horoszkóp

Egy perc kellett Rubik Ernőnek a kocka kirakásához

2008.11.19. 12:00
Kapcsolódók (1)
Hosszú évek után először nyilatkozott a nyilvánosságot egyébként kerülő Rubik Ernő. A világszerte ismert bűvös kocka feltalálója szerint találmánya most jóval népszerűbb, mint szabadalmaztatása idején, harminc éve.

Az utóbbi 10 évben hallani sem lehetett a bűvös kocka alkotójáról, Rubik Ernőről. Szándékosan kerülte a nyilvánosságot, de most kivételt tett, és nyilatkozott a Blikknek. A világszerte ismert magyar feltaláló szerint ő nem tűnt el, hiszen amit készít és tervez, az az emberek millióihoz jut el. Rubik mostanában leginkább a gyerekeinek szenteli idejét, valamint kertészkedik, építészettel és számítógépes programok fejlesztésével foglalkozik. Amikor 1997-ben szabadalmaztatta az akkoriban még Bűvös kockának nevezett logikai játékot, maga sem gondolta volna, hogy ekkora sikere lesz.

Rubik Ernő

"Az lepett meg, hogy egy olyan tárgy, mint a kocka, tömegeket mozgat meg. Mert a kocka nem az a típus, ami sikeres lehet a játékpiacon. Hiszen az emberek vonzódnak a színes, érdekes formájú dolgokhoz. A kocka nem beszél, nincs benne akció. Sok minden hiányzik belőle, amiről az ember azt gondolná, hogy elengedhetetlen a piaci sikerhez. Még csak legyőzni sem lehet vele a másikat, mint a sakkban. A bűvös kocka rácáfolt mindarra, amit a kereskedők, a gyártók, tervezők gondolnak a fogyasztókról. Lebecsülik a vásárlókat, kevesebbet feltételeznek róluk, mint ami a valóság. Ez az, ami a mai napig meglep a kockával kapcsolatban." - mesélte a feltaláló a Blikknek.

A Rubik-kocka

A Rubik-kocka mechanikus, egyéni logikai játék. A kocka oldalai különféle színűek és elforgathatók a lap középpontja körül. A forgatás során a szomszédos oldalak színe megváltozik. A rendszertelen forgatással az oldalak színösszeállítása összekeverhető. (Összesen 43 252 003 274 489 856 000-féle (kb. 4,3ˇ1019) eltérő állás hozható létre.) A játék célja, hogy egy előzetesen összekevert kockából forgatással visszaállítsuk az eredeti, rendezett színösszeállítást, vagyis minden oldalon azonos színű lapocskák legyenek.

Ma már Rubik-kocka-világbajnokságot is rendeznek, de a feltaláló már arra sem emlékszik, mikor vette a kezébe utoljára a játékot. Régebben egy perc kellett neki ahhoz, hogy kirakja a hat színt, de nem szerepelni akart ezzel, hanem csak bemutatni, hogyan működik a találmánya. Otthon is csak pár darabot tart belőle. Nem gyűjtő, de becsül minden olyan embert, akik megőrzik a mának a régmúlt idők tárgyait.

Rubik Ernő bevallotta, hogy még csak nem is játékos alkat. Gyermekkorában ugyan sokat sakkozott, de lelkes amatőr sem lett ebben a sportban. "Mindig magamnak való voltam, nem érdekeltek az olyan csapatjátékok, mint a foci. A rejtvények viszont mindig szórakoztattak. Na jó, a gyermekeimmel szívesen játszom, ha összegyűlik a család." A feltaláló úgy véli, reneszánszát éli a bűvös kocka a számítástechnika korszakában. Az első évben nem adtak el annyit belőle, mint tavaly, amikor csak Amerikában 3.5 millió fogyott belőle.