Nem csak nyálas számokat énekel a tinisztár

dns
2007.03.23. 17:28
A 17 éves Mark megélte már a szerelmet, és dalai egy részét ez az érzés ihlette. Az SOS Szerelem főcímdalát előadó legújabb tinisztárt az édesanyja óva intette attól, hogy túlhajtsa magát. Ő maga is vigyáz, hogy elkerülje a burnout szindrómát.

„Britney Spears és Justin Timberlake is tizenévesen kezdte a pályáját. Egy idő után ez a trend hozzánk is elért” – mondta Mark (szerettük volna a teljes nevén megjeleníteni az előadót, de menedzsere kérésére csak a művésznevét használhatjuk) arra a felvetésre, hogy az elmúlt években a hazai könnyűzenei életben egyre fiatalabb előadók jelentek meg. Az új, pályakezdő tinisztár 17 éves, és már másfél éve azon dolgozik, hogy megvalósítsa a zenei elképzeléseit.

Túl korai volt

Klikk!

„A Megasztár harmadik szériájára adtam be a jelentkezésem. A zsűri azt mondta, látnak bennem tehetséget, de még túl korainak tartják, hogy elkezdjem ezt a pályát. Ezután úgy gondoltam, pár évig nem is foglalkozom majd ilyen szinten a zenéléssel. De még aznap, hogy leadták a részt, amelyikben én is szerepeltem, megkeresett a leendő producerem. Ő épp a fiatalságom miatt látott bennem lehetőséget”- mondta a Mark néven ismert énekes.

Mark elmondta, a Szabó Zé producerrel folytatott közös munka egyelőre nem befolyásolja a gimnáziumi tanulmányait, a készülő lemezen csak hétvégente dolgoztak. „Nem minden szám lesz nyálas, de sok szól majd a szerelemről. És vannak más témák is, amelyek majd az anyagon megjelennek” – válaszolta az énekes arra a kérdésünkre, a készülő dalok mennyire fejezik ki az egyéniségét.

És hogy mibe halok bele?

Az énekes Sas Tamás SOS Szerelem című filmjének főcímdalával debütált, és meglepetésünkre a dal hetek óta vezeti a Viva Chart sikerlistát. A dalhoz készült klipből látható, az énekes lírai imidzzsel lépett a közönség elé, és az internetes rajongói oldalaiból látható, célközönsége elsősorban fiatal lányokból áll. Dalának refrénjét nem találtuk egyértelműnek, ezért a Ments meg szerelem, vagy belehalok sor értelmezésére az énekest kértük meg.

„Az volt a koncepció, hogy a filmben megjelenő összes dalban hangozzék el, hogy SOS szerelem. Végül nem így lett. És hogy mibe halok bele? Ez a sor szabad interpretációt hagy. Szólhat a magányról, a szeretett ember hiányáról, vagy a szerelem hiányáról is” – mondta a verselemzések iránti fogékonyságát bizonyítva az énekes.

Sinatra, Puccini

Klikk!

Mark egyébként tartott a magyar nyelv és irodalom, és történelem tantárgyaktól. Családjával együtt 2004-ben költöztek Magyarországra, és a korábban leginkább németül beszélő fiú olyan iskolát választott, ahol a tantárgyak egy részét németül tanulhatja. „Persze meg tudtam volna tenni, hogy tisztán magyar iskolába járjak, de talán a lustaság is közrejátszott abban, hogy egy osztrák alapítású középiskolát választottam.”

Az énekes Németoszágban született, magyar származású édesanyja operaénekesnő, aki fiának három éves korára hatvan magyar népdalt, és hasonló számú német gyerekdalt megtanított, majd zenei iskolában taníttatta. Mark kiadójától kapott életrajz szerint a tinédzser többek közt Frank Sinatra és Robbie Williams mellett rajong Vivaldi, és Puccini műveiért is. Szabadidejében rajzol és fest, fotózik, és rövidfilmeket forgat a barátaival. A szerelemre még visszatértünk a beszélgetésünkben azzal a kérdéssel, az énekes vajon saját élményeiből építi-e fel a lírai dalait.

Szerelem és burn out

„Persze, én is voltam már szerelmes, megéltem ezt az érzést a fázisaival együtt. A magánéletemről nem szeretnék beszélni, de annyit elmondhatok, a dalokban megjelennek a saját élményeim is” – mondta Mark.

Érettségi után az énekes zenei pályán szeretne tovább tanulni. „A legnagyobb kedvem ahhoz lenne, hogy jazzének szakon tanuljak tovább a Zeneművészetin, de ahhoz egyelőre meg kell tanulnom jól zongorázni. Az ugyanis az énektudáson kívül is alapkövetelmény. A másik elképzelésem a filmkészítéshez kapcsolódik, szívesen tanulnék rendező szakon is. Most azonban még a közelebbi jövőre, az előttem álló nyárra gondolok” – mondta az énekes a várható koncertjeire utalva, amelyekről egyelőre nem tudott konkrét információt adni.

„Sokat gondolkoztam a könnyűzenei pályán. Anyukám figyelmeztetett, ha belevágok, vigyázzak arra, hogy ne hajtsam túl magam, gazdálkodjak az energiámmal, és az időmmel. Ismert a burnout szindróma, amelyik Justint elérte egy időben. Ezt igyekszem elkerülni, ha komolyabbra fordul a pályám”- mondta ez énekes.

Burnout szindróma
Ezt a szindrómát kiégési tünetként szokták fordítani, és azt az állapotot jelzi, amikor egy általában érzelemgazdag személy telítődik azokkal a problémákkal, amelyek nap mint nap jelentkeznek a tevékenységében. A szindróma krónikus emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, lelki és érzelmi kimerülés, amely a reménytelenség érzésével is párorul, a célok elvesztésével jár. Mindez a magánéletben, és a munkában is megmutatkozik, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdökben is jelentkezik. (forrás: Oki.hu)