De azért egy Just a Giggolót még el lehetett volna sütni – mondta utólag saját produkcióját összegezve Sághy Kálmán animátor a Miss Word Hungary döntőjét követően. A bemelegítő embert többen ismerik, mint egy kábelcsatorna műsorvezetőjét, bár a képernyőn nem szabad, hogy lássuk.

„Ez egy nagyon érdekes szerepkör. Itt az ember azért felelős, hogy a közönségnek jó hangulata legyen. Önmagát adja, ugyanakkor a műsorát a produkciónak kell alárendelnie, és úgy kell felépítenie, hogy szolgálja ezt a legfőbb célt” foglalta össze munkáját Sághy Kálmán, aki a foglalkozását leginkább tekintve animátor, warmup – bemelegítőember, közönségszórakoztató, és mint elmondta, a Fiesta gitárosától, Knapik Tamástól a szexiparból ismert fluffer – felszopó megnevezést hallotta már.

42 és fél fokra melegített tenyér

Feltételezzük, hogy Sághy Kálmánt többen ismerik az országban, mint egy valamirevaló kábelcsatorna esti műsorvezetőjét, a legtöbb kereskedelmi tévé számára készített szórakoztató műsorban ugyanis ő igyekszik hangulatba hozni a felvételre érkezőket, így a televíziós animátorok piacát nagy részben lefedi.

Mivel jó néhány felvételen jártunk már, megfigyelhettük állandó show-elemeit, ilyenek a hetvenes évek rockzenéjéből merített karaoke-repertoár, amelyet cédén visz magával a stúdióba, illetve néhány jellegzetes mondat. „Melegítsék fel a tenyerüket 42 és fél Celsius fokra!” vagy „És most fogadják nagy szeretettel az este különleges vendégét, Elvist!”- ilyenkor kilép a színpad mögé, majd egy Elvis-dallal újból előlép.

Még egy Just a Giggolo

A Miss World Hungary döntője után kerestük meg a színpadnál az animátort, hogy amíg a szépségkirálynőt mindenki lefotózza, interjúzzunk Sághy Kálmánnal. Elmondta, megtervezte ugyan a műsor vázát, de az előadásban nagy szerepük van a spontán mondatoknak, a közönséget felmérve már látja, mire lesznek vevők.

„Ez egy elegánsabb környezet, itt visszafogottabb dalok kellettek, nem biztos, hogy egy Should I Stay or Should I Go elfért volna, de azért egy Just a Giggolót még el lehetett volna sütni.” Sági Kálmán kilenc éve tevékenykedik az animátoriparban, a munkáját sosem unja, de a jövőjét másképp képzeli.

A Led Zeppelin emléke

„Ebben már nincs tovább nagy kifutási lehetőség. De ez egy rendkívül jó iskola. Akár előadóművészi, akár humorista, akár énekesi pályára lehet lépni, a közönséggel való kapcsolatban már rutinom van”- mondta Sághy Kálmán. Ő maga az énekesi pályát tartja a leginkább rokonszenvesnek, amiben már igencsak rutinja van. Most a Led Zeppelin emlékzenekar frontembere, a csapatot idén is meghívták a Sziget Fesztivál Blues Színpadára. Saját dalokban egyelőre nem gondolkozik.

Egy alkalommal a Godot Dumaszínházba is meghívták Sághyt, hogy stand uppal szórakoztassa a közönséget. „A műsorom nagyban kapcsolódott a tévéhez, merítettem különböző show-k sajátosságaiból, hogyan viselkedik egy tévés személyiség, mi történik, ha nem mozog a kamera, és pellengérre állítottam a közönségtípusokat és nézői szokásokat is.” Ez utóbbit kértük, hogy részletezze.

Nénike mondja apjuknak

„Vannak azok a kedves nézők, akik először jönnek el felvételre és minden új nekik. Általában helyes, idős párok, akik egymást nevelik a felvétel alatt. A nénike mondja apjuknak, hogy ne egyen, és pirotechnikai és egyéb gázokat ne eresszen. Rengeteg műsorban vannak állandó statiszták, nekik külön lelkiviláguk van, Mókus örs jelleggel tartanak össze.”

Sághy Kálmán kedvenc televíziós személyiségei közt elsőként Vágó Istvánt említette meg, akivel a legtöbb időt töltötte a Legyen Ön is Milliomos forgatásain. A Showderben eltöltött évei alapján szintén nagyra tartja Fábry Sándort, de a legbővebben Tilláról emlékezett meg.

Tilla a helyén kezeli a tévét

„Szinte együtt kezdtük meg a nagyon komoly Big Brother-melegítést Tillával. Őt azért szeretem rendkívül, mert helyén tudja kezelni a kereskedelmi tévét. Pontosan tudja, mi mennyit ér és mennyire kell komolyan venni. Az ilyen hozzáállást meg kell becsülni, nagyon ritka.”

Öt évvel ezelőtt Sághy Kálmán is kipróbálta a televíziós műsorvezetést, de mindössze három hónapig tartott a pályafutása. A Mokka műsorsávjában látható Lazac című magazinműsort vezette Pikali Gerda mellett. „A közönség a képernyő túloldalán volt. Nem kaptam meg az azonnali reakciókat, csak utólag tudhattam meg, hogy amit eltervezem, sikerült-e, úgy sült-e el, vagy hibáztam. Nagyon szokatlan helyzet volt. A színpadon is meg tudom ismerni a televíziózás sajátosságait, csak a képernyőn nekem sosem szabad látszanom”- mondta Sághy Kálmán, akinek nincs túl sok ambíciója a televíziós műsorvezetés terén. Végezetül azt kérdeztük tőle, részt vesz-e a szépségkirálynők afterpartiján.

„Nem, hazamegyek. Mostanában nagyon korán kelek, az RTL Klub új műsorában, a Pókerarcokban melegítek reggel. Elég intenzíven forgatunk. Ma egy kicsit visszafogott voltam itt, de holnap lesz egy kis Led Zeppelin, Deep Purple, Rolling Stones, hogy az ember vadabb énje is terítékre kerüljön.”