horoszkóp

Orbán Józsi tízezer dollárt nyert ruletten

2007.08.07. 10:01
A 100 Folk Celsius minden évben ellátogat Las Vegasba, ahol nemcsak fellépnek, de kaszinókat is végigjárják. Orbán Józsi arról mesélt, hogy mik a szerencseszámai és kivel játszik idehaza.

Orbán Józseffel a Pesti Anna bálon futottunk össze, de a személyes kontaktus megteremtésére várnunk kellett, mert a művész lebetonozta magát a rulettasztalnál. Miután távozott a játékból, lecsaptunk nagymesterre.

"Jól játszom egyébként, de most csomó outsider is elkezdett játszani, az nem olyan jó. Amikor valóban pénzre megy a játék, nem így játszanak az emberek. De én akkor is megteszem a hetest, a tizenhetest és a huszonhármast, mert erre van igényem. Ezek a szerencseszámaim." A számok kiválasztásáról történetet is mesélt a zenész, aki nem engedett minket elveszni a részletekbe, kiemelte a lényeget.

Klikk!

Anyu, számmisztika, országút

"Édesanyám huszonháromban született, a tizenhetes az úgy jött, hogy csomószor játszottam Las Vegasban és megszerettem. A hetes, az egy kultikus szám. Gyakorlatilag, ha bemegy egy ember a kaszinóba és játszik egy gépen, akkor nem nyolcasok jönnek ki, hanem hetesek. Nem tágítok attól, hogy ez a szerencseszámom. Ha megyek a Balatonra vagy megyek az országúton és valahova odapillantok, mindig látok egy huszonhármast. Ha valaki megadja a telefonszámát összetudom úgy kombinálni, hogy legyen benne huszonhármas. A számmisztikában minden lehetséges. Osztok, szorzok, kivonok és egyszer csak lesz egy  huszonhármas."

Az évente Las Vegasban koncertező 100 Folk Celsius szinte egyedülálló teljesítményt visz véghez. Orbán szerint más magyar zenekar nem tette be a lábát úgy az államokba, hogy ne magyar közönségnek játszott volna. "Minden évben kint vagyunk Las Vegasban, majdnem mindig máshol lakunk, de a legtöbbször Cirkusz Cirkuszban. Ott nem tudok eltévedni, függetlenül attól, hogy egy irdatlan nagy helyen van."

A szerencse fia

"Szerencsém van a rulettben de alig várom, hogy átüljek egy játékgéphez. Van egy olyan pókergép, ami ötven pályás, ami azt jelenti, hogy alul bejön egy drill, akkor minimum ötven drilled van. Az összes többi lehet póker vagy bármi más. Ez nagyon érdekes és csak a Bellagioban van." Miután a zenész megosztotta velünk ezt az érdekességet, már csak az izgatta a fantáziánkat, hogy volt-e példa arra, hogy tömött zsebbel távozott egy átmulatott amerikai éjszaka után.   

"Volt már szerencsém, hogy nyertem 10000 dollárt. Nagyon jó érzés volt. Ez benne van a pakliban. A szerencsejáték az emberi gyarlóságra van kiélezve, ha öt van, akkor tíz kell, ha tíz van, akkor húsz. Nyerve veszíti el a pénzét az ember vagy nem. Ki van ez találva. Mindent megtesznek azért, hogy jól érezd magad. Mikor nyertem azt a nagy pénzt, akkor azt mondták, hogy innentől kezdve a lakosztályom ingyen van, az all you can eat ingyen van, merthogy visszajáró vendég vagyok."

A zenész azt is elmesélte, hogy Magyarországon ritkán játszik, és akkor is csak társaságban. "Szeretem, hogy örülünk egymás nyereségének vagy éppen együtt bánkódunk. Az is egy jó dolog. Nem vagyok magányos játékos. Mester Tomival nagyon sokszor elmegyünk játszani. Mi a játékon belül is versenyzünk egymással."

Mikor a játékszenvedély kialakulásának evolúciós okát kérdeztük Orbán Józsitól, egy újszerű elmélettel kápráztatott el minket. "Mindenki szeret játszani. A játék jó, mert mindenki úgy van ezzel, hogy a szerencse a küszöbön van, és akkor azt meg is kell érinteni. Las Vegasban nem szégyellik az emberek, ha nyernek, nem titkolják el. Azonnal megjelennek a fotósok és ők boldogan felvállalják, hogy nyertek. A barátok és a szomszédok azonnal gratulálnak. Magyarországon persze nem merik bevallani az emberek, mert attól félnek, hogy megölik őket vagy kölcsönkérnek tőluk. Teljesen más világ ez itthon."