horoszkóp

Nem tehetsz arról, ha melegnek születsz

2007.07.09. 16:03
A Mr. Gay Hungary idei győztese szerint a tavaly őszi zavargásokból és a hazai közhangulatból adódik, hogy a hétvégi melegfesztiválon néhány felvonulót megvertek. Ladányi Ádám szerint a hazai meleg társadalom széthúz; őt a melegek kritizálják, a heteroszexuálisok pedig elismerik azóta, hogy megnyerte a versenyt.

„Nem tudom, mi volt a céljuk azoknak az embereknek, akik rátámadtak a melegfelvonulás résztvevőire, de sok meleg szemében leginkább csak szánalmat váltott ki”- mondta Ladányi Ádám, a Mr. Gay Hungary első helyezettje.

Ilyen a közhangulat

A civilben online rendelések koordinátoraként dolgozó 24 éves Ladányival még a hétvégi történések előtt készítettünk interjút a Miss Maxim szépségverseny válogatásán, később megkértük, hogy az aktuális eseményekre is reagáljon. Az erős rendőri jelenlét ellenére a Meleg Büszkeség Napján tartott felvonulás után több embert megtámadtak és megvertek. A fesztivál szervezői tizenegy atrocitásról tudnak, a mentők két embert vittek kórházba. Feljelentésekről egyelőre nem tudni, a verekedés után a rendőrség hét embert vett őrizetbe, akiket gyanúsítottként hallgatnak ki. Ehhez hasonló felvonulást évek óta szerveznek a hazai meleg közösségek, akik szerint az idei semmivel sem volt kirívóbb, mint az eddigi felvonulások.

„Jó pár emberrel beszéltem már a hétvége óta erről, és abban sokan egyetértünk, hogy a tavaly szeptemberi események, majd az október 23-i zavargás hozzájárult ahhoz, hogy néhányan újból erőszakos eszközökhöz nyúljanak. Egyszerűen ilyen most a közhangulat” – vélte a Deam művésznéven is ismert melegek szépe, aki elégedetlen a fesztivál médiamegjelenésével is.

Nem vagy büszke a szép szemedre

Klikk!

„A televíziók és a lapok két esetet mutattak be az amúgy több napos kulturális eseményről. Az egyik Szetey Gábor államtitkár coming outja – ami egy bátor felvállalás volt szerintem- másik a szombati botrány. Végül mindkettőnek negatív felhangja volt ránk nézve.”

Néhány nappal a felvonulás előtt Ladányi Ádámmal a közelgő meleg fesztiválról is beszélgettünk, amikor is jelezte, munkája miatt nem vesz majd részt a szombati parádén. „Azt a kifejezést, hogy meleg büszkeség, nem szeretem. Az a normális, ha büszke vagy a diplomádra, az elért céljaidra; de arra, hogy szép a szemed, vagy kicsi az orrod, nem vagy büszke, mert nem tehetsz róla, azok adottságok. Ugyanúgy nem tehetsz arról, ha melegnek születsz” – vélte a szépségkirály.

Én is bepelenkáztam

Ladányit arról is kérdeztük, mi a véleménye a melegfelvonulást ellenzők általános nézetéről, miszerint a gyerekekre nézve káros, ha látják a parádét. „A húgomnak van egy másfél éves kisfia. Én is bepelenkáztam már, és harapdálta az én ujjamat is, amikor jött a foga. Nem gondolom, hogy rossz példa lenne egy gyerek számára, ha a közelében él egy meleg fiú”- válaszolta, mielőtt arra tértünk volna rá, vajon a melegfelvonulás alkalmas-e arra, hogy a melegek felé nyitott emberek több információhoz jussanak.

„Ha valaki nyitott, akkor odaáll és megkérdezi, amit tudni akar. Múltkor az edzőteremben álltam egy pultnál, amikor két nagydarab ember megállt mellettem. ’Remek lesz a szitu, kezdődik az oltogatás’- gondoltam. Ehhez képest elkezdtek kérdezgetni rólam, és jót beszélgettünk. Vették a fáradtságot, hogy odajöjjenek, innentől kezdve megemelem a kalapomat.”

Rossz körben

A szépségverseny győztesét arról is kérdeztük, érzékeli-e a mindennapokban azt a trendet, amelyről Novák Péter számolt be a Velvetnek, miután az általa vezetett Strucc című esélyegyenlőségi műsor Kamera Hungária díjat kapott a tematikus magazin kategóriában. „Szerintem az a rettenetesen izgalmas, hogy arról a fiatal véleményformáló vezérrétegről kicsit beszéljünk, amelyik nagyon trendi módon gondolkodik a témákról. Azért használom ezt a furcsa idegen szót, mert ez több mint a divat. Trend az, hogy homoszexuális a barátom, hogy fogyatékkal élőnek segítek, hogy roma zenekar koncertjére járok, és baromi jó, hogy ez elterjedt.” Ladányi így reagált: „Én ezt saját bőrömön nem tapasztalom. Lehet, rossz körben mozgok.”

Ladányi Ádám egyébként úgy látja, a hazai meleg közösségek ugyan hirdetik az elfogadást és az összetartást, valójában azonban széthúznak. Kérésünkre ezt a vélekedését a saját példáján keresztül mutatta be. „Jellemző, ami a győzelmem után történt. Elmegyek egy meleg buliba és kifizettetik velem a belépőt. Nem gondolnak arra, hogy éppen őket képviselem a nyilvánosság előtt. A heterók hozzáállása különbözik ettől, jobban tisztelik, hogy kiálltam egy ilyen versenyre. Azóta a negatív kritikákat a melegektől kapom, az elismeréseket pedig a heteróktól” – mondta Deam, akit a melegek kritikáiról kérdeztünk.

180-190 magas, színizom

„Azt mondják, ez nem miss választás, hanem mister. Misternek pedig egy olyan férfit képzelnek, aki 180-190 magas, színizom és férfias a habitusa. Én nem ilyen vagyok, és tisztában vagyok azzal, ha egy olyan kaliberű versenyzővel kellett volna megmérkőznöm, akkor tuti nem nyerek. De nem jelentkezett olyan férfi a versenyre.”

Ladányi önmagát nem tartja kifejezetten exhibicionistának, mint elmondta, magánéleti oka volt arra, hogy nevezzen az idei Mr. Gay Hungary-re. „Kezdeni akartam magammal valamit, miután egy hároméves kapcsolatom véget ért. A két évvel ezelőtti nyertes volt az exem, aki azt közölte velem a szakításunk előtt, hogy az ő árnyékában éltem. Ez bántott” – mondta Ladányi Ádám, akinek az exe sms-ben gratulált a győzelméhez, de a döntőn nem vett részt. „Nem én éltem az ő árnyékában, hanem ő akarta ezt látni.”

Nem tudtam, mi ez a vonzalom

Az idei győztes végül a saját coming outjáról beszélt. „Tizenkilenc éves koromban a Balatonon nyaraltam, és megismerkedtem egy lánnyal, akivel sokat bulizgattunk. Később is tartottuk a kapcsolatot, és ősszel együtt jártunk bulizni, kíváncsiságból olyan helyekre is, mint a Capella vagy az Angyal. Ebben a körben ismerkedtem meg valakivel, aki érdekelni kezdett. Nem tudtam, mi ez az egész vonzalom, de aztán lassan világossá vált előttem.”

Ladányi Ádám szerencsésnek vallja magát, hogy ez a folyamat két hónap alatt lezajlott. „A legjobb barátaimmal és anyukámmal elkezdtem beszélgetni erről, hogy vajon most mi történik velem? Mindegyikük azt mondta, hogy bármi is zajlik le bennem, ők ilyennek fogadnak el. A kezdetektől fogva ezt hitették el velem, hogy ez így természetes. Ezért mindig hálás leszek nekik.”