Marcellina visszatér - Vagy el se ment?

hh
2006.09.29. 08:30
Marcellina szerint az élet színtiszta szeretet. Ezt az üzenetet próbálja meg a hamarosan megjelenő új albumával is közveíteni az embereknek táncolható formában. Az énekes-szaxofonos-ruhatervező nővel készítettünk mélyinterjút.

Marcellináról, a nyolcvanas évek üdvöskéjéről azt is hihettük volna, hogy eltűnt. Pedig nem. A világot járja a Budapest Ragtime Banddel illetve one woman showjával, közben összehozott egy olyan új albumot is, amin nem csak táncolható számok, de még világrekord is lesz. A sokmindent megélt művésznő akár Las Vegas-i sztár is lehetne, hajszálon múlott, hogy összejöjjön neki. A sokoldalú Babics Marcella tizennégy éves korában, 1972-ben tűnt fel a Ki mit tud?-on, és azóta szórakoztatja a közönséget szaxofonjával. Multimédiával gazdagon ellátott honlapján megtekinthetik, milyen is a Marcellina-féle, életvidám pop-crossover-lírai rock stílus. A kreppelés divatba hozójával, Marcellinával beszélgettünk.

Ha jól tudom, 2002 óta nem jelent meg albumod, de az válogatás volt. Az új albumon lesznek új, saját szerzemények is?

A közeljövőben megjelenő duplaalbumom érdekessége többek között az, hogy áll egy a most Németországban megjelenő angolnyelvű CD-ből és egy magyarnyelvű új anyagból. Saját szerzemények és feldolgozások is hallhatóak rajta. A feldolgozások magyar szövegét én írtam. Feldolgoztam a Lady Marmalade-ot, aminek a Voulez-vous coucher avec moi a refrénje. Nagyon jól táncolható, house-os crossover zenék, de nagyon szép lírai dalok is születtek.

Klikk!

Mégis milyenek a zenék ezek stílusilag?

Sok zenésszel és több zeneszerzővel hoztuk létre. Van benne élő szaxofon, gitár és zongora, illetve computer programok. A stílusát nem tudnám meghatározni, ezt ne is firtassuk.

És milyen témák inspirálnak?

Nagyon sok lírai gondolat vált dallammá, mondjuk azt: tömény szerelem. Van bennük szó a szerelem árnyoldalairól, de a vagány szerelemről is.

Nekünk már átküldted a borítót, amin fura dolgot találtam. Az áll rajta vörös buborékban, hogy "világrekord: egy dal 27 nyelven". Mit is jelent ez pontosan?

Azt, hogy a címadó dalban, a Pray of Love-ban 27 nyelven mondjuk el, hogy szeretlek. A klip nemzetközi mondanivalót fogalmaz meg a szerelemről, a családról, a békéről, az összefogó erőről. 27 nemzetiség lazul el, énekel, táncol együtt és közvetít egy üzenetet: az élet színtiszta szeretet! Hangulatilag és képileg is egyéni.

Melyik lesz a lemezről a húzónóta?

Annyi jó szám van rajta, hogy két napja azon gondolkozom, melyikkel induljunk. Klip már több számból is van.

Mégis, csak hogy el tudjuk képzelni a hangulatvilágot, tudnál idézni egy számodból szöveget?

Mondjuk ezt: "Feltaláltad a fájdalmat, a könnyeket, mik érted hullanak, idebenn a bizsergést, a szívemben a kést". Ez a Feltaláltad a fájdalmat című számból.

Miért éppen Németországban jelenik meg?

Az új zenéim annyira nemzetköziek. A kinti lemezcég bízik abban, hogy ennek komoly piaca lehet.

Nincs köze az egyre jobban tomboló retróláznak ahhoz, hogy visszatérsz? A nyolcvanas években nagyon híres voltál itthon.

Én itthon pontosan '86-'96-ig voltam híres. Aztán elmentem külföldre, férjhez mentem Svájcban.

Mikor jöttél vissza?

Miért, visszajöttem?

Nekem úgy tűnik.

Folyton úton vagyok. Most többet vagyok itthon, mert sajnos az apukám beteg.

Családi állapotod felől érdeklődhetek?

Papíron még házas vagyok, de régóta nem élünk együtt. Ő még lehet, hogy reménykedik, nem is tudom. Az új kapcsolatomban is ugyanazt a hibát követtem el, mármint hogy a zenélés a legfontosabb. Valószínűleg az én hibám, hogy így alakult. Rengeteget utazom.

Gyereked van?

Nincs. Valahogy így hozta a sors. Néha úgy gondolom, lehet, hogy ebben is hibát követtem el. A szüleim úgy neveltek, hogy számukra a gyerek volt a legfontosabb. Úgy gondolom, igazi szeretetet úgy lehet adni, ha minden figyelmemet rá fordítom, mindig együtt vagyok vele. Talán a megfelelő partnert sem találtam meg ehhez.

Még mindig koncertezel, ha jól tudom. Milyen műsorral szoktál fellépni?

Van egy nemzetközi műsorom és egy Marcellina. Arra már rájöttem, hogy Kínában nagyobb sikere van a műsornak, ha megtanulok kínaiul egy-két dalt. Ezért megtanultam két dalt kínaiul. Állati egyszerű volt, mondhatom. Az egyik egy ősrégi tibeti népdal, ami egész Kínában közkedvelt. A címe: A boldogság fennsíkján. Arról szól, hogy nem halunk meg, mert a boldogság fennsíkján újra és újra találkozunk. De például ha Jamaikában lépek fel, akkor egy jamaikai dalt tanulok meg.

Vallásos vagy?

A saját istenemben hiszek. Egy erőben, amit magadnak termelsz az élet, a tapasztalások, a találkozások során.

Miért éppen az Óbudai Társas Körben találkoztunk?

Mert éppen itt próbálok a Budapest Ragtime Banddel, akivel már rengeteget turnéztam, Németországban, Svájcban, és most Kínában készülünk. Velük ismert mainstream dalokat adunk elő, főleg feldolgozásokat.

A szaxofont azt tudjuk, de játszik más hangszeren is?

Dobolok is. Még a kezdetek kezdetén, amikor Kaszás Péterrel kint vendéglátóztunk, olyan szerződésünk volt, hogy akár az első három napban kirúghatott a főnök. Full Tone-nak hívtak minket, és akkoriban még csak énekesnő voltam. Egyszer csak jött a főnök, hogy mi ez a szar, mi az, hogy az énekesnő csak áll ott és énekel. Ha nem változtatunk valamit akkor mehetünk. Gyula, a zkv. tudta a megoldást: a Péter holnaptól hegedülni fog én meg dobolni. Péternek egyszerűbb dolga volt, ő tudott hegedülni. De nekem egy nap alatt kellett megtanulnom három dalt eldobolni. Volt egy sramli egy bossanova, és egy beat. Olyan siker lett, hogy ettől kezdve részévé vált a show-nak az is, hogy helyet cserélünk, és én ülök a dobok mögé.

Úgy látom, napokig tudnád nekem mesélni az érdekesnél érdekesebb történeteket, de most sajnos nincs erre időnk. Sokan nem tudják, mi volt a Marcellina és a PJT-ben a PJT. Elmondanád a megfejtést?

A polgárjogi társaság rövidítése volt, de volt egy másik jelentése: a Péter, János és a Többiek.Sajnos mi már nem tudjuk a PJT hangulatát újra élőben felidézni, mert zongoristánk, Molnár János és a "Többiek"-ből basszusosunk Temesvári Pepó meghalt.

Láttam a honlapodon, hogy ruhatervezéssel is foglalkozol, saját kollekciód van. Még mindig lehet kapni a Marcellina-tervezésű ruhakölteményeket?

A saját tervezésű ruháimat Ausztriában terjesztettem az Ackerman katalóguson keresztül. De a ruhatervezés a Las Vegas-i történet óta megállt.

Milyen Las Vegas-i történet?

Egy szörnyű törés volt az életemben. Régi álmom volt a ruhatervezést és a zenélést összekötni: sikerült három év kemény munkája árán kivinni Vegasba a "Magic Show"-ra az ottani divat vásárra a ruhakollekciómat, és egyből akadtak is megrendelőim. Ezzel egy időben egy öttagú női zenekarral léptem fel. Aztán a szervezésben óriási előrelépés volt hogy én leszek a Venetian Casino úgynevezett "Show Room"-jának a sztárja és mellékesen a ruháimat is árulták volna. A szerződéskötés szeptember 11-ére volt betervezve.

2001-ben?

Igen. Berepült az a két durva gép, és én ott tulajdonképpen tönkrementem. De akkor sok cég tönkrement Vegasban. Mikor már újra mentek a gépek, mindenki hazarepült. Vegas olyan lett, mint egy szellemváros. Ez eszméletlen érvágást jelentett számomra, teljesen összeomlottam akkor. Egy hónapot még vártam a csodára, aztán hazajöttem, mert itthon azért izgultak értem és vártak rám.

Akkor tereljük a beszélgetést vidámabb vizekre. Sok lány emlékszik rád úgy, hogy miattad kreppelte be a haját bakfis korában. Látom, még mindig kreppeled. Szerinted Marcellina hozta divatba annak idején a kreppelt hajat?

Igen, divatba hoztam, és most megint divatba fogom hozni. Ez az én stílusom. De csak a szőke hajtincseken mutat jól.

Mindig kreppeled, vagy csak különleges alkalmakkor? Egyáltalán mennyi időt vesz igénybe az elkészítése?

Igen, mindig kreppelem. Bár az új CD-men van olyan fotó, amin egyenes, és állítólag az is nagyon jó. Már harminc perc alatt megcsinálom, de eleinte egy órámba telt.

Nézze meg képeinket!

És a ruhákból maradt még?

A mintakollekció modelljei megvannak, van vagy száz darab ruhám. Sütő Enikővel tervezünk is egy nagy divatbemutatót valamikor a közeljövőben.