Antal Imre tanítványa volt Presser Gábor

2007.01.22. 08:49
Antal Imrétől tanulta meg a zene alapjait Presser Gábor. Épp ötven évvel ezelőtt kezdte tanítani az akkori mester a leendőt. Útjaik azonban elváltak, és csak most, a kerek évforduló alkalmával találkoztak újra személyesen.

Első közös zongoraleckéjük ötvenedik évfordulóján újra találkozott egymással Presser Gábor és Antal Imre - írja a Blikk. Ugyanis a tévés műsorvezető vezette be Pressert a zene világába.

A szétszórt gyerek és a szigorú tanár

Az akkor 21 éves Antal Imrének a diplomamunkájához gyakorlóoktatásra volt szüksége, ezért vállalta el a tanítást. A nyolcéves Presser nagyon szétszórt gyerek volt Antal Imre emlékei szerint. Mindenről fecsegett, és sehogy sem akart odafigyelni az órára.

A diák meghallgatta Antal Imre vizsgaelőadását a Zeneakadémia nagytermében, ahol kivételesen felkapcsolták mind a három csillárt. A zongoraművész akkor már megnyert egy külföldi zongoraversenyt, s csak később, betegsége miatt kellett felhagynia a muzsikálással, így lett belőle tévés műsorvezető.

Klikk!

Büszkék egymásra

Tanár és tanítványa azóta nem találkoztak személyesen, csak most, az ötvenedik évforduló alkalmából. Antal Imre egy művészettörténeti könyvet kapott dedikálva ajándékba Pressertől.

A műsorvezető egyébként nagyon büszke arra, hogy milyen híres művésszé vált a tanítványa. Legalább húsz év telt el az első zongoralecke után, mire megpillantotta a nevét egy színházi plakáton zeneszerzőként, a Madách Színházban.

Szerepet kért Antal Pressertől

Presser az LGT-ben folytatott zeneszerzői és zenészi tevékenységét követően is számos musicalt, filmzenét írt, százszámra komponált dalokat a hazai könnyűzenei élet klasszikusainak. Zoránnal és Dusánnal épp 30 éve dolgoznak együtt. A kilencvenes évektől alkalomadtán saját szólólemezeivel is jelentkezik.

Mindezek mellett a Víg Színház zenei igazgatója, s ugyanott saját előadói estje g teltházzal fut. Antal Imre épp ezért tréfálkozva arra kérte a zenészt, hogy ugyan adjon már neki valami szerepet a színpadon.