Egyre vadabb, bizarrabb ételekkel sokkolják vendégeiket már a magyarországi éttermek is. Van, ahol a bészínt csokoládémártással készítik, másutt a libamájat öntik nyakon kávémártással, és megjelent a zöldtea fagyi is a kínálatban. Sőt, néhol a szűzpecsenyét igazi szivaron füstölik.
Nem biztos, hogy múló bolondériáról van szó, hiszen tizenöt évvel ezelőtt minden bizonnyal deviánsnak bélyegezték volna, aki lekvárt kér a rántott sajthoz. Ma viszont a legócskább vendéglőben is - elegánsan fogalmazva - áfonyával (voltaképp lekvárral) szervírozzák a camambert. A csirkét sem tudtuk elképzelni édes-savanyúan, hát még ananásszal.
Laci bácsi wellnes-pörköltje
Végét járja a magyar konyha? Egyre inkább csak Ungarische specialitássá válnak a hazai ízek, s minthogy legfeljebb egy-egy oldal jut az étlapokon számukra, a választék kimerül a gulyás, a halászlé és a pörkölt sztereotípiájában?
A téma avatott szakértőjéhez, Benke Laci bácsihoz fordultunk válaszért, aki nem csak a főzőműsorok sztárja évek óta, de az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend nagymestere is.
Nem féltem én a magyar konyhát. Ki tudna lemondani a nagymama házi főztjének ízvilágáról? - kérdez vissza az Oscar-díjas mesterszakács. Nyomban hozzáteszi, azért a nagymama pörköltje is igazodhat például az egészséges életmódhoz. Ezért, illetve a változatosság kedvéért kínálható egyszerre háromféle körettel: tarhonyával, pirított zöldségekkel és egy szem egész főtt krumplival, így máris kész a wellness-pörkölt.
Internacionális fakanalak
Laci bácsival a konyhaművészet jelenéről és jövőjéről folytatott beszélgetésünkből kiderült, hogy az internacionalizmus nem kerüli el a fakanalak és lábosok világát sem. Keverednek a különféle ízvilágok, megjelennek új alapanyagok és elkészítési módok is. Mindez a globalizáció következménye.
Egyre többen és egyre többet utazunk. Aki eljut például Thaiföldre, ha egy kicsit is nyitott a világra, ott minden bizonnyal nem gulyást fog keresni az étlapon vagy hamburgert, hanem a helyi specialitásokat. Amennyiben ízlett a thai választék, a sokféle, idehaza ismeretlen fűszer és alapanyag, a turista nyilván saját hazájában is keresni fogja azokat az ízveket.
Aki pedig nem engedheti meg magának a távol-keleti kiruccanást, a hazai földön egyre-másra nyíló távol-keleti éttermekben (vigyázat, nem az igénytelen, olcsó kínai büfékben!) kóstolhat bele a másik kultúrába - szó szerint.
Száműzött libamáj
Nem ezektől az egészséges hatásoktól kell félteni a hazai konyhát, hanem a terjedő igénytelenségtől - oszlatja el a magyar konyha jövője iránt érzett aggodalmainkat az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend nagymestere.
Benke Laci bácsi elszomorító példaként említette, ahány étterem, annyiféle a Budapest bélszín. Legtöbb helyen libamáj helyett csirkemájból készítik a ragut, de van, ahol nem restellenek sertésmájat beleaprítani. Nem kell nekünk távol-keleti fűszer, édes-savanyú ananászos mártás, elrontjuk mi magunk a saját konyhánkat.