horoszkóp

Reviczky: Szellemileg szegények a magyar rendezők

dr
2008.10.19. 09:10
A színész szerint a rendezők szellemileg szegények, ezért látjuk mindig ugyanazokat a figurákat ugyanolyan karaktereket alakítani a filmvásznon. Ő például rendszerint vicces emberkét alakít, mert nem feltételezik, hogy más színésznek is van humora. Pedig van.

Reviczky Gábor egy egészestés tinifilmben kapott szerepet, ami Álom.net címen kerül a mozikba. A készítők szerint a High School Musical, a Dr. Szöszi, és a Hajrá csajok hangulatát ötvözi a film, és előreláthatóan 2009 áprilisában mutatják be. A forgatókönyvért Steiner Kristófot kell okolni, a rendezésért pedig N. Forgács Gábort. A filmben Szujó Zoltán és Debreczeni Zita is szerepet kapott, amit valószínűleg a filmet támogató RTL Klubnak köszönhetünk.

Reviczky Gábor szerint azért ő szerepel a filmben, mert a rendezők kevés színészről feltételezik, hogy van humora. „Nem tartom jó színésznek azt, akinek nincs humora. Cserhalmit a színházak mindig főhősként használták, ahogy Sinkovitsot is, pedig neki hihetetlenül jó humora volt. 1959-ben, amikor a József Attila színházban játszott - egyszerre nyolc szerepet -, azt szerette igazán. Szerencsére mindenki számára kiderült, hogy van humora."

Csányi Sándor egy időben mindent vitt

A színész szerint a magyar rendezők legtöbbje nem bátor, szellemi szegénységben szenved, erre pedig jó példa, hogy miután Csányi Sándor elnyerte a Fringe Report legjobb filmszínész díját - 2005-ben -, kizárólag őt árasztották el munkával, neki ajánlottak szerepeket. „Mindez annak köszönhető, hogy a magyar filmkritika irányított. Egy generációnak ki kell pusztulnia ahhoz, hogy ne Koltai Lajos legyen a meghatározó, hogy megszűnjön ez az állapot." Reviczky sosem próbálkozna azzal, hogy filmkritikát írjon, szerinte szétcincálnák érte, mint Koltai Róbertet. „A világválság majd mindent rendbe tesz. Csak azokat a filmeket fogják megcsinálni, amiket az emberek megnéznek."

Reviczky Gábor elmondta, hogy az Álom.net forgatókönyvének átolvasása után volt benne egy kis utánérzés a fent említette filmekre, vagyis a High School Musical-re, a Dr. Szöszi-re és a Hajrá csajok-ra. „Valószínűleg a Dr. Szöszi egy jobban sikerült kísérlet, mint a hozzá hasonló jellegű próbálkozások, azért hajazunk erre." A színész szerint az Üvegtigris 1-gyel Kapitány Tibor olyan filmet hozott létre, aminek kifejezetten a filmkészítés volt a célja. „Tulajdonképpen rövid kis epizódokból állt, nem véletlenül lett kultfilm. A fiatal nézők legnagyobb problémáira tapintott rá. Kifejezetten ez volt a célja. A mai napig a legnépszerűbb film, nem ismertem olyan családot, aki ne látta volna, ne vette volna meg, vagy ne töltötte le volna magának."