Az egykori MSZP-képviselő akkor került a Velvet hatáskörébe, amikor politikai pályáról hirtelen mulatósnótákra nyergelt. Azóta a Tisztelet Társaságának megalapításával hívta fel magára a figyelmet, aminek állítása szerint semmi köze a politikához, egy ideje azonban gyanúsan sokat egyeztetget Dávid Ibolyával.

Bár Schmuck Andor alapvetően és hivatását tekintve politikus lenne, mégis sokkal szórakoztatóbb ő annál, és nem egy kitérővel szerzett nekünk vidám perceket. És itt most nem a Xénia láz nevű akciójára gondolunk, bár Schmuck Andorra nem sikerült rábizonyítani, hogy köze volt a megfigyelési botrányhoz, neve ezek után mégsem csengett már túl jól. Ennek ellenére mindig értett ahhoz, hogy felhívja magára a figyelmet: hol szépségkirálynőkkel mutatkozott, hol Ulmann Mónikával, hol éppen magával a királlyal, Zámbó Jimmyvel. Szórakoztató performansz volt a fogyókúra verseny is, melyben egy kisgazda politkussal, Molnár Róberttel mérte össze akaraterejét.

A szekfű szövetsége

Hamar feltűnt azonban, hogy Schmuck Andor nem az a fajta ember, aki csak magára gondol, sokkal jobban szeret másokon segíteni, hiszen míg győzelme esetén Molnár Róbert egy jó nagy adag disznótorosra és cigányzenére tartott igényt, addig Schmuck egy gyermekeknek épülő homokozóra. Schmuck Andornak még Norbi is besegített és a politkus le is adott 16 kilót, így a homokozó megépült és Schmuck Andor karcsún vágott neki az újabb kihívásoknak.

#alt#

Ismét személye fölött álló célokat ostromolt: Magyarország európaivá válásáért szerett volna küzdeni, ezért létre is hozott egy szövetséget Horn Gyulával. A tervek szerint havi jelentéseket készítettek volna európai demokrácia témakörben, ezek után azonban a szövetségről sokat nem hallani, pedig többen reménykedtek abban, hogy egy karcsú Schmuck végre visszahozza Horn Gyulát a közéletbe.

Schmuck aztán hamar rájött, hatékonyabban tudja segíteni embertársait, ha nincs rajta a szegfűs bélyeg, ezért aztán otthagyta az MSZP-t, aminek elnökségét egyébként bohóckodó testületnek titulálta. Immár tehát semmi nem akadályozta meg abban, hogy jótékony céloknak szentelje életét: igaz, ehhez némi pénz is kellett, így kénytelen volt profitáló üzletek után nézni. Emellett még a hobbijára is maradt ideje, így történt hogy a Magyar Motorsport Szövetség elnöke lett.

Megvilágosodás és elcelebesedés

Innentől azonban bonyolódni látszik Schmuck Andor élete: bár 2001 januárjában lemond MSZP-s tagságáról - azt egyébként ne feledjük, hogy a párt karitatív testületében tevékenykedett -, márciusban mégis visszaszivárog. Talán azért, hogy anyagot gyűjtsön készülő könyvéhez, melyet a szocialistákról akar írni. Bár egy adott ponton megígéri Kovács Lászlónak, hogy a könyvből nem lesz semmi, mikor Kovács nem lép vissza miniszterelnöki jelölésétől, mégis a könyv megjelentetésével fenyeget. Így áprilisban ki is zárják az MSZP-ből, mondván, épp eleget ártott már a pártnak, májusban pedig megjelenik a könyv Bal-eseteim címmel. Schmuck Andor ennek ellenére fellebez a kizárása ellen, és felszólítja az MSZP-t, valamint a Munkáspártot, hogy állítsák meg együtt a jobboldalt - majd elmegy a Hustler születésnapi partijára. A buliból hazaérve új pártot keres magának, meg is találja Új Baloldal név alatt, a párt azonban mégsem indítja el őt a 2002-es választásokon. Így politka helyett popzenét és cédét csinál A lányok szívében lakom címmmel - és nagyjából ez az az a pillanat, amikor Schmuck Andor az Index politka rovatából átkerül a Velvet celebrovatába.

Egy mindenkiért

Schmuck Andor ezek után sok mindennel próbálkozik: újságigazgatással, paparazzi-tanfolyammal, műsorvezetéssel, és sok bizonytalan, kétségekkel teli pillanat után 2004-ben talál ismét önmagára, mikor is rájön, hogy az ő küldetése mégiscsak a másokon való segítés. Ezúttal az öregekhez fordul, megalapítja a Tisztelet Társaságát, melyhez olyan kitűnő emberek nyújtanak neki segítő kezet, mint Korda György és Balázs Klári, vagy a Barátok köztből ismert Németh Kristóf. Saját szavai szerint Scmuck azt szeretné elérni, hogy az öregeknek - vagy ahogy ő fogalmaz, szépkorúaknak- is jusson valami a jólét morzsáiból.

Mivel az Index csupa jószándékú újságíróból áll, a Tisztelet Társasága tavaly nyári sajtótájékoztatóján mi éreztük magunkat kellemetlenül, hogy akár csak egy pillanatra is eszünkbe jutott, hátha Schmuck Andornak mégis csak van valami érdeke ebben a szépkorú históriában. De miután az ismét meghízott ötletgyáros annyiszor elmondta, hogy a társaságnak nincs köze a politkához, biztosak lettünk benne, hogy van. A szeptemberi monstre koncerten már ott is volt néhány MSZP-képviselő, és Szili Katalin különdíjat, Dávid Ibolya pedig közéleti díjat kapott. Schmuck Andor az újévet is az MDF vezetőjével indította, január 3-án találkoztak, hogy megbeszéljék a szépkorúakkal kapcsolatos elképzeléseiket. Állítólag van nekik sok, így a megbeszélést további találkozók követik majd, ezáltal Dávid Ibolya is közelebb kerülhet az idősekhez, Schmuck Andor pedig a politikához, vagy éppen Dávid Ibolyához.