Mester Tamás úgy véli, a nyilvánosság csak egy trükk, és a botrányok határozzák meg az egy személyre jutó jelenlétet a bulvársajtóban. Ennek megfelelően a zenészt azért kerestük meg, mert úgy tudja, egyik dalát jogtalanul használták fel az önkormányzati választások előtt.

„A művészet illúziókat ad az embereknek, a politika pedig épp azt veszi el tőlük”- mondta Mester Tamás, aki a napokban nyílt levélben fogalmazta meg, hogy elhatárolódik a politikától.

Johnny go! a Barkaszon

„Azért éreztem fontosnak, hogy közleményt adjak ki, mert több szegedi ismerősöm megkeresett, hogy miért adtam a Szabadítsd fel című dalomat Szeged fideszes polgármesterjelöltjének? A barátaim jelezték, hogy a kampány ideje alatt egy Johnny go! feliratú Barkas járta a várost, amelynek hangszórójából az én dalom szólt”- mondta a zenész. Mint az Oláh János, a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt polgármesterjelöltjének honlapját olvasva kiderült, a kampánydal nem Mester Tamás szerzeménye volt, hanem egy magyar blues-felvétel Johnny go (Johnny győzz, ahogy egy cowboytól elvárható) refrénnel. A zenész figyelmét is igyekeztünk felhívni erre a különbségre hozzátéve, elképzelhető, hogy a polgármesterjelölt nem is tudott arról, hogy a Barkas sofőrje ezt a dalt játsza.

„Az is jogtalan felhasználás, ha egy polgármesterjelölt kampánybuszából a dalom szól, hiszen akkor az ő politikai törekvéseihez az én arcomat is hozzá lehet kapcsolni. Ez pedig rontja a hitelemet, mert minden politikai törekvéstől elhatárolódom”- jelentette ki Mester Tamás. „Előfordul, hogy egy pártrendezvényen kétszer-háromszor akkora gázsit ajánlanak a fellépők számára, mint más koncerteken, fesztiválokon, de számomra semmiképp nem éri meg”.

Pártfüggetlen felháborodás

Mester Tamás közleményében így fogalmaz: „Soha nem vállaltam koncertet vagy más szereplést politikai rendezvényeken, pedig sok ilyen megkeresés érkezett mindkét oldalról. Felháborodásom pártfüggetlen. Ezt egyetlen párt képviselőjének sem engedném meg! Mindig ügyeltem arra, hogy független maradjak a politikától. Véleményem van, de szándékosan nem teszem le a voksom nyilvánosan, mert nem dolgom a közvéleményt befolyásolni egy olyan ügyben, amely csak széthúzást teremt”.

Az önkormányzati választásokon Oláh János húsz százalékkal maradt alul szocialista riválisával, Botka Lászlóval szemben, aki ismét Szeged polgármestere lett. A választás utáni nyilatkozatában Oláh többek közt azzal indokolta a vereségét, hogy nem kapott elég lehetőséget a helyi médiában arra, hogy kifejthesse programját.

Visszatérve Mester Tamáshoz, a zenész elmondta, nem gondolta volna, hogy a Szabadítsd fel szíved és szállj kezdetű refrént fel lehet használni politikai célokra „Sosem írtam még olyan dalt, amelyiknek politikai üzenete van, és a jövőben sem tervezek. A következő dalom címe: Szeretlek valamiért. Ha ehhez valamilyen politikai üzenetet tudna valaki kapcsolni, azon nagyon meglepődnék.”

Elleszünk egy darabig

Kérdésünkre Mester Tamás elmondta, nem vette fel a kapcsolatot Oláh Jánossal, hogy tisztázzák a dal felhasználását, a zenei pályájáról viszont bővebben beszélt. Mester a legújabb, idén megjelent lemezének munkálataihoz még 1999-ben látott hozzá, amikor az Egyesült Államokba költözött, és évekig nem hallatott magáról.

„Nem tekintem eltűnésnek a nyilvánosságtól távoli időszakomat. Hiszen az én életemből nem tűntem el”- magyarázta. „Az egész nyilvánosság egy trükk, amennyi történetet az ismerőseid, vagy te ki tudsz találni, vagy amennyi botrányt tudsz kavarni magad körül, annyiszor szerepelsz a bulvársajtóban. De mindez nem értékmérő. Úgy vélem, csináltam egy olyan lemezt – majdnem egy évtizedet dolgoztam rajta - amivel elleszünk egy jó darabig” – zárta Mester Tamás.