horoszkóp

Három szál hajam van, plusz áfa

2006.10.19. 08:35
Maksa Zoltán szerint Bach bármelyik művét négy liter kóla felhasználásával meg lehetne szólaltatni az üdítőorgonán, a Forrest Gumpot pedig 124 forintból is le lehetett volna forgatni. A humoristát eredetileg azért kerestük meg, mert kiderült, ő lesz a Szeszélyes egyik szereplője, de más gondolatait is megosztotta velünk.

„A rögtönzött viccmesélés számomra izzadós feladat” – hangzott el egy gyors coming out Maksa Zoltántól, akit az egykori Szeszélyes évszakok című műsor feltámasztására hivatott Szeszélyes miatt kerestünk meg. A Maksa Híradó ugyanis az egyik műsorszáma lesz az Antal Imre vezetésével induló produkciónak, és felvetődött, hogy a társműsorvezető is Maksa Zoltán lehet. Mint azt a humorista elmondta, erről még nem született döntés, ezért visszatértünk a felvetéshez.

Hofi megírta

Szeszélyesek

„Vannak olyan humoristák, akik rögtönöznek. Én nem tartozom közéjük. Hofi az impróinak 80-90 százalékát előre megírta. Az előadásokat követően pedig a közönség reakciójának megfelelően alakította, csiszolta később” – árulta el, majd –már nem tudjuk felidézni, milyen mondatból következett, de – felidézte néhány, a humoristpályával összefüggő ötletét.

„Úgy gondoltam, minek kell elkölteni dollármilliókat hollywoodi produkciókra, amikor ugyanazokat magyar stúdióban fillérekért meg lehet csinálni? Leforgattuk a Forrest Gumpot és a Csillagok háborúját 124 forintból. És mit hoz az élet? Évekkel később megjelent nálunk Spielberg, és leforgatta a Münchent” – folytatta Maksa Zoltán.

Napi borzalmak után

Az aktualitásoknál maradva a nevével jelzett híradóról is kérdeztük a humoristát, aki elmondta, a politikai humor igen távol áll tőle. „Egyszer megpróbálkoztam vele”- kezdett bele egy újabb történetbe Maksa Zoltán –„de a beköszönésen túl nem aratott osztatlan sikert. Vannak ennek a műfajnak is nagyon jó művelői, mint Farkasházy vagy a Dumaszínházból ismert Bödőcs Tibor. Ők jól reflektálnak az aktuálpolitikára, én ettől távol tartom magam, mert hiteltelenné válnék. A napi borzalmak után az emberek kikapcsolódni vágynak, a Maksa Híradó ennek megfelelően ártatlan, és néhol kicsit az abszurd hagyományaihoz nyúl vissza”- állítja Maksa, hozzátéve, az abszurd humor művelői közt Galla Miklós munkásságát becsüli nagyra, kollégáéi körében gyakorta idézik.

„Visszatérve a Híradóra. Röviden összefoglalva ez nem arról szól, hogy én macsózzak, hiszem magam agyilag nyolc éves vagyok” – tudtunk meg ismét egy fontosnak tűnő adalékot Maksa életéből, aki a napokban az apasággal kapcsolatos tapasztalatait osztja meg készülő könyvében, de mielőtt a humorhíradós műfajra visszatértünk volna, a nők tiszteletének fontosságáról mondott el néhány gondolatot.

Nem a férfiakra osztják a főszerepet

„Már akkor is figyelni kell egy nőre, amikor várandós, mert bármilyen durvasággal, nemtörődömséggel egy életre el lehet riasztani magunktól. Azért tartom egyébként fontosnak, hogy könyvet írjak a kispapáknak, mert az apaságot is meg kell tanulni. Tudomásul kell venni, hogy a gyerek születése után nem ránk, férfiakra osztják a főszerepet” – mondta Maksa Zoltán. A sok kitérő után a humorista imidzsét vetettük fel, amelyik a tudomásunk szerint az elmúlt évtizedekben nem változott, és mint megtudtuk, ezután sem változik.

Maksa kocsit hajt

„Többször le szerettem volna már borotválni a bajszomat, mert a paprika ott marad a szélén. Jártam egy lánnyal, aki panaszkodott, hogy kidörzsöli a száját csók közben. De végül mégsem váltam meg a bajusztól. A hajam pedig az idők folyamán megcsappant, három szál hajam van, plusz áfa. Úgyhogy marad a jól bevált imidzs”- folytatta Maksa, akinél e pillanatban nem tudtuk eldönteni, megírt szöveggel dolgozik itt, vagy a híres Hoffman Ottó-féle Mini-tini szótár ihlette-e a szófordulatait, de az elkövetkezendőkben ez lényegtelenné vált.

Körparóka csúnya lányoknak

Rákérdeztünk ugyanis, hogy a honlapján a Találmányaim rovatban jegyzett termékeket (mint például a falra szerelhető jakuzzi, a tiszta biológiai alapon működő kutyával egybeépített terménydaráló, a 360 fokos körparóka csúnya lányoknak) tervezi-e a hazai nosztalgia-tárgykultuszt kihasználva bemutatni. „Nagyon szeretnék a műsorom részeként egy olyan blokkot indítani, amelyben ezekről a találmányokról is szó eshet a Pocsék Áruk Fórumának hagyománya szerint. Mind saját élményen alapulnak ezek az ötletek”- mondta, és bár a szénsavas üdítővel működő orgona és Boris Vian koktélzongorája közt erős párhuzamot éreztünk, Maksa igyekezett meggyőzni arról, ötleteit nem a irodalomból merítette.

„Egy erdélyi utamon fogant meg a gondolat egy templomban, hogy milyen jó lenne, ha a sípok alján elhelyezett tartályba a szivattyú üdítőt préselne. Egy Bach művel körülbelül 4 liter kólával lehetne megszólaltatni”- mondta Maksa Zoltán. Itt hagytuk abba.