horoszkóp

Litkai Gergelyt megtalálják a jó dolgok

2008.01.28. 10:10
Kapcsolódó cikkek (1)
A humorista nem feltétlenül tud azonosulni az altesti humorral, de szerinte van jövője hazánkban a stand-up comedy műfajának. Ha éppen nem lép fel, nem ír könyvet, vagy cikket, vagy nem ötletemberként dolgozik egy műsorban, illetve filmen, akkor ügyvédként keresi a kenyerét egy budapesti irodában. Mindemellett hisz abban, hogy őt mindig megtalálják a jó dolgok.

Litkai Gergely humoristával a BUDITIME díjkiosztóján találkoztunk, ahol Magyarország legjobb nyilvános vécéjét jutalmazták. Miután a projekt vezetője, Szilágyi Mihály kifejtette, hogy a férfiak többsége szívesen beszél arról, ami a zárt toalett ajtók mögött történik, arra voltunk kíváncsiak, hogy egy jogász végzettségű komikus is hasonlóan viszonyul-e ehhez a témakörhöz. Megtudtuk, annak ellenére, hogy jó kezdeményezésnek tartja a versenyt, az emberi végtermékekkel kapcsolatos dolgok nem tartoznak a napi témái közé, és a közönség sem feltétlenül az ilyen jellegű humorral hozza őt összefüggésbe.

Ennek ellenére évek óta dolgozik ötletemberként Fábry Sándor mellett, aki viszont gyermeki rajongással beszél az anyagcsere-folyamatokról egy-egy fellépés, vagy műsora alkalmával. "Igen, ő nagyon közeli viszonyban van a barnamackóval. Szerintem sokan félreértik. Én gimnazista korom óta ismerem, és akkor is ugyanilyen volt. Ilyen a személyisége, amit van, aki kedvel, van, akinek pedig nagyon irritáló. Nem azért beszél erről, mert ezáltal népszerűbb lesz, hanem azért, mert őt őszintén érdekli ez a téma."

Zajlik az élet

Litkai Gergelyt főleg a stand-up comedy műfajával azonosítják, főleg amióta Ardai Tamással és Sáfár Zoltánnal megalapította az első igazi ilyen klubot, a Godot Dumaszínházat, amelynek szinte már az összes megyeszékhelyen vannak testvérintézményei. Elmondta, hazánkban egyre népszerűbb a műfaj, általában teltház előtt lépnek fel, egyetemisták és nyugdíjasok egyaránt vannak a közönség soraiban. A humorista így meglehetősen bizakodó a műfaj jövőjét illetően. "Ahogy zajlik az élet, mindig vannak új témák, új tehetségek. Az az alapfilozófiánk, hogy minél több tehetség van, annál több a lehetőség a közgazdaság alapvető szabályai szerint."

A vállalkozó szellemű ifjú komikusok számára fontosnak fórumnak tartja a különböző humorfesztiválokat, melyek szervezésében - ha teheti - ő is részt vesz. A Dumaszínházban pedig a havonta jelentkező Fiatal Félőrültek Fesztiválján mérhetik össze erejüket. "Lehetőséget adunk, hogy valaki többször is kipróbálja magát, levonja a következtetéseket, segítünk neki, hogy miben volt rossz. A közönség visszajelzései is nagyon fontosak egy ilyen műfajban. Így azok, akik egy tehetségkutatón kiesnének, igazi gyöngyszemnek bizonyulnak négy-öt próbálkozás után."

Klikk!

Bár szerinte az új fellépők közül sokan tehetségesebbek, mint ő, a szakma ezt másként gondolja, Litkai Gergely az elmúlt tíz év alatt több díjat is kapott, 2004-ben például övé lett a Karinthy-gyűrű, amit a szatirikus és humoros műfaj kimagasló alakjai között osztanak szét minden évben. Bár jól esik neki, hogy a szakmabeliek elismerik, úgy érzi, hogy kint a színpadon ez nem jelent semmit. "Itt minden este, minden alkalommal meg kell nyerni a közönséget. Nem mondhatom, hogy ilyen-olyan díjas humorista vagyok. Adott helyzetben kell teljesíteni, ami egy kicsit frusztráló és teher is."

A világ legkevésbé ismert 99 csodája

Litkai Gergely az utóbbi pár évben számtalan területen kipróbálta magát, amellett, hogy rendszeresen publikál különböző lapokban, például a Hócipőben, több könyvnek is társszerzője volt, a Cadillac Drive című műsor munkálataiban kreatív producerként tevékenykedett. és többek között ő írta Az ember, akit kihagytak és a Buhera mátrix forgatókönyvét. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon melyik terület a legkedvesebb számára. Kérdésünkre lelkesen mesélte, hogy két éve dolgozik egy projekten kollégáival, Hadházi Lászlóval, Kovács András Péterrel, Pataki Balázzsal, valamint Erdélyi Mihály grafikussal, ami A világ 99 legkevésbé ismert csodája címet viseli. "Megrajzoltuk és építészetileg megterveztük a világ fiktív csodáit, az ahhoz tartotó kamu történeti háttérrel. Most ez a kedvenc, ami igazi intellektuális kihívás és egyben rendkívül szórakoztató is.

És egy másik aktuális dolog. Litkai Gergely az egyik szereplője Szőke András új filmjének, a Bakkermannak, amit először az idei filmszemlén mutatnak be a közönségnek. "Felhívott, hogy szeretné, ha standuposok lennének a narratárok. A cselekményben magában nem veszünk részt, hanem előrelendítjük a történetet a dramaturgiai ugrópontokon. Én kénytelen voltam beérni egy multilevel ügynök szerepével."

Egyedül nem megy

Magyarországon a humoristák között feltűnően jó a kollegiális viszony. Litkai Gergely úgy véli, ennek két, igen egyszerű oka van. "Az a filozófiám - ami remélem, hogy működik is -, hogy ezt a műfajt magányosan csinálni nagyon nehéz, egyrészt, mert az ember társaságban sokkal viccesebb, jobb ötletek születnek, ha összejövünk. Másrészt ezt a napi szintű megmérettetést meg kell beszélni valakivel, és nem árt, ha az illető hasonló cipőben jár" - mondta a Velvetnek a humorista, aki mindemellett eredeti szakmáját is gyakorolja egy ügyvédi irodában.

Hogy idővel esetleg háttérbe kerül-e a humor, egyelőre nem tudja. "Jó dolog, ha az ember olyasvalamit csinál munkaként, amit más hobbinak választana. De van egy tizenhat hónapos kislányom, és családos emberként tervezni kell. Mindenesetre hiszek abban, hogy az embert úgyis olyan dolgok találják meg, amik jók a számára.