Komenda Mónika Dosztojevszkijt olvas eredetiben, mondván, ő nem átlagos dolgokról ír. A Főiskolák szépe idei győztesét bántja, hogy a szociális olló egyre csak nyílik. Annak azonban örül, hogy nyert egy horvátországi nyaralást. Plasztikai beavatkozást viszont nem szívesen nyert volna.

Répcelak után a budapesti Hajógyári szigetet is meghódította Komenda Mónika, a Főiskolák Szépe idei győztese, aki a versenyzés terén tekintélyes rutint szerzett. "Már a hobbimmá vált, hogy szépségversenyeken indulok. Nem tudom megmondani, pontosan miért választottam ezt. Az mindenképpen imponált, hogy itt főiskolások a nevezők, és mivel én is tanulok, nekem ez többet jelent, mintha kozmetikusként indulnék egy szépségversenyen."

Dupla szilva

A 24 éves Komenda Mónika szerint minden nő álma, hogy szépségversenyt nyerjen, ezzel elnyerje az emberek tetszését és egy estén keresztül őt ünnepeljék. Erre az időszakra azonban nem tervezett több szépségversenyt a győztes, most már leginkább csak élvezni szeretné a nyarat.

Képek a királynőről!

Mivel a Bed Beachen rendezett eseményen színpad helyett egy zsinórkorláttal elkerített területen állt a három győztes, a fotósok elvonulásával a közönség akadály nélkül tudta megrohamozni a versenyzőket. Amíg tehát jeleztük Komenda Mónikának, hogy interjút készítenénk vele, és amíg az üvöltő zenében, a kifutótól tíz méterre egy fehér fakorlátnál erre lehetőség nyílt, negyedóra telt el. Miközben az ELTÉ-n tanuló győztes a szabadidős tevékenységeiről beszélt, egy amerikai fiú rajongása jeléül dupla szilvapálinkával kínálta meg, ő pedig sokáig csokra mellett szorongatta a poharat.

Nem pattanásos

A verseny kora nyári elődöntőjén egy induló arról beszélt, a vizsgaidőszak idején a lányok arca pattanásos, tehát valószínűleg célszerű a vizsgák után szépségversenyt tartani. "Nem hiszem, hogy ilyen szempontok bármennyire is befolyásolnák a szervezőket" - nevetett Komenda Mónika, aki épp a héten szerzett idegenvezetői képesítést. "Nekem szerencsére nem szoktak pattanásaim lenni a vizsgastressztől, de ettől függetlenül ha egy versenyen indulok, jobban odafigyelek magamra, hogy mit eszem, mennyit sportolok."

A szépségverseny fődíja egy horvátországi nyaralás; emellett sminkkészletet, féléves fitneszbérletet, és egy kurzust nyert Komenda Mónika, ez utóbbit Sütő Enikő modelltanfolyamára. A győztes mindezeknek örül, de kevésbé lenne lelkes, ha például plasztikai beavatkozást kapott volna fődíjként. "Vannak olyan versenyek, ahol valamilyen kezelést lehet nyerni. Én ezzel nem élnék, semmit nem szeretnék megcsináltatni magamon. Nem szeretnék nagyobb mellet például."

Imádom az oroszokat

Igyekeztünk intellektuálisabb síkra terelni a beszélgetést, mert a győztesről a Répcelak szépe verseny után készült interjúból már jól tudjuk, nem döntötte el, milyen hivatást választ, mindenesetre a tanári pálya nem vonzza. Szeret viszont szerepelni, de inkább énekelni, és ha lenne lehetősége arra, hogy televízióban szerepeljen, az biztos nem a lottósorsolás lenne. Kedvenc olvasmányairól is kérdeztük.

A verseny képei!

"Imádom az oroszokat, hiszen én is orosz szakos vagyok. Eredetiben olvasni Tolsztojt, Dosztojevszkijt nagyon jó" - mondta a szépségkirálynő, akit a következők miatt fogott meg a két nagyszerű író. "Olyanokról írtak ők, amik nem átlagosak a számunkra. Nem olyanokról, amivel mindennap találkozhatunk, hanem más világokat mutattak be. Jó ebbe belemenni."

Változtatni kellene

A társadalom problémái közül Komenda Mónika a középréteg eltűnésével foglalkozna leginkább. "Nagyon szomorú, hogy a szegények és a gazdagok közt egyre nagyobb a szakadék. A nem annyira tehetősek egyre szerényebbül élnek, és a kilátásaik sem jók. Valahogy ezen változtatni kellene" - mondta a versenyző.