horoszkóp

Malek Andrea már nem pislog uborkaként Bécsben

2006.03.26. 12:35
Malek Andreával a Best of lemezét bemutató sajtótájékoztató után beszélgettünk. Kiderült, hogy továbbra is Bécs és Budapest között éli az életét, hogy a mai napig jóban van Prinz Gáborral, szó esik a frizuraváltásról és arról, hogy kedvenc német szava a Zärtlichkeit.

Malek Andrea csütörtökön mutatta be a sajtónak Best of névre hallgató lemezét. Énekelt, Stahl Judit konferansziéval társalgott, mondatait terjedelmes kacajjal zárta, felhívta Hollywoodban élő öccsét és bemutatta a szüleit. A pörgés ellenére azért végül sikerült pár kérdést feltennünk neki.

Ön igen energikus. Ezt a híresen tiszta bécsi levegő teszi?

Klikk a képre!

Inkább az új hidratáló krémem, de komolyra fordítva a szót: szeretem, ha az ember csinál magának feladatot és azokat teljesíteni is tudja. Nem mindig jönnek össze azok a dolgok, amiket az ember eltervez, a legjobb szándék ellenére sem.

A Best of lemeze összejött.

Szerencsés csillagzat alatt született. A sajtótájékoztatón is mondtam, hogy szerencsés vagyok, hogy olyan családból jövök, ahol minden adott volt ahhoz, hogy megvalósíthassam az álmaimat. És most ehhez csatlakoztak a barátok is. Egész más üzleti úton megcsinálni ezt vagy azt, mintha például küldök egy sms-t Stahl Juditnak, amiben megkérem, hogy vezesse le a sajtótájékoztatót. Már nagyon rég ismerjük egymást. Tíz nappal ezelőtt harmincnyolc éves lettem. Egy idő után az ember valószínűleg elér egy olyan pontra, ahol vagy jó vagy rosszfelé dőlnek el a dolgok. Úgy érzem, hogy én már lassan meg fogom találni, hogy ki vagyok. És ilyenkor az embernek a kisugárzása is megváltozik. Az én pályám csak annyiban más, mint a legtöbb pálya, mert szem előtt van. Az én életem semmiben nem különbözik az önétől például.

Mennyire határozza meg a mindennapjait az, hogy külföldiként él Bécsben?

Már azért érdemes volt megszületnem, hogy a Bécsben élő magyarok odajönnek hozzám, hogy az én példám tartja bennük az erőt: még nem érzik jól magukat, de látják, hogy nekem sikerült. Az, hogy az ember hol érzi magát jól vagy rosszul, csak attól függ, hogy érzi magát lelkileg. Ha undok vagyok, akkor mindenki undok velem, ha megpróbálok jó lenni, ugyanezt kapom vissza.

Tartja a kapcsolatot a magyar diaszpórával?

Igen és keresem is a kapcsolatot a kint élő magyarokkal. Nagyon meg vagyunk becsülve mindannyian, és igazából ott jön rá az ember, hogy hova tartozik. Itthon lehet kritizálni és köpködni egymást, de abban a pillanatban, hogy bárhova kimész - Moszkvába, Szarajevóba, Madagaszkárra -, automatikusan hozod magaddal a kultúrádat, hiába akarsz ferde szemű vagy éppen orosz lenni. Nem kell, mi a fenének? Én megtanultam becsülni magam magyarként, az által, hogy az osztrákok is becsülnek minket.

Mi a kedvenc német szava?

Zärtlichkeit (gyengédség), mert az úgy ciceg és szép a magyar fülemnek. Most már szerencsére beszélem a nyelvet, mert amíg nem beszéltem, csak néztem, mint egy uborka, nem csoda, ha ilyen helyzetben senki se firtatja, milyen napja van az embernek.

Hova ül be szívesen a kávéházairól híres Bécsben?

Van egy kicsi füstös törzs pizzériánk, aztán a Tinter zenebolt és zeneiskola, ahol napokat töltenénk el a hangszerek és kották közt. Régi kedves helyem Korényi Béla Broadway Bárja ahol sokunk bécsi karrierje kezdődött.

Más kedvenc helye is van?

Ha hazamegyek, az a kedvenc helyem. Ide megyek haza, oda megyek haza és sok barátom jön látogatóba.

Mennyiben más ott színpadon állni, mint itthon?

Az én szemszögemből más: itthon lírainak, hosszú hajúnak és fehér ruhásnak ismertek meg, és sokáig az volt a sejtésem, hogy ropogósabb, keményebb dolgokat nem is csinálhatok, mert azt nem fogadják el tőlem. Meg egy ideig hallgattam is.

Ezt a 2001-ig, közel öt évig tartó időszakot nem bánja?

Nézze meg képeinket!
Hogy bánnám? Született két gyermekünk, és ez a leglényegesebb dolog, ami eddig velem történt. Szerintem ezt nem is kell magyarázni. Visszatérve az előző kérdésre: Bécsben úgy tartanak számon, ahogy ők megismertek: egy dögös, intrikus, dívát, akiből jön a magyar levegő, jön az ősmagyar erő, és én nagyon élvezem ezt a kettősséget.

Ha jól értem továbbra is kétpólusú marad az élete és nem szándékozik visszatelepülni.

Bécsben járnak iskolába a gyerekeim, ez azért fontos, mert a nagyobbik elkezdte a gimnáziumot és jól érzik magukat abban a miliőben. Sokat járkálunk haza, és ez a 256 kilométernyi távolság igazán nem sok. Szóval igen, maradunk.

Claudiának a Mokkában csütörtökön azt nyilatkozta, hogy Prinz Gáborral továbbra is megőrizte a jó kapcsolatot. Mit kell ez alatt érteni?

Ha nem a Claudia kérdezte volna, rögtön azt válaszoltam volna, hogy hagyjon már engem békén ezzel a témával, de mivel őt nagyon szeretem, úgy válaszoltam neki, mint mama a mamának. Összefoglalva: hála a Gábornak, a gyerekeinknek és a környezetünknek - akik megértenek, támogatnak és elfogadnak minket olyannak amilyenek vagyunk - alapvető, jó kapcsolat van közöttünk.

Több korábbi interjúban is felbukkant a hajviselete, mint téma. Ez szakrális kérdés önnél?

Nem, de annyira jól esik megváltoztatni (ekkor elbúcsúznak Malek Andrea szülei, édesapja rövid, pozitív megjegyzést tesz frizurájára, mely most be van dauerolva). Ez ilyen csajszi dolog, mint ahogy az is, hogy vettem egy csizmát. Ezektől a dolgoktól egészen más tartása lesz az embernek. Január elsején kitaláltam, hogy új haj, új csizma, új számot írok a testvértemmel, és egy nap alatt felturbóztam a dolgot, és mint a hangyaboly, elindult minden százfelé.

Most múlt el 38 éves. Foglalkoztatja az öregség?

Jól érzem magam a bőrömben így a negyvenhez közel és nem hiszem, hogy fújnék a ropogós fiatalabb csajokra. Az talán segít, hogy gyerekeim, családom és barátaim vannak, akik által hasznosnak érzem magam.

Malek Andrea néhány szóban
Malek Andrea 1968. március 13-án született Budapesten. Édesanyja Toldy Mária énekes, édesapja Malek Miklós karmester, zeneszerző. Testvére ifj. Malek Miklós szintén zenész, Amerikában él. Malek Andrea a Színművészeti Főiskola musical szakán végzett. Férje a Postabank botrányok között eltávolított igazgatója, Prinz Gábor volt. Számos színházi szerepe mellett többször felbukkant a Szomszédok című teleregényben, több díjat kapott. Jelenleg Bécsben él, két fiát egyedül neveli. Bécsben több darabban is játszik (április végétől egy mesemusicalben), valamint saját zenekara van.