horoszkóp

Herczeg Zoltán divattervező és a szeretet ereje

2005.11.27. 10:58
Nyolc éve kezdte a szakmát, ruháiban feszített a Back II Black zenekar. Jellegzetes partiarc, akit már csak nonkorformista megjelenése miatt is ki lehet szúrni a tömegből. Beszél a magyar divatszakmáról és a stílusos emberről, valamint elmondja, csak olyat tervez, amit ő is fölvenne - most éppen 33-asokkal és krisztusi utalásokkal gazdagon ellátott ruhákat.

Honnan jönnek az inspirációid?

Jön magától.

Figyeled a trendet?

Nem nagyon, amikor olyanom van, a Fashion tv-t szoktam nézegetni, de azon szinte csak női ruhák vannak, úgyhogy egy idő után megunom. Zenehallgatás, nyitott szemmel járkálás a világban, ennyi elég.

Miért foglalkozol elsősorban férfi ruhákkal?

Mert magamból indulok ki. Amit én fölvennék, azt csinálom másnak is.

A piros-fehér kutyamintás pulóverben többször felbukkantál az éjszakában. Te tervezted?

Igen, de azt az anyagot más tervezők is használták már. Ez egy ilyen ország: van x anyagbolt, mindenki ott vásárol.

Te is?

Igen, zömmel Budapesten vásárolok, de Budapesten külföldi anyagokat árulnak, mert a magyar textilipart már tönkreverték. Ezek mind import kelmék, amik elosztódnak a boltok között.

Hogyan lehet definiálni a stílusos nő illetve férfi fogalmát?

A stílusos ember, ha megjelenik, vonzza a tekintetet és öröm ránézni. Van egy határozott vonal, amit képvisel. Azt is látod rajta, hogy tisztában van önmagával. Ezen kívül jó, ha a rajta lévő ruhák passzolnak egymással, ha harmonikus a megjelenése.

Nemzetközi kontextusban hol tart a magyar divatszakma?

A béka feneke alatt. Szerintem mondjuk Lengyelországban vagy Ukrajnában is ugyanannyi tehetséges fiatal tervező van, mint nálunk, de ugyanúgy nincs kultúrája vagy inkább múltja, mint itt. Negyven évig le voltunk törve a szocializmus hülyeségei által. Most kezdünk magunkra találni, csak az a gáz, hogy közben a fejlett divatállamok elhúztak tőlünk. Nem is szakmailag van baj, mert rengeteg tehetséges kreatív szakember él itt. Az emberek igényeit és a mentalitást verték tönkre: uniformizálódtak, hülyének nézik vagy megbámulják az embert, ha máshogy néz ki. Ha külföldön meglátnak egy pasit, aki jól néz ki, odamennek és gratulálnak neki, Magyarországon odamennek és lebuzizzák. Ez a nagy különbség.

A franchise boltok megjelenése - mint a Promod, a Zara vagy a H&M - nem kedveznek a stílusfejlődésnek?

A vásárlónak segít akkor, ha bemegy és vesz magának jó ruhákat. Én személy szerint nem örülök neki, mert ők is csak nehezítik a helyzetünket: jön egy konkurens, aki sokkal olcsóbban tud termelni, mert világcég. Jó lenne, ha a magyar kormány vagy a lakosság támogatná a magyar tervezőket mondjuk azzal, hogy vásárol vagy odafigyel rájuk.

Mondj egy számot, mennyi tervezőt bírna el a piac?

Szerintem 50-100-an lehetünk, akik ebből élünk: nagyon kevés, aki nagyon jól, 50-100, aki elvegetál, és több száz vagy akár ezer, akikről esetleg nem is hallottunk, pedig lehetnek köztük nagyon tehetséges emberek.

Lakberendezéssel is foglalkozol.

A saját lakásomat én terveztem az utolsó szegig. Baromi fontos volt és baromira imádtam csinálni. A környezeted ugyanúgy körülölel téged, mint egy ruha. Ha a ruha fontos neked, akkor az is fontos, hol laksz.

Folyamatosan felbukkansz különféle partikon. Miért?

Kétfajta eset van: az egyik, amikor meghívnak egy rendezvényre - divatbemutatóra, szépségversenyre vagy ahol reprezentálni kell -, ami a szakmához kapcsolódik. Nagyon szívesen elmegyek, mert örülök neki, mint ahogy annak is örülök, ha mások eljönnek, ha én hívom meg őket. A másik, hogy imádok koncertekre és bulikba járni, ezeket kinézem valamelyik műsorfüzetekből, fogom magam és elmegyek.

Exhibicionistának tartod magad?

Egyre kevésbé. Az ember korosodik és ezzel együtt benő a feje lágya is. Nemrég visszanézetem egy-két videófelvételt és már nem tudok velük azonosulni. Akkor komolyan gondoltam, de azóta eltelt nyolc év.

Mi a legnagyobb esemény mostanában veled kapcsolatban?

Az hogy 33 éves lettem, betöltöttem a krisztusi kort (a beszélgetésünk napján a Budapest Fashion Weeken tartott divatbemutató is ennek jegyében telt). Ez nem csak a koromból adódik, meggyőződésem, hogy ezt a világot csak a szeretet mentheti meg a pusztulástól.

Vallásos ember vagy?

Mondjuk inkább azt, hogy hiszek.

Milyen könyvet olvasol most?

Most tettem le az Alkimistát (Paulo Coelho: Az alkimista - a szerk..) Erről szól.

Görög Zita vagy Oroszlán Szonja?

Görög Zita.

Beckham vagy Robbie Williams?

Robbie Williams.

Szőrme vagy műszál?

Nekem műszál. Műszőrme.

Fecske vagy boxer?

Boxer.

Vicc?

Nem vagyok egy viccmesélő srác. Rögtön elfelejtem.