Kovács Lajos, miután szakított második feleségével, Cseh Annamáriával, teljesen új életet kezdett. Először egy súlyos hasnyálmirigy-gyulladáson esett át és csak utána kapta vissza régi családját. A színészt legközelebb novemberben láthatjuk a mozikban.

Kovács Lajost 1974-ben fedezte fel a hazai filmipar és azóta is megállás nélkül foglalkoztatja. Egyszer kényszerült csak hosszabb pihenőre, akkor is azért, mert fizikai állapota annyira megromlott, hogy már az életbenmaradásért kellett küzdenie. Cseh Annamáriával való szakítása után, 2005 novemberében visszatért családjához, akik először kétkedéssel fogadták a "megtépázott" művész hazaköltözését, de elég időt adtak a színésznek arra, hogy eldöntse, mit is szeretne valójában.

"Miután otthon kiengedett, beütött a krach. A rossz táplálkozás, a rengeteg munka és a feszültség miatt berobbant a hasnyálmirigye. Bevérzett és ezért életveszélyes állapotba került, de csodával határos módon megmaradt" - mesélte Zsuzsanna, Kovács első felesége. Gyermekei is bizalmat szavaztak a színésznek, aki így visszaköltözhetett Gyulára.

Az első időszakot a volt felesége érzelmileg zaklatott, űzött és feszültségekkel teli állapotként írta le. "Tulajdonképpen egy nagy bulvárcirkuszon volt túl, nyilván ő nem így élete meg, hiszen itt két ember kapcsolatáról volt szó. Lajos végül nem tudott elszakadni régi családjától, azaz tőlünk, és ebbe majdnem belepusztult. Ahhoz, hogy én megbocsássak neki, azt kellett éreznem, hogy tényleg, visszavonhatatlanul minket választ."

Örömhegyek a depresszió után

Gyermekei a "dühös fájdalom, a harag és a szégyenérzet" ellenére Kovács mellé álltak, mert látták, hogy apjukat sakkban tartotta a másik oldal. "Ha te tudsz apával élni" - mondták a gyerekek Zsuzsannának - "akkor nincs értelme tovább magára hagyni, inkább arra kell koncentrálni, hogy az élet adhat még szép napokat." A betegség kialakulását felesége szerint az akkori idegállapota idézte elő, de ugyanannyi esélye volt annak is, hogy egy kórokozó vegye le a lábáról. "Előrehozhatja a dolgot, ha erős inger éri az embert. Lajos inkább Istenben hisz és egy jó sebészben, nem a babonákban vagy a természetgyógyászatban." Mindezt azért említette az asszony, mert a betegséggel járó lelki és fizikai megterhelésekről Kovács az Elixír Magazin hasábjain vallott.

Klikk!

"Alázat nélkül meg sem gyógyultam volna"

A színész, mióta felgyógyult, új életet kezdett. "Nem cigizhetek, nem ihatok és többször, de keveset kell kajálnom. A közérzetem nagyon jó, és most olyan érzés van bennem, - egy évvel a baj után - mintha meg sem történt volna velem. Tudok futni és dolgozni. Most azt várom, hogy dolgozni kezdhessek. Ebben és következő évben hat vagy nyolc filmet fogok forgatni, egyet Kanadában, egyet Spanyolországban, a többit Magyarországon. A madridi produkcióban együtt dolgozom majd William Dafoe-vel és Michael Madsennel is."

Kovács Lajos szerint az ő filmes sikerének titka, hogy "látják rajtam, hogy komolyan lehet venni, mert mindig ugyanazt a megszokott minőséget produkálom. A szakmai alázat sem hiányzik belőlem. Mikor a Woyczekkel nyertünk egy csomó díjat, akkor sem mentem el mindenhova interjút adni, mert úgy gondolom, hogy ez egy csapatmunka volt, nyilatkozzon erről inkább rendező vagy a producer. Én szerényem meghúzom magam, mert nem élt bennem sohasem a feltűnési vágy."

A már teljesen egészséges Kovácsot a közönség a mozivásznon legkorábban október vagy november tájékán láthatja. Fekete István Tüskevár című regényének adaptációja ősszel kerül a mozikba, ahogy Paczolay Béla Kalandorok című filmje is, amiben szintén szerepet kapott.

Az a bizonyos Radiohead-klip

Kovács Lajos munkásságának érdekes része az a szerep, amit a Radiohead Karma Police című klipjében alakított. A Velvet kérdésére a színész elmondta, hogy évekkel ezelőtt a klip rendezője kereste fel azzal, hogy el tudna-e utazni másnap Londonba, forgatni. Tudomása szerint 600-800 ember közül választották ki, de azt a mai napig sem tudja, hogy mely szerepe alapján [Szász János Woyczek című filmjében figyelt fel rá a rendező, Jonathan Glazer - a szerk.]. Maga a forgatás két részletben, három éjszakán át tartott, Londontól 200 km-nyire északra egy tanyán, a búzatáblák között. A munka éjszaka, rettentő hidegben és kíméletlen körülmények között zajlott.

Bár Kovács maratonistaként gyakorlott futónak mondható, de elmondása szerint este nyolctól hajnalig gyakorlatilag folyamatosan futnia kellett, és a hideg meg a szokatlanul kemény talaj (aszfalt) miatt olyan erős húzódást kapott, hogy a helyszínre hívott orvos injekciója állította csak talpra. A munkáért 500.000 forintnak megfelelő angol fontot kapott, de "rettentően megdolgoztam érte." Az együttessel is sikerült megismerkednie, sőt, a srácok tapssal jutalmazták, amikor az egyik jelenetben, melyet futószőnyegen loholva rögzítettek, az extra gyors fokozatot is könnyedén kibírta.