horoszkóp

Horváth János kínlódott a hó nélküli kutyaszánversenyen

2008.02.17. 07:50
9 milliméter hó a hegytetőn az életben maradáshoz kevés, a meghaláshoz viszont bőven elég – mondta Horváth János, aki néhány hete részt vett egy megpróbáltatásokkal teli csehországi kutyaszánversenyen. A történet a lehetetlen állapotok ellenére jó véget ért. Horváth a kiadójának mondta el élményeit.

Idén második alkalommal vett részt Horváth János színész a csehországi Sas-hegységben rendezett Sedivackuv Long 2008 elnevezésű kutyaszánversenyen. Ez a megmérettetés kifejezetten extrémnek számít a versenyek közt a maga 222 és 333 kilométeres távjával.

Az életben maradáshoz kevés

Nézegessen kutyaszánversenyt!

A színész, miután hazatért, a megpróbáltatásait könyvkiadójának diktálta le, és az ebből összeállított beszámolóval idézzük fel a néhány héttel ezelőtti történéseket. Habár a kutyaszánversenyekhez a hó szervesen hozzátartozik, ezen a versenyen azonban a hó nem volt jellemző, mindössze 9 mm hullott a verseny előtti napon. „Ez ugye az életben maradáshoz kevés, de a meghaláshoz bőven elég. A hó helyett a startnál kopott fűcsomók, kedves kis földgöröngyök mosolyogtak az eléggé lehervadt hajtókra”- mondta tollba Horváth János.

A hóhelyzet azért is okozott csalódást a világ minden tájáról érkezett mushereknek (kutyaszánhajtóknak), mert a helyszínről készült internetes fotók 40-60 cm-es hóról számoltak be. „Az idei esztendőben a 333 km-es távot alapból törölték, mert kedvezőtlennek tűntek a versenyútvonal hókondíciójai. Szóval maradt a 222 km, amelyik szintén nem leányálom, hiszen rendkívül nehéz és kemény pályával szoktak a szervezők kedveskedni az indulóknak.”

Jobban érzed, hogy nő vagy, vagy férfi

Az idei versenyen három magyar induló volt a kilencvenötből. Badár Sándor szerzőtársaként, és néhány Szőke András-filmből ismert Horváth János huszonkét éve műveli a kutyaszánhajtást, mint azt a legutóbbi interjújában elmondta, Alaszkában is élt. A színész alapvetően szereti a vidéki létet, mert ott „a hagyományos szerepek szerinti lét karakteresebbé válik. Jobban elkülönül az, hogy férfi, nő, tél, tavasz. Nem akarok nagy szavakat használni, de tényleg igaz, hogy jobban érezheted, hogy nő vagy, vagy férfi egy olyan helyen, ahol nem természetes, hogy kinyitod a csapot, és akkor abból folyik a melegvíz. Az ottani életstílus lehetőséget ad arra, hogy jobban megtaláld önmagad”- mondta a Badár Sándorral közösen írt Ámerika című könyv bemutatója után a színész.

Az idei hóhelyzetet látva Horváth János elmondta, úgy döntött, menet közben vidám történetekkel szórakoztatja kutyáit, hogy elterelje a figyelmüket a nehézségekről. A verseny első két napján napi 58 kilométert kellett megtenniük a résztvevőknek, a harmadik napon már csak 34 kilométert, addigra ugyanis az összes hó elolvadt.

A kutyák nem sérültek

„A negyedik, zárónapra az eredeti mezőny vészesen megfogyatkozott, mindössze 34 hajtó maradt talpon. A többiek kiestek, feladták fáradtság, sérülés és a veszélyes pálya miatt. Egy szlovák versenyző sajnos súlyos térdsérülést szenvedett, eltört a térde egy esést követően. Viszont azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a versenyen elstartoló sok száz kutya közül egy sem szerzett semmilyen sérülést”- tartotta fontosnak megemlíteni a színész, és ami a tanulságot illeti, Horváth elmondta, aki ezt a néhány napot „végigharcolta,” legalább annyit elmondhat magáról, hogy ő egy Iron Sled Dog Man.