horoszkóp

Medveczky Ilona melle az elsők között villant

2007.10.01. 10:10
Sokak szerint Medveczky Ilona volt az első magyar nő, aki filmvásznon dobta le a pruszlikját. Híres hazai Thurn und Taxis hercegnénk személye évtizedekig rejtély volt, de amióta nyilatkozik, egyre különösebb a kép. A kutyáknak címzett örökségtől a vizeletterápiáig: ismerje meg a kortárs dívát.

„Medveczky Ilonáról egy porcelánbaba jut eszembe, amelyet a padláson rejtettek el évtizedekkel ezelőtt, aztán a gyerekek megtalálták, de nem szabad játszaniuk vele, mert a család félti, hogy összetörik”- fogalmazott riporterünk a Sissi Bál után, ahol a díva az idősebb dr. Bárándy társaságában jelent meg.

Ledobta a pruszlikot

Klikk!

Manapság csak a punknők nem mutatják meg a mellüket a nyilvánosság előtt, de van egy olyan gyanúnk, hogy ez a trend 41 éve éppen Medveczky Ilona filmes munkásságával kezdődött. Sokak emléke szerint a táncosnő volt az első, aki ledobta a pruszlikot Várkonyi Zoltán 1966-os, Egy magyar nábob című filmjében.

A táncosnő a nyilvánosság számára foghíjas évtizedei után a hatvanas évei derekára az egyik alapvető magyar bulvárszereplő lett, habár rendre azt nyilatkozza, hogy „ebben a mai sztárvilágban” nem találja a helyét. A bulvárlapok mégis könnyen integrálták a Google 122 ezres találatszámát jegyző Thurn und Taxis hercegnét, de ennek feltétele volt, hogy a tartós sminkkel élő kertész hercegné vizeletterápiával szépüljön, kutyáira hagyja a vagyonát, kiütést kapjon a New York-i luxus ékszerüzletek kirakatát nézve, és még egy sor más különlegességet tegyen, amit rövid életrajza után felsorolunk.

Pinadonna és hercegnő

A jó csontozatú kőbányai panellányt több ezer gyerek közül választották a Balettintézetbe, melynek tanítási módszerei nem éppen a humanista értékrendet követték. A színház iránt érdeklődő gyerek akkor még pinadonnának hívta az előadások kiemelt táncosnőit, később megtanulta a szó helyes kiejtését. Hamarosan Medveczky lett az ország egyik legkeresettebb revütáncosnője, pezsgő mindig ládaszám volt az öltözőjében, ambíciói azonban Ausztriába vitték, ahol állampolgárságot - és ügyes házassága révén - hercegnői címet szerzett. Időközben megtanult a címnek megfelelően viselkedni.

Azon túl, hogy még azelőtt vett egy Ford Thunderbirdöt, hogy biztosan tudta volna vezetni, nemrég a Velvetnek arról számolt be, először a Buckingam Palotában vizsgáztatták. „Tizenkét villa, kés, és ugyanannyi pohár állt előttem. Azt sem tudtam hirtelenjében, mit csináljak. Kőbányán, a MÁV telepen, a szoba-konyhában erre nem tanítottak meg. Hiába lettem hercegné, akkor sem tudtam.”

Bőrgyógyász és divatkreátor

Áldozatos tanulásának eredményeképp beilleszkedett az európai arisztokraták világába, bár a velencei aranyhídról, illetve a New York-i 47-esből hozatott ékszerei már csak emlékek. Medveczky úgy mesélte, milliókat érő ékszerei az olajszőkítésbe olvadtak. Az ékszerkirály Klapka György pedig úgy emlékszik vissza, hogy ő hozta vissza a dívát Magyarországra. Medveczky már bőven a Moulin Rouge fénykora után költözött vissza, így nem kapta meg azt az elismerést, amit szívesen fogadott volna.

A Szombat Esti Láz első szériájáig misztikus primadonnaként tekintett rá a hazai nyilvánosság, aki csupán néhány különleges riportban tűnt fel, például régi barátja, Szipál Martin mellett. Azóta az imidzse kissé megváltozott. Ami a róla írt cikkeket illeti, érdekes, hogy miközben a táncosnő a dívaság évszázadok hagyományain alapuló tételeit taglalta, az internetes keresés találati listáján elsőként a Medveczky Ilona a szegény díva című cikkünk jelent meg, amelyik a táncosnő nyugdíjának témáját járja körül. Ezután Medveczky elmondta, nincsenek filléres gondjai „bőrgyógyász és a divatkreátor barátai” a segítségére vannak, ha kell, medencét pucolnak vele, ha éjjel kettőkor erre lenne szüksége. Hozzátette, az alázat, a becsület és a türelem a legfontosabb erények a számára.

Örökség és testnevelés

Ahogyan a díva közelebb engedte magához a sajtót, kiderült, az idős Nagy Richárd egykori tévéelnököt ápolja pálmafás villájában, és azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy főhősnőnk több alkalommal volt terhes, de gyereke sosem született, mert nem szerette azokat a férfiakat, akiktől teherbe esett. Most ott tartunk, hogy Medveczky a végrendeletében a kutyáit is örököseinek nevezte meg, de később azt is elárulta, van néhány személy, aki közel áll hozzá. A lapok szerint szoros barátságot ápol például a Schobert családdal, még a szentestét is velük – illetve az őket megörökítő fotóssal– töltötte. Elkötelezettségét bizonyítja az is, hogy a család monstre testnevelési napjain Medveczky mindig kiemelt helyen tornázik, feszes dresszben.

Örök téma, hogy a táncosnő hogyan őrzi meg fiatalságát. Sokan próbáltak már az esztétikai sebészet innovációjára rátérni az interjúkban, de Medveczky nem hagyta magát. Az antioxidáns csodaszerként is számon tartott C-vitaminon, a hetenkénti aerobik edzésen és szaunázáson, az alváson, az egészséges ételek fogyasztásán kívül nemrég arról beszélt a Story magazinnak, hogy ő bizony vizeletterápiával szépíti magát, keze attól bársonyos.

A Miss Word Hungary döntőjének előestéjén sugárzott Kultúrházban szerényen válaszolt arra a kérdésre, milyen az élete szép nőként. Mint elmondta, nincsenek tapasztalatai arról, milyen a szép nők élete, ő csak azt az életet ismeri, ami neki adatott. A műsorvezető és a másik interjúalany, Szipál Márton az adás ideje alatt többször is biztosította Medveczkyt arról, hogy szép.