horoszkóp

Biciklivel közlekedik a BKV új szóvivője

2007.02.01. 09:43
Kiricsi Karola iparművész szeretett volna lenni, de nem vették fel az egyetemre. Azóta már nem bánja, hogy jogász lett. A BKV új, huszonéves szóvivője leginkább a kerékpáros közlekedés híve, mert lelkes környezetvédő.

„Az egyik kedvenc sportom a biciklizés. Régebben, amikor csak tehettem két keréken közlekedtem a városban. Ha az időjárás és az időm engedi, továbbra is így fogok tenni” – mondta Kiricsi Karola, a BKV február elsején hivatalba lépő szóvivője. A fiatal jogásznő közlekedési szokásairól egy rövid bemutatkozó szövegből tájékozódtunk, ami első olvasásra ellentétesnek tűnik a BKV iránti elkötelezettségével, de az új szóvivő szerint erről szó sincs.

Aktatáska a csomagtartón

Klikk!

„Két közlekedési formát népszerűsítenék a fővárosban, abból az egyik a bicikli. Több Európai nagyvárosban bevett szokás, hogy nemcsak a huszonévesek, de sok üzletember is kerékpárral, öltönyben utazik a munkahelyére, aminek hátsó csomagtartóján szállítja az aktatáskáját. Erre azért is szeretem felhívni a figyelmet, mert szenvedélyes környezetvédő vagyok. A másik a közösségi közlekedés, amivel fővinformos munkám során már rengeteget foglalkoztam” – mondta Kiricsi Karola, aki a tömegközlekedésre módszeresen a közösségi közlekedés kifejezést használta.

Az autókról csupán annyit mondott, esetenként elkerülhetetlen, hogy autóba kelljen ülnie, „amikor például hajnali ötre kell munkába mennem. A mindennapokban azonban igyekszem környezetkímélőbb formáit választani a közlekedésnek”.

A másoddiplomáján dolgozó jogász néhány évvel ezelőtt a Fővinformnál helyezkedett el, ahol a rádiós megszólalások mellett jogi régióirányítóként dolgozik, és úgy tudja, az ottani munkája is közrejátszhatott abban, hogy őt kérték fel, legyen a közlekedési vállalat szóvivője.

A fedezőlámpák és felső vezetékek

„Jogászként első megközelítésben némiképp furcsa volt nap mint nap felső vezetékekkel vagy éppen villamosfedező-lámpákkal kapcsolatos hírekkel dolgozni, de komolyra fordítva a szót, most azzal bíztak meg, hogy vegyek részt a BKV új, hatékonyabb kommunikációs stratégiájának kialakításában és megvalósításában”.

Kiricsi Karola elmondta, az eddigi gyakorlattal szemben a vállalat kommunikációját a sajtóiroda segítségével hárman látják majd el: a kommunikációs igazgató, a sajtóiroda vezetője és a szóvivő, de például arra a kérdésre, hogy láthatjuk-e majd őt a reggeli magazinműsorok vendégeként, amint fejlesztési tervekről beszél, egyelőre nem tudott válaszolni. „Nagyon sok munka áll még előttem, amíg felkészülök. Várhatóan február második felétől fordulhatnak a sajtó képviselői kérdésekkel hozzám” – mondta az új szóvivő.

A hazánkban nem túl nagy múltra visszatekintő szóvivői gyakorlatban eddig kevesebb nőt ismertünk, huszonéves nőket pedig egyáltalán nem szoktak megbízni ilyen feladattal. Erre a felvetésünkre Kiricsi Karola elmondta, úgy gondolja, ez is része lehet a BKV megújulási stratégiájának. „Való igaz, hogy inkább férfiak szokták ellátni a szóvivői feladatot. Ha azonban az illető nő, az pozitív és negatív diszkriminációt is eredményezhet. Remélem az én esetemben ez pozitív lesz” – fejtette ki Kiricsi Karola.

Textil szakra készült

Az új szóvivőt arról is kérdeztük, gondolkodott-e már a BKV közelmúltbeli kommunikációs baklövésein, például a Combino-ügyre. „BKV ügyekben nem a múlttal szeretnék foglalkozni inkább a jövővel és amikor február elejétől két kollégámmal nekilátunk a munkának elsősorban arra fordítjuk majd az energiánkat, hogy a jövőben minél hatékonyabban tudjunk majd információkat átadni” – mondta a szóvivő.

Mivel az új szóvivő láthatóan része a BKV imidzsváltásának, a külsejét is szóba hoztuk. „Arról egyelőre nem beszéltünk, milyen megjelenés lesz majd az elvárás. Az biztos, hogy mindig az alkalomnak megfelelő öltözékben leszek majd. A divat és az öltözködés egyébként nem áll tőlem távol. Annak idején felvételiztem az Iparművészeti Egyetem textil szakára, de nem vettek fel. Már nem bánom, hogy nem lettem iparművész, szeretem, amivel most foglalkozom.”