horoszkóp

VV Leo 64 kilométernyit vakarózott a kórházban

dr
2008.03.29. 16:10
A műsorvezető kiszámolta, hogy hány kilométert tettek meg az ujjai a testén, miközben vakarózott a kórházban. Leo az Esti Frizbi forgatásán arról beszélt Hajdú Péternek, hogy "pozitívan csalódott" mindenkiben, később viszont arra panaszkodott, hogy volt, aki nagyon megbántotta. Nagy Zsolt a vele készült interjúban azt is megemlítette, hogy Farkasházy Tivadarról is megtudta, hogy Gilbert-kóros.

Az egykori valóságshow-szereplő és leigazolt focista veleszületett májbetegségben, Gilbert-kórban szenved, ami miatt korábban életveszélyes állapotban szállították kórházba. Nagy "VV Leo" Zsolt négyhónapnyi betegeskedés után újra munkába állt. Már jobban van, ám állapota korántsem mondható tökéletesnek. Az Esti Frizbiben mesélt először arról, hogy hogyan élte meg azt az időszakot, amíg nem dolgozhatott.

Nézzen VV Leo képeket

"Felháborító és gusztustalan, amiket írtak rólam az újságok" - kezdte Nagy, aki egy ételmérgezésnek köszönhette a kényszerpihenőt. Több napilap is azt feltételezte, hogy Leót Hepatitisz vagy AIDS döntötte ágynak, bár egyik tünet sem igazolta ezeket az állításokat. Nagy annyira ráért a kórházban, hogy azzal múlatta az időt, hogy kiszámolta, hány kilométer távolságot tett meg a keze vakarózás közben a testén. Állítása szerint 64 kilométert "futottak" összesen az ujjai sebtől-sebig.

Rózsaszín ing, barátok és volt barátnő

Mivel rendszeresen látogatták kollégái és barátai a műsorvezető, nem panaszkodhatott arra, hogy elhanyagolták. A legnagyobb meglepetés akkor érte, mikor olyanok érdeklődtek állapotáról, akikre egyáltalán nem számított. Például Farkasházy Tivadar is telefont emelt és jobbulást kívánt, akiről Leo ekkor tudta meg, hogy szintén Gilbert-kórban szenved. "Nádas Gyuri és Zámbó Mária is felhívott. Csak pozitívan csalódtam mindenkiben" - tette hozzá Nagy, aki két mondattal később arra panaszkodott, hogy volt barátnője még sms-t sem küldött neki, amíg kórházban volt. Nem sokkal később az is kiderült, hogy egyik munkatársára is megorrolt hasonló okok miatt, de a nevét nem volt hajlandó elárulni Hajdú Péternek.

"Nem kell gyógyszert szednem, de zsíros ételeket és fehérjét nem ehetek. Halat gyümölcsöket és zöldségeket viszont igen" - tette hozzá. A műsorvezető azt is elmesélte, hogy még a külső hőmérséklet hatással van az állapotára, tehát, ha melege van, akkor elkezd vakarózni. Talán ennek is volt köszönhető, hogy a forgatásra prémes farmerkabátban érkezett, ami alá egy rózsaszín inget vett fel köldökig kigombolva.

Gilbert-kór

A legfontosabb, hogy hangsúlyozzuk: a Gilbert-kór nem betegség, hanem egy ártalmatlan állapot. Ennek ellenére sok emberből első hallásra aggodalmat válthat ki a diagnózis. A Gilbert-kór jóindulatú, krónikus, úgynevezett nem-konjugált hiperbilirubinémia, azaz magas bilirubinszinttel járó állapot. A kórkép a máj örökletes működési zavarát írja le, amely során zavar keletkezik a bilirubin molekula lebontásakor. A szervezetben az oxigén szállítását a vörösvérsejtek végzik. A vörösvérsejtekben az oxigén hemoglobin molekulához kötődve jut el a szövetekhez. A bilirubin a hemoglobin molekula lebomlása során képződő anyag. A bilirubin lebontásában számos enzim játszik szerepet. Gilbert-kórban az ún. UDP-glükoronil-transzferáz szintje genetikusan alacsonyabb. Az UDP-glükuroniltranszferáz enzim csökkent jelenléte miatt az epefesték lebontása lassabban megy végbe. Ezért a vérben felszaporodik a nem konjugált - azaz a vérben nem oldódó, úgynevezett indirekt reakciót adó - bilirubin molekula. Emiatt időnként változó mértékű sárgaság jöhet létre a bőrön és a szem ínhártyáján (szemfehérje). A sárgaság mértékét több tényező, pl. tápláltsági állapot, fáradtság, stressz befolyásolja. A kórkép általában véletlenül, más okból végzett vérvétel során ismerhető fel. Egyéb laboratóriumi és klinikai tünet nem kíséri, egyes embereknél ritkán hasi fájdalom léphet fel. A szindróma nevét egy francia gasztroenterológusról kapta.

Forrás: hazipatika.com