szertartásokhoz használt vörösbort is. A miseborról annyit érdemes tudni, hogy általában édesebb, kései szüretelésű fajta” – mondta az új polgármester hozzátéve, a hívőknek ritkán van lehetőségük misebort kóstolni, ezért is szerette volna megismertetni velük.

Klikk!

„Lelkesen kóstoltak, misztikusnak tartották a kóstolást. A fesztiválon tapasztaltak megerősítették bennem, hogy a közösségformálás egyik kulcsfigurája egy kistelepülésen a pap. A kiskutasi atya, Andor Zoltán erre a legalkalmasabb, nála liberálisabb felfogású pappal sosem találkoztam” – dicsérte választott falujának szellemiségét Halász Gábor, mielőtt a polgármesteri jelölésre tértünk volna rá.

Kvázi jöttmentként

„Nem voltam könnyű helyzetben, hogy kvázi jöttmentként a község polgármestere szerettem volna lenni. Sajnos a két másik jelölt a negatív kampánytól sem tartotta távol magát, én pedig elhatároztam, ha szépen nem tudom megnyerni a választást, akkor nincs szükségem a címre” – mondta Halász Gábor, és a jelek szerint „szépen” zajlott a választás. A volt sorozatszereplőt az elődje hibáiról is kérdeztünk, diplomatikusan annyit mondott „nem fektetett hangsúlyt az összetartásra”.

A harmincas évei elején járó polgármester elmondta, komoly programmal állt a község 188 választásra jogosult lakója elé, de csak néhányat tudott kérdésünkre említeni, mondván a beiktatása után nézik át a költségvetést, azt követően tud átfogó képet alkotni.

„Az első lépés az lesz, hogy a közkincseket ténylegesen közkinccsé tesszük. Újra kinyitjuk a faluházat, amelyik még felújításra szorul. Lehetővé kell tenni, hogy az emberek internetezni tudjanak, és művelődési házként működhessen” – mondta Halász Gábor, aki a misebor fesztivált is szeretné megismételni. Kérdésünkre, hogy a kis falu alkalmas-e fesztiválok megrendezésére, azt válaszolta: „a földrajzi adottságai nagyon jók, és a helyiek nagyon örülnek a közös szervezésű eseményeknek”.

Távol a nagypolitikától

Kérdésünkre a polgármester elmondta, a politikai pártok akkor keresték meg, amikor már valószínű volt, hogy eséllyel pályázik a címre, de ragaszkodott ahhoz, hogy egyik párt se támogassa. „Szerettem volna távol tartani magam és a községet is a nagypolitikától, úgy érzem, nincs szükség itt rá.”

Halász Gábor már jóval ritkában szerepel a nyilvánosság előtt, mint néhány évvel ezelőtt. Miután a Barátok közt producere nem tartott tovább igényt Hoffer Misi karakterére, a sorozatbeli húgával, Konta Barbarával a TV2 egykori, Lazac című reggeli magazinjának műsorvezetője lett. Ezt kövezően a MÁV kommunikációs igazgatóságán dolgozott. „Történt egy vezérigazgató váltás, és mivel én kötődtem a vezetőségnek, nekem is mennem kellett” – vázolta röviden.

A színész-műsorvezető korábban arról beszélt a Velvetnek, szívesen filmezne, és ez alatt a gyártást és a színészi feladatokat is értette. „Ha őszinte akarok lenni - márpedig nem szeretem titkolni a hibáimat - nem jött olyan felkérés, amire örömmel igent mondtam volna” – válaszolta, majd a rendezésről kérdeztük. „Tavaly volt lehetőségem színházi darabot rendezni, abban ki tudtam élni magam. Termékeny évem volt, azonban belerokkannék, ha a polgármesteri feladatok mellett mást is vállalnom kellene. Így is alig alszom.”