Németh Lajos odavan a zivatarokért

dr
2007.08.17. 09:28
Az időjós beállt focizni a celebek közé, azaz csatlakozott az utcán focizok táborához. Németh Lajossal egy szabadtéri meccs után beszélgettünk és azt is megtudtuk, hogyan lett meteorológus és mi a kedvenc légköri jelensége.

A Foci körülvesz elnevezésű felhívás egyre több celebünket mozgatja meg. Legutóbb a Bank utca - Hold utca kereszteződését zárták le, hogy tíz percig rúghassák a bőrt. A maroknyi sereg kibogozhatatlanul nyüzsgött a forgalmas és forró aszfalton. Szerencséjükre az autósok tolerálták a testnevelésórát, amit azzal hálált meg a celebcsapat, hogy időnként elengedte a felgyülemlett kocsisort. Németh Lajos, a TV2 meteorológusa a csapat legidősebb sportembereként futballozta végig a rendelkezésre álló időt, míg L.L Junior, VV Leo és Orosz Barbara, - aki magas sarkúban ugrott le - tíz perc után hazaosont.

Kondícióban, egészségben

Németh a focizás után elárulta, hogy őt bizony megkeresték a szervezők, akiknek azonnal igent mondott. "Amikor szóltak, hogy ez lesz, kétszer sem kellett hívni, tudniillik magának az akciónak a célja szerepel a céljaim között is. Meggyőződésem, hogy egyre kevesebb az a szabad tér, ahol bármilyen szabad sportot lehet űzni." Németh Lajos azt is hozzátette, hogy az egészséges életmód és az arra való nevelés is szent számára, és ezért is vetette bele magát ekkora lendülettel. Majd megemlítette, hogy tagja a médiaválogatottnak és rendszeresen lefutja a marathont.      

Nem tudtuk kihagyni azt a kötelező kérdést, ami felmerül az emberben, ha egy meteorológussal találkozik. Valójában nem arra számítottunk, hogy azt fogja mondani, mindig is ennek készült, de reméltük, hogy valami lehengerlő történetet mesél a déli, felhőtlen napsütésben. "Abszolút véletlen volt a dolog, nem annak készültem. Matematika-fizika tanári szakon kezdtem az egyetemen és fel lehetett venni speciális kollégiumként a meteorológia szakot. Akkor, a hetvenes években még nem volt önálló tanszék. Tetszettek az előadások és innentől nem középiskolai tanárként oktatom a nebulókat."

Németh Lajos focizás után!

Műhelytitkok

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy miért tér el egyes csatornákon az időjárás jelentés, bár azt nem állítottuk, hogy lett volna arra precedens, hogy az egyiken havat, a másikon csak esőt ígértek volna az ég pásztázói. "Ez közös munka. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál, ahol régebben dolgoztam, nap mint nap elkészítik a következő tíz napra szóló prognózist. Ezt is megvásárolja a TV2 ugyanúgy, mint a többi tévécsatorna, aki kapcsolatban van a OMSZ-szel. Természetesen én is átnézem azokat a produktumokat, amik hozzáférhetők az interneten keresztül, értelmezem és kialakítok magamban egy képet, amit összehasonlítok azzal a prognózissal, amit a Meteorológiai Szolgálattól kaptunk hivatalosan. Ezt összegyúrva egészségesen kialakul az a termék, amit a kedves nézők láthatnak nap, mint nap."

Az időjóst gyermeki érdeklődéssel kérdezgettük, így az is kiderült számunkra, hogy több szakága is van a légköri jelenségek megfigyelésének.  "A meteorológusok között vannak éghajlatkutatók, ami most nagyon izmos és kellemes szakma a jövőre nézve. Vannak, akik hivatalosan mérik azokat az adatokat, amikből az előrejelzések is készülnek. Vannak kutató meteorológusok, akik azokat a számítógépes előrejelzési modelleket készítik, melyek segítségével előállíthatók aztán a prognózisok. Én a kezdet kezdetétől mindig az előrejelzéssel foglalkoztam."

The winner is

"Kedvenc légköri jelenségeim a hidegfronthoz kapcsolódó zivatarok. Tehát a hidegfront érkezik, de előtte kialakul egy hatalmas, monumentálisan nagy, egy gigamérető zivatarfelhő az égen. Ha szakértői szemmel tekint fel az ember az égre, látja azt a forrást, ami olyan, mint a pokolban egy bugyor, tehát forr a légkör és olyan erők dolgoznak, hogy ilyenkor érezzük, milyen picikék is vagyunk a természet erőihez képest. Innentől látjuk, hogy mekkora erők működnek a légkörben."

Nagy "mesemondónk" azt is elárulta, hogy az említett felhők tizenhárom-tizennégyezer méter magasságig is felnyúlnak, ahol már mínusz harminc-negyven fokos hőmérséklet is előfordulhat.  Németh Lajost pedig azért nyűgözte le ez a jelenség, mert ekkora erőt koncentrálva látni nem mindennapi és szerinte elgondolkodtató.