Kustánczi Linda Lia már nem vágyik arra, hogy félmeztelenül, olajozott testtel pózoljon egy motoron, azon már túl van. 2005-ben egy szerelmi csalódás miatt indult a playmate-versenyen, de azt tanácsolja az erre a pályára készülőknek, hogy előbb inkább nyerjenek szépségversenyeket, majd magasabb gázsiért vetkőzzenek.

Nemrég megjelent rólad, hogy terhes vagy, de a hírt később cáfoltad. Amikor ehhez hasonló hírek megjelennek valakiről, az olvasókban felvetődik, hogy az illető a nyilvánosságot keresi, mert valamit promotálni szeretne.

A babaprojekttel nem lehet semmit sem kampányolni, és ilyen eszközökhöz nem nyúlnék soha. A családalapításról komolyan gondolkozom. Úgy érzem, eleget bizonyítottam ebben a szakmában, hogy ne kelljen kitalálnom semmit, hogy újra a köztudatban legyek. Nemrég lettem a Misso Fashion arca. Ha most terhes lettem volna, nehéz helyzetbe kerültem volna, a gyerekvállalás keresztülvágta volna a jövőbeni terveimet.

Mit gondolsz azokról, akik hasonló hírekkel kampányolnak?

Klikk!

Akik hirtelen bekerülnek a médiába, azokat hirtelen ki is tudja dobni a média, ezt nehéz kezelni. Aki pedig fel tudta építeni magát és bent maradt, azt támadják. Magyarországon sajnos a negatívumot sokkal könnyebben rámondják az emberre, mint hogy azt mondják, örülök, hogy jól vagy.

Gyakran hallod, hogy örülnek, hogy jól vagy?

Nincs olyan sok barátom. Egy-két igaz ember van, akit felhívhatok, hogy úristen, két hónapja nem jött meg a női bajom. Sokkal több az olyan ember, akinek tök mindegy, hogy mit mondok, úgyis alkotnak egy véleményt. Ezt a véleményt el kell engedni a fülünk mellett. Régen nagyon a lelkemre vettem mindent, és magamat tettem tönkre vele.

Miért támadtak?

Amiért a playmate-eket általában. Sokan erkölcstelennek tartják, hogy fiatal lányok levetkőznek. Én vidékről, Szigligetről költöztem föl, az iskolában meg a táncban sikereim voltak, egyszerű volt az életem, nem bántottak. Pesten meg kellett tanulnom, ha valaki rám mosolyog, az nem biztos, hogy az jelenti, hogy bír.

Hogyan lettél médiaszereplő a 2005-ös Év Playmate-je döntő után?

Azon túl, hogy bekerültem a döntőbe, több babér ott nem termett nekem. Próbáltam tehát tovább taposni az ösvényt, amin elindultam. A modellszakma nem fenékig tejfel, de sikerült följebb jutnom, és próbáltam mindig is úgy alakítani az életemet, hogy ott maradjak a köztudatban. Azzal, hogy nem nyertem meg semmit, sokkal nehezebb volt a dolgom.

Mi az, amit a modellszakmában nehezen lehet bírni?

Magyarország híres a gyönyörű lányokról, nagyobb a kínálat, mint a kereslet. Mindenki fúr mindenkit.

Lehet, hogy sok a szép lány, de a szépségversenyek mezőnye egyre gyengébb.

Sajnos igen. Elhitetik minden lánnyal, hogy kellenek, ezért önkritika nélkül mindenki jelentkezik. Én sem vagyok az a tipikus modell, csak 170 centi vagyok. Tudom, hogy kifutómodell külföldön nem tudnék lenni, pláne, hogy tetoválásom is van, bár már eltűnőfélben.

Tulajdonképpen mi vonzott az Év Playmate-je versenyben?

Egy szerelmi csalódás eredménye volt, hogy indultam, tele bizonyítási vággyal. Jó is volt, és csalódást is jelentett. Egy gyermeteg léleknek az, hogy nem nyert, rossz. Jó körökbe kerültem viszont, jó szakemberekhez. Én azonban még nem voltam teljesen érett és kész.

Most, hogy érettebb vagy, mit csinálsz másképp?

Már tudom, hogy egy mellnek, egy lábnak hogyan kell kinéznie egy képen. Aki azelőtt sosem foglalkozott ilyennel, annak egy playmate-verseny mélyvíz. Aki erre a pályára készül, inkább nyerjen szépségversenyeket, aztán magasabb gázsiért vetkőzzön le.

Kelemen Anna szerint gátlásos vagy. Gondot okozott neked vetkőzés?

Annához képest mindenki gátlásos (nevet). Nagyon szeretem őt egyébként, végtelenül aranyos. Aki a pucérkodásban otthonosan mozog, akinek nyitott a szexualitása, könnyebben boldogul ezen a pályán.

Mit jelent az a kifejezés, hogy nyitott a szexualitása?

Azt, hogy nem szégyellős.

Készült veled akkoriban egy elég hosszú interjú, amelyik szinte kizárólag a melledről szólt. Nem volt furcsa?

Nem, szívesen beszélek róla. Semmi mellem nem volt, és az volt az álmom, hogy megcsináltassam. Azután döntöttem a műtét mellett, hogy megtetszett Czifra Nóci melle. Nem akartam túl nagyot, sem túl kicsit, kívánatos női mellet akartam. Nem tudtam volna a saját testemhez csepp alakút elképzelni, így aztán kerek implantátumom lett, 380-as.

Még mindig a mellnél maradunk: Ripli Zsuzsit és téged annak idején bántott, amikor a Velveten megjelent egyik riportunkban azt olvastátok, a melletek a munkaeszközötök. Miért esett rosszul?

Akkor bántott, de már nem. A modellnek a teste a munkaeszköze, a fodrásznak az ollója, neked a diktafonod.

Úgy tudom, hamarosan műsort vezetsz majd a Budapest Tévén.

Igen, egy könyvíró hölggyel közösen, de ez még képlékeny.

Milyen felkészültséget igényel a műsorvezetés?

Idegenvezető vagyok, a beszéd a kisujjamban van. Nagyon fontos, hogy választékosan beszéljünk, ne hadarjunk, ne vágjunk a beszélgetőtársunk szavába. De ezt megtanítani nem lehet.

A napokban mivel foglalkoztál a legtöbbet?

Azzal, hogy elkezdődött az iskola, idén diplomázom, és azzal is, hogy a Misso téli katalógusát készítjük elő. És ha minden jól megy, egy naptárat fogok kiadni. Korábban úgy gondoltam, durr bele, megcsináljuk, de nem olyan könnyű szponzorokat gyűjteni. Nem szeretnék olyat, amelyiken motorokkal vagyok félmeztelenül beolajozva, ezen már túlvagyok. Valami komolyabbat szeretnék, és a komoly cégek figyelnek az imidzsükre, abba már a félakt sem fér bele.

A blogodban arról írtál, jólesik neked, ha egy ismeretlen ember azt mondja, az életben pont úgy nézel ki, mint a rólad készült fotókon. Miért fontos, hogy élethűen nézz ki a képen? A fotózás sokszor nem arról szól.

Már mindent meg lehet csinálni, csak ámulok. De tudom, hol van az a határ, amit még anélkül elvisel egy kép, hogy azt mondják: ő volt? De gáz! Be kell állítani a képeket, de nekem fontos, hogy hiteles maradjon. Az emberek azért veszik meg a magazinokat, mert tökéletes lányokat akarnak benne látni. De ezt nem úgy kellene megvalósítani, hogy 75-ösből 95-ös mellbőséget csinálunk, hanem közelítsünk minél jobban a valósághoz, és hozzuk ki abból a legjobbat.

Melyik arcodat szereted a leginkább?

Az erotikus irányból indultam el, de már a softosabbat jobban szeretem. Nem azt akarom már sugallni, hogy mindenki másszon rám. A sminkelési szokásaimon is érződik, hogy komolyodom. Elmúlt a vadóc szakasz az életemben, az eleganciát jobban szeretem.

Pedig például ennek a ruhának, ami most rajtad van, igen mély a dekoltázsa.

Ha a média megtisztel azzal, hogy kimegy hozzád, akkor legyél úgymond szexi. Ha playmate voltál, ne garbóban jelenj meg. Az a kép maradjon meg rólad, hogy jófej voltál, jól néztél ki. Fel akarom dobni az embereket optikailag.

Fontos, hogy megfelelj az elvárásoknak?

Igen, és ugyanezt igénylem a körülöttem lévő emberektől is. A pontosság és a következetesség nekem alap, de ebben a világban nagyon ritka, úgyhogy ezt inkább a szeretteimtől kérem.

A napokban megjelent rólad, hogy a volt barátod ütött-vert. Korábban kitartottál amellett, hogy a magánéleted részleteit nem osztod meg a lapokkal.

Nem nyilatkoztam ilyet, el sem tudom képzelni, mi alapján jött le a szerkesztőben az, hogy családon belüli erőszak áldozata voltam. Amikor az interjú készült, nem is esett szó a volt kapcsolatomról, legfeljebb annyit mondtam, hogy olaszosan éltünk.

Akkor valószínűleg az olaszos jelző volt az asszociáció alapja.

Bárhogy is, mélyen felháborít. Még ha igaz is lett volna, akkor sem nyilatkoznék róla. Szembe köpném magam amiatt, hogy ami elmúlt, azzal cseszegetem a volt páromat, és hogy a jelenlegi kapcsolatomat rondítom azzal, hogy a múltat hánytorgatom. Másrészt ilyet nem etikus nyilatkozni, mert ezek a legmélyebb dolgok, amikről nem a lapok hasábjain kell millió embernek olvasni.