Ma nem akartam túl bohó lenni

2007.02.11. 10:16
Krizsán Győző szerint a víz maga az élet, ezért a soron következő hajshow-ját eköré építi. A mesterfodrász szerint a vadabb kreációkban is mindig ügyel arra, mit szeretne a modellje, nehogy az alany végül sírvafakadjon a keze alatt. Krizsán Győzővel a Miss Tourism Word verseny után beszélgettünk, ahol ő készítette a versenyzők frizuráját.

Általában mit jelent az a kifejezés, hogy trendi frizura?

Ha nem az aktuális hajdivat a kérdés, akkor az egyéniségre szabást jelenti. A trendi lehet hosszú, rövid, geometrikus, vagy lágyan hullámos. Az a lényeg, hogy hordható, könnyen kezelhető legyen, ne legyen vele gondod otthon, ezért a jó szabás az alapja. Fontos még a színharmónia, ami szintén rátesz az egyéniségre. Az embernek valamikor zöld a színe, máskor piros a világa, ha erről nem is beszél, ezt meg kell éreznie a szakembernek.

A piros és zöld színek gondolom gyakoribbak a színpadi show-iban, mint azokban a frizurákban, amit a hétköznapokra készít.


Klikk!

Igen, a színpad a látványról szól. Aki ül a közönségben, és csak messziről látja a modellt, annak a bemutatóban nem hétköznapi frizurákat kell bemutatni. A színpadon el kell túlozni mindent. Mesében kell utazni, történetet kell átadni, és hangulatot teremteni, hogy a néző jól érezze magad. Egy showban nem mindig láthatod meg az aktuális divatot, mert más műfaj.

Miért más?

Mert messze van. Ezenkívül a látványos színek, és fények elviszik az érzetet. Persze a színpadi showt látva is előfordulhat, hogy az ütősebb fénnyel, vagy zenével valaki megtalálja, ami neki tetszik, és ami igazán jellemző rá. A fénnyel és zenével rengeteget lehet játszani. De a közönségben mindenkinek nem lehet eltalálni az igényét. A színpadon a látványra utazunk, de közben aktuális gondolatokat is be kell csempészni a kreatív embereknek. Ez a lényeg.

Az utóbbi években változott ez a becsempészett gondolat?

Igen. Régebben sokkalta vadabb voltam, bátrabb, és talán öncélúbb. Habár az öncélúság nem volt sosem igazán jellemző rám, mert mindig figyeltem a modellemre is. De néha voltak szándékos túlkapások. Ezekhez olyan modellt kerestem, aki belement, ha kopaszra kellett nyírni a haját, és nem rohant haza sírva, amikor meglátta az eredményt. Ha sírva fakad a kezem alatt a vendég, az szakmailag és emberileg is nagyon rossz. A gondolatra visszatérve: a környezetem összes rezdülését szeretem belevenni a munkámba. Fontos, hogy akivel dolgozom, jól érezze magát velem. Aztán holnap is jöjjön, és holnapután is, és közösen érezzük jól magunkat. Mindezek mellett kellenek szélsőségek a munkámban.

Öt éve, amióta megnyitotta a szalonját egy dunai állóhajón, ritkábban hajlik a szélsőségek felé frizurakészítésben?

A hajó vendégeit egybevetve nem tudok átlagokról beszélni, mert rengetegféle ember megfordul nálam a tizenkét évestől a hetven évesig. Aktívan munkálkodom, mert ezt szeretem. A szélsőségeket a show-imban mutatom meg leginkább. Szeretem a színességet. Hamarosan kezdődik a divatfórum, ahol egy hajszínházat csinálok Az a címe, hogy A víz illata. Gyönyörű, látványos produkcióra készülök. Minden ilyen show fontos, hogy ne legyen unalmas a fodrászat. De nagy többségében maradok a hétköznapi, és főleg női frizurák alkotásánál, közben néha csinálok egy-egy hangulatos bemutatót, amit a közönség szeret.

A vízhez általában a szabadságot kötik. Önnek mit jelent?

A víz számomra maga az élet. Nagyon fontos elem, és ezért hangsúlyoznám olyan nagyon. A víz a tér és a lét.

Ha bemegy a szalonjába egy barna félhosszú hajú, farmeros, tizenhárom éves lány, hogy kezd hozzá a munkának?

Megnézem, hogy öltözködik, mit csinál, mit akar, milyen hajának a szerkezete, az egész lány berendezése. Majd kitalálom, a haja mennyire legyen extrém, elegáns, vagy praktikus, mennyire legyen divatkövető, vagy egyedülálló, amilyen senkinek nincs. A frizurát ugyanis elviszi az ember. A ruhádat eldobod a kukába, ha nem tetszik, de a hajadat nem dobhatod el, ezért annak kiválasztása nagyobb gondot igényel, mint egy ruháé. Jó, a hajadat is letúrhatod, de ezenkívül túl sokat változtatni rajta nem lehet.

A stílusváltások ellenére a saját külseje nem változott az évek során.

Vannak azért változások, például mindig más a szemüvegem. Van, amikor kivasalom a hajam, van, amikor copfban van, van, amikor sapka van rajtam. De valóban ez a legjellemzőbb, a hullámos, hosszú haj. Ez a természetes. És hogy miért vagyok ma épp természetes? Mert most így érzem jól magam, ma nem akartam túl bohó lenni.