horoszkóp

Lukács Sándor háromévente jelentkezik költőként

dns
2006.03.04. 09:20
Lukács Sándor úgy tartja, három szerelme van, a felesége, a színészet és a költészet. Ez utóbbiról úgy tartja, az írás kegyelmi állapot. A színész az ötödik verseskötetére való költeményeket válogatja, szabadidejében néha felolvasásokon vesz részt, és tiszteli a vasutasokat.

Lukács Sándor az ötödik verseskötetét készül megjelentetni. A Vígszínház Halhatatlanok Társulaténak színésze a Blikknek arról beszélt, a költészet ugyanúgy része az életének, mint a színpad. Átlagosan háromévenként jelentet meg verseskötetet, a nyár eleji Könyhéten bemutatandó legújabb gyűjteménye azonban a legterjedelmesebb lesz mind közül.

Best of Lukács

Klikk a képre!

Lukács ugyanis egyfajta best of válogatással is készül, amelyben a legjobbnak ítélt verseit jelenteti meg újra, emellett harminc új költeményét osztja meg az olvasóival. Korábban Lukács több interjújában is kifejtette, három szerelme van: a felesége, a színészet és a költészet. Ez utóbbiról úgy tartja, ritkán jut ideje foglalkozni a versírással, és Weöres Sándor szavaival élve az írás kegyelmi állapot. Saját bevallása szerint ez a mondat azt sugallja számára, hogy a versírást nem kell erőltetni.

A bulvárlapnak Lukács Sándor arról is beszélt, hogy gyerekkora óta rajong a versekért, miután az édesapja „belé oltotta”a költészetet, és azóta is főleg magyar klasszikusok és kortársak műveit olvassa. A színész elmondta, a János vitézen és Toldin nőtt fel, és ennek hatására iratkozott be egy színjátszókörbe. a Jászai Mari-díjas Érdemes Művész korábban az Elite magazinnak a kezdetekről szólva megemlítette, az iskolai ünnepségek és versszavalások alkalmával fedezte fel, hogy előadásával le tudja kötni a hallgatóságot, és ez jó érzéssel töltötte el.

Mesék, sorozatok, házasságszédelgés

A színész hozzátette, a hatvanas években, amikor a főiskolára jelentkezett, a színészi pálya még elismertebb volt, így a más művészeti ágban jeleskedő rokonsága nem tartott attól, hogy a fiatal fiú helyes döntést hozott. A színész hangjára a huszonéves korosztály leginkább mese-kazetták narrátoraként emlékszik, az arca pedig a Jóban Rosszban sorozatnak köszönhetően a fiatalabbak körében is ismert lett.

Lukács Sándor a sorozatszerepéről korábban elmondta, Dér Mihály restaurátor karakterét a forgatókönyvíró gárda a személyiségére írta, bár a megírt helyzetek vele nem történnek meg. Így például a házasságszédelgés. Erről a fordulatról Létay Dóra kolléganője a Mokka egyik adásában úgy nyilatkozott, kifejezetten jó húzás volt a produkció részéről, hogy vőlegénye nem jelent meg az esküvőn, ilyen ugyanis egy évszázadban egyszer történik meg. Úgy vélte, ha ez egy nővel történik meg, csoda, ha túléli.

A vasutasok tisztelete

Lukács mosolyogva úgy reagált, ha az életben kellett volna az oltár elé állnia kolléganőjével, bizonyos, hogy megjelent volna a szertartáson. A színész korábban nem szerepelt kereskedelmi csatornára igazított sorozatban (a Kisváros című sorozatot legalábbis nem tekinthetjük annak), ezért úgy tartja, ez egy kellemes kirándulás a színészi pályán.

Szabadidejében a színész szívesen vesz részt felolvasóesteken, ezek közt egy alkalommal a soproni vasutasnapok rendezvényén Váci Mihály Ezt! Itt! Most! című versét szavalta el. Saját bevallása szerint erre az eseményre két okból fogadta el a meghívást. A szervezőhöz egyrészt régi teniszbarátság fűzi, másrészt a vasutasok iránti tisztelete miatt érezte fontosnak, hogy jelen legyen.