horoszkóp

Soma orbitális világpartiba készül

2006.01.23. 09:12
Spitzer Gyöngyivel a kesergő Szűz-Mária kultuszról, több ezer dollárt érő pisilős fotóiról és a hamarosan felébredő alvó oroszlánról beszélgettünk.

Soma az interjú elején megkér bennünket, hogy szépen fotózzuk, mert legutóbb egy hetilapban valami fodros izét adtak rá, pedig neki állítása szerint semmi köze a fodrokhoz. "Olyan ruhát adtak rám, ami egy negyvenes, konzervatív háziasszonyon van, aki kicsípi magát, amikor hétvégén megy keresztanyuhoz vidékre" - méltatlankodik.

Van, aki szerint te nagyon nőies vagy, mások szerint túlzásba viszed. Egyáltalán, mit jelent számodra a nőiesség?

Hát ez elég összetett, mert több síkon létezünk. Le kell bontani fizikai, érzelmi és szellemi síkra. Én ebben eléggé elfogadó vagyok, tehát azt gondolom, hogy nincsenek olyan kritériumok, mint hogy kicsi, nagy, gömbölyű vagy vékony, mert ez végülis nem számít. Persze, legyen nőies, legyen stílusa, mégpedig olyan, amilyen ő. Ennyit a külsőről. Egy nőben az odaadás, az odaadni tudás képessége a fontos. De nem a bután odaadó nőről beszélek. Hanem amikor egy nőt meghágja az odaadás szelleme, na az a világ egyik legfantasztikusabb dolga, mert azt jelenti, hogy százszázalékos bizalmat adsz a másiknak, és az által erősíted őt és emeled őt és teszed férfivá. Ezzel nem szabad fukarkodni, mert ettől nő a nő és férfi a férfi.

#alt#
Klikk a képre!

És melyek a fontos női tulajdonságok?

A tudatos odaadni tudás, megértés, elfogadás. Egy nő teljesedjen ki anyaként, vénuszi nőként és szimbolikusan, főpapnőként is, ami a spirituális énjére vonatkozik. Nyilván ehhez önismeret kell. Ne forduljon ki senki magából, ne úgy legyen vénuszi nő, hogy erőlködjön másmilyen lenni, mint amilyen, mert az eléggé szánalmas, és minden esetben betegséghez vezet. Fizikaihoz és lelkihez is. Ha pedig alapvetően elhanyagolódik bármelyik, akkor gond van.

Te mindegyik szerepben kiteljesedsz?

Alapvetően igen, de most egy olyan periódus van, amikor a szellemi oldalra rakatott túl sok energia. Ezen a héten kell leadnom a könyvemet, meg vizsgaidőszakom van. Úgyhogy most egy nagyon tudatos, és tevékeny periódusban vagyok. Olyannyira "becsontosodtam" most ebbe, hogy a tegnapi transzlégzés órán sem tudtam kilépni a tudatosságból, és nem történt semmi. Pedig egyébként elég látványos hatása van, amikor az ember másfél órán keresztül hevesen lélegzik, tízszer annyi oxigénhez jut az agy. Volt már olyan, hogy úgy éreztem magam, mint Jézus Krisztus a keresztre feszítve. Én rendszeresen transzba esem, és tegnap is úgy vártam. De semmi nem történt. Kicsit olyan volt, amint amikor dugnak egy nőt, és azon gondolkodik, hogy nem rakta be a mosást, amiben a lila pulcsija van, pedig azt szeretné holnap felvenni.

De hát ezzel azért elég gyakran vannak így nők.

Persze hogy vannak, aki még nem járt így az majd fog. Mondjuk ebben a periódusban szerencsére nem is kívánom a szexet. Most csak kötelesség van. Bár azért most már kezdem érezni, hogy hamarosan felébred az "alvó oroszlán". Ráadásul borzasztó kötelességtudatom van. Nyomaszt, ha nem csinálok meg valamit. Gimnáziumba soha nem mentem házi feladat nélkül, a konzervatóriumba is csak egyszer, de akkor meg olyan gyomorgörcsöm lett, hogy megfogadtam, hogy soha többet. Nem mondom azt, hogy kényszeres nálam ez a kötelességtudat, de mindenképpen túlzott. Közben a szórakozás minimumra van véve. Meg kell, hogy mondjam, nem szeretnék így élni. De ezt végig kell csinálnom. Aztán pedig szeretnék lazítani. Most ez dominál, de tudom, hogy ahogyan befejeztem a vizsgákat, húzok el. Megvan a jegyem Mexikóba. Elmegyek egy orbitális világpartira.

Szerveznek valahol a közeljövőben orbitális világpartit?

Igen, egy San Fransisco-i punk zenekar gitárosának a szülinapi partijára vagyok hivatalos. Hihetetlen szabad madár, már az anyja is egy ősi hippi volt, aki három férfival él jelenleg is együtt egy házban. Ezt meg kéne tanulnia Gyöngyi-babának is, hogy hogy csinálta az öreglány.

Egyedül mész?

Igen, egyedül megyek, de kint már várnak a barátaim. Mexico Cityben is leszek egy pár napot, aztán pedig a nyugati-partra megyünk. Ott lefoglaltak egy birtokot és oda majd a világ minden pontjáról érkeznek majd a hozzám hasonló lények, vagy nem is tudom, hogy nevezzem őket.

Miért pont Mexikóba? Az embernek máshol is lehet spirituális élményben része.

Nagyon vonzódom ahhoz a kultúrához. Én ott világosodtam meg a mennyei anya által. Azt a mennyei női energiát csak ott éreztem. Én itt Európában lezártam magam. Nekem ez a keresztény, kesergő Szűz Mária-kultusz nem jött be, én abban azt láttam, hogy ez egy olyan nő, aki az anyaságában a legkeservesebb sorsot kapta, amit anya csak kívánhat magának. Nőiességében nem teljesedett ki és ez olyan lenyomatot hagyott a keresztény kultúrában, a nőkben, ami alapvetően elfojtáshoz vezetett, amivel én nem kívánok azonosulni. De valahogy a mexikói mennyei anya, és a mennyei anyát most szimbolikusan értem, megmutatta a lényeget. Ha elképzel az ember egy ideális anyát, aki akármekkora hülyeséget csinál az ember, megérti, és óvja, félti a gyermekét, na a mennyei anya is ilyen. Nem megfedd, letorkol, vagy cserben hagy, hanem amellett hogy azonnal megérti, hogy mi motivált, egyből látja a döntések következményeit, óv és félt. Ezt nekem Guadalupe, a mexikói mennyei anya mutatta meg. Azóta Szűz Máriát is elfogadtam.

Neked az anyaság a legfontosabb?

Érdekes, minden asztrológus azt mondja, hogy ez a legerősebb vonalam. És tényleg ez a legfontosabb, ugyanis minden más elmúlik. Elmúlik a Megasztár, elmúlik a könyv, ez viszont végig, egészen a sírig elkísér. 115 éves koromig ott lesz a lenyomata a döntéseimnek és a nevelési attitűdjeimnek.

A gyermekeid hogyan viszonyulnak hozzád?

Partneri viszonyban vagyunk.

És hogy reagálnak arra, hogy nem vagy a prototípus?

Én semmiben nem vagyok tipikus. Ők tudják, hogy egy fajsúlyos egyéniség vagyok. Nem szeretnek rólam beszélni, nem szeretik, ha rólam kérdezik őket, és nem szeretik, ha róluk beszélek. Néha megfednek az infantilizmusomért, közlik, hogy ez már nem egy felnőtt emberhez való. De nyilván én nekik sem akarok megfelelni, ezt meg kell, hogy tanulják, hogy én én vagyok, ők pedig ők. De nem jellemző, hogy piszkálnánk egymást.

Mi ennek a legendás lánylakásnak a története?

A férjemnek 14 éve van saját stúdiója, igaz, hogy a kert végében, de akkor is egy önálló ház. És én nagyon elkezdtem irigykedni rá, hogy van saját birodalma. Így lett nekem is. De ez mostanság inkább anyalakás. Újabban a fiam is itt lakik. Lánylakás ugrott, anyalakás van.

A Megasztárról szerinted hány bőrt lehet még lehúzni?

Én már a harmadikat is később indítottam volna, de nyilván minket nem kérdeztek meg. A harmadikban, ami miatt én visszatáncoltam, zseniális ötletnek tartottam a határok megnyitását, ami igazából nagyon sokat dobott a Megasztáron. Nem tudom, hogy terveznek-e még egy részt, vagy sem, de ezután mindenképpen kéne egyet pihenni.

A honlapodon érdekes pisilős képeket láttam rólad. Mi volt az indíttatás?

Los Angelesben készült rólam 53 darab pisilős kép. Az összes nevezetességet végigpisiltem, igazi pisivel. Ez napi 5 liter vízivást jelentett. Wahorn András barátom akkor ott élt én meg meglátogattam: nagyon jó barátok vagyunk, lassan húsz éve. Persze baromi kíváncsi voltam, hogy milyen lehet Los Angeles. Érdekes, mert fáradt sem voltam, meg nagyon nyitott voltam, de háromszor bealudtam a városnézés alatt. Olyan lenyomó hatása van, szabályosan szívja el az ember energiáját. Onnantól kezdve frusztrációban voltam, csalódott voltam, földrajzilag persze szép, mindig virágoznak a növények, ott a tenger. De minden más szempontból egy nagy nulla. És akkor még az is kiderült, hogy szórakozni sem lehet. Az egész egy mocsok, szigorú rendőrváros.

#alt#
Nézze meg képeinket!

Idegesített, hogy ki kellett állni a ház elé, ha rá akartam gyújtani, de a poharat persze már nem vihettem ki. Aztán a végén az tette be a kaput, amikor nem engedtek be egykor egy szórakozóhelyre. Hiába mondtam, hogy messziről jöttem, ott vannak bent a barátaim, közölték, hogy túl késő van, nem mehetek be. Akkor végleg eldöntöttem, hogy leszarom az egész várost, és mivel azért azt mégsem tehettem meg, végigpisiltem a hátralévő napokat. Egy nyilvános vizelés ezer dolláros pénzbírság, úgyhogy összesen 53 ezer dollárt vizeltem össze. Teljesen gátlástalan voltam. Jöttek-mentek az emberek, én meg bárhova odapisiltem a szemük láttára.

Nemrég jelent meg első nagylemezed "Teljes ebéd" címmel? Fogy?

Hát ahhoz képest, hogy egy kereskedelmi rádió sem játssza a számaimat azzal a kifogással, hogy nem fér bele a profiljukba a zeném, fogy. Holott egyetlen rosszindulatú kritikát leszámítva pozitívak voltak a visszajelzések. Az ÉS-ben nagyon pozitív kritikát kaptam és a Wan2-ban is.

Most épp min dolgozol?

Lesz egy one-woman show-m, ahol szeretném integrálni a tudásaimat, a jazzt, az éneket, a zenét a performance-t. Meguntam azt a jazzkoncerteken, hogy én kellemes vagyok. Több hatásra szeretnék építeni, és hatni szeretnék, ébreszteni és segíteni, indirekt módon. Lázítóbb, erősebb, végletesebb hatású dolgot szeretnék. Megtaláltam erre a megfelelő embert, aki friss, dinamikus, lelkes, fiatal és rá tud állni egész lényében, de szakmát már kitanulta. Bombázom őt a verseimmel, régi és új zenékkel, a naplómmal, hogy kellőképpen megismerjen. Egy összetett dolgot szeretnék csinálni. Ez ugyan egy hosszú folyamat. De az idő nem sürget.

Emlékszel, mit csináltál szeptember 11-én?

Igen. Épp a férjem stúdiójára festettem egy óriási mexikói kék madarat, vele szemben pedig a Kundalini kígyót háromszorosan tekeredve. És pont a szeptember 11-ei támadás alatt azzal voltam elfoglalva, hogy a kígyót és a madarat kapcsolatba léptessem. Épp, amikor kapcsolatba léptek, hívott a barátnőm, hogy kapcsoljam be a CNN-t. Én nem tévézek, és tudtam, hogyha ő ezért felhív, hogy kapcsoljam be, akkor az valami fontos.

Soma néhány szóban
Tanult szakmája szerint jazzénekes. Eredeti nevén Somogyi Gyöngyi, aki 25 évesen visszakérte az egykori családnevet, a Spitzert, és hivatalosan fel is vette. A Soma becenév azonban szültetett leánykori nevéből, a Somogyiból ered. A nagyközönség elsősorban, mint a Megasztár zsűritagját ismeri, aki szeret szexuális kijelentéseket tenni, ország-világ előtt. Egyszer, amikor azzal vádolták, hogy túl kemény a Megasztár-jelöltekkel, azt mondta, a lényeg az, hogy el tudjon számolni a Felsőbb Erőnek, és a saját lelkiismeretének. Az ország számára ugyan a megasztáros ítészkedés révén vált ismertté, Soma énekesi kvalitásait a klubjárók már rég ismerték. Saját bevallása szerint a Megasztárban gyakorolt rendszeres véleményformálás során zeneileg sokat fejlődött. A Nők lapja Café-n saját levelezős rovata van, az itt közölt tanácsaiból ír éppen könyvet. Jelenleg posztgraduális képzés keretében pszichológiát tanul.