horoszkóp

L. L. Junior: Előítélet egyenlő tudatlanság

dr
2007.03.08. 09:30
A roma származású énekes nem kicsit idealista. Küldetéstudattal és univerzális emberszeretettel áldotta meg a sors a szegény családban felcseperedett L.L. Juniort. A nélkülözés érzete annyira beleégett, hogy manapság hármasával veszi a csokikat. Mindenkin segítene, aki szegény vagy baromi ronda.

L.L. Juniorról joggal állíthatjuk, hogy a tinilányok kedvence (L.L.= Ladies Love). Az énekest arról kérdeztük, miért ment ki a Fekete Vonat felbomlása után Amerikába: "Tanultam, éltem és kipróbáltam magam egy idegen környezetben. Azért mentem ki, hogy megnézzem, tudok-e egyedül boldogulni. Ahol tudtam, segítettem az ottani magyaroknak. Leginkább tolmácsolnom kellett. Másfél évig tartózkodtam kint és ezalatt elkezdtem marketing manager szakra járni. Végül nem fejeztem be, mert iszonyatos honvágyam lett és inkább hazajöttem."

A roma polgárjogi harcosként is definiált Junior egy igazi idealista. "Előítélet egyenlő tudatlanság" - állítja a zenész. "Elegem van az antiszemita gondolatokból. Mindenkin -aki hátrányos helyzetű vagy a külseje alapján differenciált- ha tudok, segítek. A zene a legjobb közvetítő eszköz, ezzel tudok a legtöbbet tenni értük. Ennek nincs színe, kora vagy származása. Legszívesebben Robin Hood lennék, aki megmenti a szegényeket és az elesetteket. A mai napig kompenzálom kell magam a gyermekkori szegénység miatt. Ha lemegyek a boltba, veszek három csomag csokit, mert ezt régen nem engedhettem meg magamnak. A nyomorral és az antiszemitizmussal sajnos mindenhol szembesül az ember. Az volt a legrosszabb, mikor kamaszként el akartunk menni egy diszkóba. Felvettük a legjobb ruháinkat, de a kidobó végigmért és azt mondta, hogy ez egy zárkörű klub. Nem is engedett be minket. Mindezt azért, mert romák voltunk."

Klikk!

Az évente egy új albummal előrukkoló L.L. Junior kifogyhatatlanak tűnik, ha a zenéről van szó. A nagyipari termelés mögött azonban összhang és csapatmunka van. "Rengeteg dalunk van, sok szöveget együtt írunk Robertoval, aki jóval tapasztaltabb nálam, mivel 11 évvel idősebb, 3 gyermekes családapa. Hihetetlenül sokat segített nekem. Az ő élete ihlette néhány komoly mondanivalójú dalomat."

Példát mutatni az öröm szigetén

A Lesi Lászlóként anyakönyvezett roma rapper arra is ügyel, hogy rajongóinak kizárólag legjobb arcát mutassa. Ha erre nem figyelne, akkor nem lehetne őt - szerinte jogosan - példaképnek tekinteni. . "Fontos: felelős vagyok azért, amit teszek. Odafigyelek, hogy mit csinálok a nyilvánosság előtt. Pozitívumokat igyekszem sugározni, még a legszomorúbb pillanataimban is. Nem akarok folyton megújulni. Nagyon szeretek rappelni, énekelni és táncolni. Nem szívesen kategorizálom magamat, mert van mindenféle albumom. Van, amit nem lehet pusztán prózával kifejezni, ezért van szükség más műfajokra is. A harmónia nagyon fontos a zenében, de persze az a téma és a mondanivaló függvénye, hogy mit milyen stílusban tálal az ember. A zene mindenre képes, ez varázslatos. Ezért érzi jól magát mindenféle náció a koncerteken. Akik táncolnak a koncertjeimen, nem gyűlölködnek. Ott senki nem beszél politikáról, csak örömzenélés van. Nem akarom megváltani a világot, csak boldog akarok lenni a körülöttem lévőkkel és persze a zeném hallgatóival."

A jövőbe vetett hit

"Rengeteg emberrel dolgoznék együtt, de nem akarok neveket mondani, nehogy kihagyjak valakit. Közel áll hozzam a fekete stílus, a dél-amerikai zene és az r&b, a soul és a funky is. Már dolgozunk az új lemezen. Szeretnék még tíz év múlva is a színpadon állni, táncos lábú rapper énekesként."