horoszkóp

'Számomra Pierce Brosnan nem férfi'

2006.01.02. 08:12
Osvárt Andrea egyfajta misszióként éli meg, hogy a szépséggel örvendeztesse meg az embereket. A modellből lett színésznő úgy tartja, Olaszország már nem jelent számára kihívást, ezért Londonba költözött. A színésznő esélyes az új Bond-lány szerepre, habár úgy gondolja, a film forgalmazása szempontjából nagyobb sansszal indul egy spanyol lány.

Néhány újságban megjelent, hogy megkapod az új Bond-lány szerepét, noha erről egyelőre nem született döntés. Babonás vagy?

Ebben igen, épp ezért nem lelkesedtem, hogy máris megjelentették, hogy én leszek a befutó, és ennyire felfújódott a dolog.

A döntésben a szakmai érveken kívül szerinted mennyire játszanak szerepet az üzleti érdekek?

Az üzlet nagyon fontos tényező. Ezért is látok arra kisebb esélyt, hogy egy tízmilliós ország kevésbé ismert színésznőjét válasszák ki a Bond-lány szerepre ahelyett, hogy például egy spanyol színésznőt választanak, akinek a hazájában sokkal nagyobb bevételeket termel majd a film.

Van spanyol színésznő az esélyesek között?

Valójában fogalmam sincs, hány, és milyen nemzetiségű lánnyal versengek, ezt jól titkolják.

Hogyan zajlott a válogatás?

Az első válogatás Rómában volt. Az ügynökségem elküldte az anyagomat, majd értesítettek a castingról tudatva, hogy világszerte millióan pályáznak erre a szerepre.

Akkor nem érezted, hogy a szerep megszerzése annyira esélytelen, hogy inkább nem érdemes ezzel időt tölteni?

Dehogy, ezt a hozzáállást én nem követem, megadom magamnak az esélyt. És látod, jól sikerült az első válogatás, mert visszahívtak. Akkor épp Londonban voltam, és amikor felhívtak, épp a casting helyszíne közelében voltam. Amíg az első fordulón arra voltak kíváncsiak, hogy kommunikálok angolul, a másodikon kaptam szöveget, amit elő kellett adni.

Bonyolult szöveg volt?

Nem, nagyon egyszerű volt. A főszereplő és a lány flörtjéről szólt, mint az már megszokott. Mégiscsak egy James Bond-movie-ról beszélünk.

Szereted a James Bond filmeket?

Azt a sorozatot már nemigen követtem, amelyikben Pierce Brosnan játssza a főszerepet. Nem tartom hiteles karakternek. Ő számomra nem férfi.

Sokak szerint Sean Connery volt az egyetlen, hiteles James Bond.

Sean Connery legalább férfi, Brosnanen viszont látszik, egy szöget sem tudna a falba verni. Olyan típusú férfi, aki reggel és este szemránckrémet ken magára. Nem szeretem.

A szakmádban sok hasonló férfi megfordul, és komolyabb lépéseket is tesznek a külsejükért.

Igen, a színészek és a modellek körében is gyakori ez a típus, ez lehet az oka, hogy az egész pályám alatt egyszer volt szakmabeli kedvesem. Nem tetszettek soha a hímringyónak látszó modellek, tisztelet a kivételnek.

Ebből a szempontból miben különbözik egy férfimodell egy színésztől?

A modell a külsején keresztül fejezi ki önmagát, amíg a színész a saját lelkéből építkezik. Általában túlérzékeny ember, ahogyan én is.

A túlérzékenységed miben nyilvánul meg?

Pillanatok alatt képes vagyok elérzékenyülni, még akár egy szemüveges kisfiú láttán is. Nővérkének például alkalmatlan lennék, és nem azért, mert hiányzik belőlem a késztetés a karitatív tevékenységekre. Sőt, szociálisan nagyon érzékeny vagyok. A legjobban azonban a szeretteim és a családom irányában vagyok érzékeny. A legnehezebb döntésem volt, hogy elköltözöm tőlük, és Olaszországban próbálok szerencsét.

Rögtön szerencséd volt?

Nem, a kezdet nagyon nehéz volt. Ráadásul az első néhány napom tévedés volt, egy olyan emberre hagyatkoztam, aki csak álltatott mindenfélével, aztán összevesztünk, és otthagyott az ismeretlen város egyik utcáján.

Gondoltál arra ekkor, hogy hazajössz?

Nem, ahhoz épp elég büszke vagyok. Mindenki úgy tudta, hogy legalább másfél hónapra kiutaztam. Jöttem volna vissza fülemet-farkamat behúzva három nap múlva? Nem, én mindig előre megyek. Azt az egyet köszönhetem annak az embernek, akivel az utcán váltunk el, hogy bemutatott egy valódi szakembernek, akivel máig együtt dolgozom. Változatos volt az elmúlt két évem. Laktam mindenfelé, még apácáknál is. Közben jó néhány filmben játszottam.

Jól viseled a magányt?

Igen, sőt, néha igénylem is, hogy egyedül legyek. Amikor a kedvesemmel sokáig együtt vagyunk, utána szeretek egy darabig magam maradni.

Úgy tudtam, összeköltöztetek.

Így van, nemrég összeköltöztünk. Egyelőre jól érezzük így magunkat, habár majd elválik, hogy működik a dolog, mert én egy ideje már Londonhoz kötődöm.

Tulajdonképpen miért költöztél Londonba?

Mert Olaszország már nem jelent kihívást. Most vagyok 26 éves, még könnyen tudok váltani. Úgy tervezem, hogy az elkövetkezendő néhány évben még nagyon hajtok, hogy meg tudjam mutatni magam. Szeretnék nemzetközi produkciókban szerepeket kapni, ezért célszerű, ha a közelben vagyok.

Magyarországon is készül néhány külföldi produkció.

Igen, a Spy Game-ben kaptam egy szerepet Robert Redford mellett. De a hazánkban forgatott nemzetközi filmekben a magyar színészek csupán néhány napos szerepeket kapnak, és nem feltétlenül vár rájuk utána nemzetközi karrier.

Azt olvastam a honlapodon, hogy többek közt azért szerettél volna modell lenni, hogy minél több embert megismerj. Miért fontos, hogy sok embert ismerj?

Van egyfajta misszió ebben, szeretnék sokakhoz eljutni. Ha egy mosollyal, a szépséggel meg tudom örvendeztetni az embereket, az nekem jó. Amikor reklámokban szerepeltem, abban is benne volt a késztetés, hogy szórakoztassam az embereket, és hassak rájuk. Nagyon jól esik, amikor a honlapomra érkezik egy visszajelzés. Nemrég például egy lánytól kaptam levelet, aki arról írt, hogy egy baleset következtében tönkrement a haja, és én adtam erőt ahhoz, hogy elhiggye, rövid hajjal is lehet szép egy nő.

A szavaidból azt veszem ki, hogy az is épp ennyire fontos, hogy nyomot hagyj magad után.

Van bennem bizonyítási vágy, de ez túl személyes, erről nem szívesen beszélek.