Ritka gól után a hallgatás

2006.05.01. 08:09
A Velvet celebtáborába a hírességek, a hírességekkel kavarók és a politikusok mellett bizony sportolók is beletartoznak, még a focisták is. Elsőként Koplárovics Bélára voltunk kíváncsiak, akivel nagy bánatunkra semmi nem történt azóta, hogy 2002 augusztusában belőtte azt a bizonyos gólt a Manchester Unitednak. Ráadásul lesérült, talán ezért érezzük a gyomrunkban a szorongató érzést: Béla olyan, mint a magyar futball.

Egy sportoló mikor éli ki magát? Hiszen fiatalon mindig edzenie kell, nincs nagyon lehetősége nagy bulizásokra. Önnek volt?

Mindennek megvan a maga ideje. Nálam nem volt meg. Meccs után előfordul, hogy kajálunk, megiszunk két pohár sört, de amúgy nem lehet hetente ötször-hatszor bulizni. Ha edzés van másnap kilenckor, akkor nincs szükségem a bulira. Nyáron van két hét, télen egy hónap, akkor szoktunk inkább szórakozni. Egyedül hétvégén tudok otthon lenni, nekem az a kikapcsolódás.

Ezek szerint otthonülő típus. Ilyenkor ki veszi körül?

A menyasszonyom. Közeljövőben tervezzük az esküvőt, de még nincs pontos időpont kitűzve.

Van beceneve?

Van, aki Bécinek hív, máshogy nemigen.

Béláról
"Koplárovics Béla 1981. június kilencedikén született, Barcson. Az ötödosztályú helyi csapatban kezdte a pályafutását, tehetségére 2000 körül figyeltek fel Hévízen - igaz Tapolcán is játszott -, és a ballábas csatár a másodosztályú csapat erősségének bizonyult. 2002-ben a huszonegy év alatti válogatottban is feltűnt, a ciprusiak elleni 2-1-re elveszített meccsen akkor ugyanis, ő szerezte a magyar gólt. Akkor az egykori szövetségi kapitány, Csank János szívesen látta volna a Siófoknál, a csatár szóban meg is egyezett az egyesülettel, aztán Bozsik Péter hívó szavára inkább a bajnokcsapatot ZTE-t választotta. Új csapatában az Újpest elleni Szuperkupa-döntőn mutatkozott be, majd a Kispest ellen már az NB I-ben is játszott. Az NK Zagreb elleni itthoni BL-előselejtezőn hét perc jutott neki, ekkor csak annyit lehetett megállapítani, gyors és ballábas. Aztán 2002 augusztus 14-én a Manchester United elleni mérkőzés 91. percében Szamosi minden előzetes várakozás ellenére jól vette át Molnár ívelését, meghúzta az alapvonalig, és laposan középre nyomta a labdát. Az érkező Koplárovics pedig két méterről bekotorta. Koplárovics Bélának akkor is élete végéig megvan a legnagyobb flash, ha soha többet egy egyeneset nem rúg a labdába."- Ághassi Attila, Index

Miért zavarta a hírnév, ami a Manchesternek lőtt gól kapcsán talált önre?

Nem szeretek erről már beszélni, mindenki emiatt ismer. Én a játékommal akarok kitűnni, különösebben már nem érdekel az a régi gól. Tisztában vagyok a képességeimmel, és az edzők is. Nem lettem tőle se jobb, se rosszabb. Abban az időben többet foglalkoztak velem, de ezt maximum három-négy napig élveztem.

David Beckham még mindig a példaképe?

Nem a példaképem, de tetszik a játéka. Persze Ronaldóé is tetszik, nagyon jó képességű labdarúgó. De talán Beckham a legjobb.

Még mindig?

Megoszlanak róla a vélemények, szerintem Magyarországnak nagyon kellene néhány Beckham.

Mi most a célja? Azt mondja a Manchesterben játszani nagy álma lenne. Az elmúlt években közelebb került ehhez?

Négy hónapja megsérült a térdem, úgy nézett ki rendbe jön, de aztán megint előjött. Kiderült, részlegesen el van szakadva a belső szalagom, így tavasszal sajnos már nem tudok játszani, talán majd az utolsó két fordulóban. Felépülés után egyelőre megyek vissza a ZTE-be, aztán majd a játékom alapján eldöntik, hívnak-e vagy sem.

Most legalább van ideje pihenni.

Hát azért nincs sok. Eljárok konditerembe, bioptron lámpával és mágnesterápiával kezelem a térdemet. A csapattal ugyan nem edzhetek együtt, de amikor reggel felkelek, lemegyek azért az edzésre. Általában kezelem a lábam. Ez nem igazán jó egy focistának. Szívesebben lennék a pályán.

Mikor tér vissza a csapatához?

Remélem ősszel. Addigra talán visszanyerem a régi formámat. Elsődleges álmom a felépülés, mert már nagyon unom ezt a sérülést.

Miért nem sikerült kivívnia az állandó helyet a válogatott csapatban? Foghatjuk a lámpalázra?

Ez nem lámpaláz volt, csak nem ment a játék. Tudnám fogni bármire, de nem ment a játék, aztán ennyi. Nem ment. Volt már olyan mindenkivel, hogy egy meccsen rosszul játszott: nem éreztem magam erőben, nem jött össze semmi.

Ön szerint van még gond a magyar focival? Vajon mi lehetne a megoldás?

Ez nem az én dolgom eldönteni. Vannak gondok az biztos. Mikor siker van, minden jó, ha nincs, akkor meg minden rossz. Nekem egy bajnoki cím sikernek számítana, vagy valami hasonló. Nemzetközi szinten óriási különbségek vannak és nem az anyagiakról van szó. Ezeket nem az én dolgom rendbe hozni. Aki már játszott külföldön biztos jobban elmondja, hogy mik a különbségek a külföldi és a magyar klubbok között.

Az apja dobos volt, tud dobolni? Mi a kedvenc zenekara?

Erről ne kérdezzen. Nem vonzott a zene és kész.