horoszkóp

Kozma Orsi nem bájos, hallgatag kislány

2007.06.09. 11:19
A Jazz+Az és a Cotton Club Singers után szólókarrierbe kezdett az énekesnõ. Szerinte ezt meg kellett lépnie és bízik benne, hogy most majd megváltja a világot. Csak ne lenne ilyen türelmetlen.

Kozma Orsi találkozásunkkor kissé bosszús, amiért másodjára is ellopták a kocsiját, még az sem vigasztalja, hogy ismét megtalálták, mert mint állítja, most épp borzasztó nagy szüksége lenne a járgányra. Aztán rádöbben az örömre az ürömben és vidáman sört rendel. „Egyébként elég stresszes vagyok” - kezdi. - „A vasárnapi koncert miatt, meg az új lemez miatt is. De azért élvezem, nagyon jó ez a feszültség, meg a felelõsség, meg hogy végre a saját kezembe vettem az életem irányítását, csak azért emberpróbáló.”

Élet a Cotton után

Két éve jutott el odáig, hogy megcsinálja az elsõ szólólemezét, akkor még a Cotton Club Singers mellett. „Szerettem a Cottont, bár nem voltam kielégítve száz százalékig zeneileg, mivel a popzene sokkal közelebb áll hozzám. Viszont tisztába jöttem a jazz mûfajával, törõdtem a hangommal, ráadásul anyagilag is nagyon jó volt, szinte saját pénzbõl hoztam ki a lemezem.”

Nézze meg képeinket!

Kielégítetlen lelke miatt aztán belevágott a szólókarrierbe. „Az átállás a közönségemnek is furcsa, akik megszoktak hat évig bájos, hallgatag kislánynak a Cottonban, pedig én nem ilyen vagyok. Belül ordítani tudnék. Most legalább ki tudom élni a felgyülemlett indulataimat. Megnézem, mik a határaim és megismerem magamat. Ez egy útkeresés. Ha nem léptem volna, megbánom. Egyik napról a másikra élek, mert ilyen a világ. Az elõadó vagy sokat koncertezik, vagy hozzámegy egy milliárdoshoz, aki szponzorálja. Én a belsõ hangra hallgattam.”

Világmegváltás Madonna módra

Csajos popnak érzi saját zenéjét, ami mainstream, de azért kicsit komolyabb, mint a Lola meg hasonló muzsikák. „Ezt még szoknia kell a közönségnek. Nem értem, hogy a magyarok miért skatulyáznak, miért nincs az, mint mondjuk Madonnánál, aki egyik évben kiad egy jazzlemezt, a másikban pedig egy Ray of Lightot, ami egészen más hangzás. De majd én megváltom a világot, csak idõ kérdése” - teszi hozzá nevetve. - „Csak én is tök türelmetlen vagyok.”

Határozottnak tûnik, de amikor ezt megemlítjük, hevesen tiltakozik. „Valójában csapongok, és nagyon bizonytalan vagyok. Sokszor halálra idegesítem a barátaimat, mert próbálom tõlük leszívni azt az energiát, amit magamból kéne meríteni.” - Bevallja, hogy a barátaira hallgatna, de valójában nem hisz el nekik soha semmit. - „A rossz kritikától meg kiakadok, a legrosszabb típus vagyok.”

Mélyvíz helyett szamárlétra

Orsi örül neki, hogy õ végigjárta a szamárlétrát, mert rengeteg zenésztõl tudott tanulni. „Igazából sajnálom a Megasztárosokat, mert egyfelõl ez egy baromi nagy lehetõség, de utána bedobják õket a mélyvízbe, hogy akkor most ússzál. És ki maradt fent igazából, a Rúzsa Magdi, a Caramel meg a Majka” - itt megakasztjuk egy pillanatra. - „Ja, hogy õ Való Világos? Na mindegy, abból meg aztán tényleg csak õ bírt többet produkálni egy mellfelvarratásnál. Rengeteg embert ismerek és tudok örülni a dolgaimnak, mert megdolgoztam értük. Vokalistaként is voltam a csúcson, aztán szünet, majd jött a Jazz+Az, ami baromi nagy siker volt, szóval tudom milyen fent és azt is milyen lent lenni.”

A vokálozást nem hagyta abba, gyakran játszik barátaival, mert mint mondja, Sting is vokálozott a Dire Straitsnek, õ miért tartaná ezt cikinek. Ha valaha mégis visszatér a jazz mûfajához, akkor viszont egyedül akar énekelni, komolyabb szinten. „Nagyon befelé forduló zene lenne. El tudnám képzelni, hogy baromi nagy popsztár vagyok és hetente egyszer-kétszer elvetemült jazz zenével lépek fel kis klubokban.”

Magánélet vs. karrier

A magánéleti kérdésekben viszont már nem ilyen határozott. „Ebben nem vagyok szerencsés, a magánéletem csak nem akar alakulni. Valahogy nem jön, lehet, hogy ebben én is hibás vagyok. Még nincs itt az ideje, most mással kell foglalkoznom. Már divat 40-50 éves korban szülni, persze néha felriadok álmomban, hogy ilyenkor anyukám már rég megszült engem, meg hogy lehet, nekem soha nem lesz gyerekem. Ez a másik parám amúgy, hogy nekem mindenért árat kell fizetnem. Lehet szólólemezem, meg jó kis karrierem, de akkor egyedül maradok.”

Klikk!

Ennek ellenére a bulvársajtó bekebelezése nem célja, magánéletérõl nagyon óvatosan nyilatkozik, arra meg különösen nem vágyik, hogy levetkõzzön egy magazinnak. „Nem szeretnék odáig eljutni a kétségbeesésben, hogy nagyon nem megy a karrierem, és akkor elkezdem kiteregetni a magánéletem, majd leveszem a melltartómat és a bugyimat, hogy végre figyeljenek rám. Nincs mit megmutatnom. A honlapomon van olyan fotó, amin áttetszõ ingben vagyok. Annak a képnek van jelentése, de ok nélkül nem csinálnék ilyet.”

Korábban megpróbálkozott a színészettel, de mint elmondja, jobb, hogy másként alakult az élete. „Beszédhibás és kicsi vagyok. Kétszer nem vettek fel a fõiskolára, elmentem a Toldy Mária stúdióba, ott szóltak, hogy menjek el az Operett Színházba meghallgatásra. Nem szeretem a meghallgatásokat, nem tudok jól teljesíteni ilyenkor, inkább hívjanak, hiszen tudják, mire vagyok képes” - mégis megkapta a szerepet és egy évig játszott az Operettben a Valahol Európában címû darabban. - „Ez egyfajta elégtétel volt arra, hogy nem vettek fel.”

”Egerben nyári játékokon csináltuk a Koldusoperát, de oda nem is értem, hogy kerülhettem. Hegedûs D. Géza volt a Bicska Maxi, a szüleim pedig Bodrogi és Molnár Piroska. Szerintem elég közepes voltam, bár igyekeztem. Iszonyú ideges és tiszta herpesz voltam az egész próbafolyamat alatt. Már kiestem ebbõl, és félnék, meg tudom-e még csinálni. De azért valószínûleg mennék, ha hívnának.