horoszkóp

Somló Tamás kiesett a táncból

dns
2006.12.25. 08:06
Az egykor zenebohócként bemutatkozott zenészhez saját bevallása szerint közel áll a mozgás, a Szombat Esti Láz SMS-írói azonban másképp gondolták. Az egykori LGT-tag úgy gondolja, a zenei pálya bizonytalan, ezért nemrég jogász oklevelet szerzett.

Somló Tamáshoz saját bevallása szerint közel áll a mozgás, ezért is vállalta örömmel, hogy a Szombat Esti Láz című műsorban versenyezzen. Mint azt partnere, Südi Iringó mondta el a széria kezdetén, napi három órát gyakoroltak az énekessel, akinek eleinte fájt a dereka, ha túl sokat táncoltak.

A léleknek jó

A saját honlapján Szamba Iringóként megjelenő táncosnő azt is elmondta, Somló lelkének is jót tett a sok próba. Az eddigi sajtómegjelenéseket tekintve ilyenkor rendre felvetődik a kérdés, Somló vonzódik-e táncpartneréhez, aki az előző szériában Hajas Lászlót igyekezett mozgásra bírni, és akibe akkor éppen Jáksó László volt nagy nyilvánosság előtt szerelmes. Somló pedig rendre nem fejezi be azt a mondatát, amelyik úgy kezdődik: „ha húsz évvel fiatalabb lennék”.

Somló kihívásként beszélt a versenytáncról, amelyet eddig még nem próbált. Az énekes a hatvanas évek elején artistaként kezdte a pályafutását, erre a korszakra több dalában is utalt, ahogyan azt az időszakot is emlegeti időnként, amikor bohócképzésen vett részt, és amikor ezt követően cirkuszi zenebohócként tengette napjait.

Négy búcsú

A beatzenész az Omegáben és az általunk nagyra becsült Kex zenekarban is játszott a cirkuszban és a dániai vendéglátózásban eltöltött idő után, az LGT-be Freinreisz Károly helyére került a hetvenes évek elején, és annak mind a négy, Nyugati Pályaudvaron történt búcsújáig tagja volt. Kilenc évvel ezelőtt az együttes jelentkezett még egy albummal, amelynek címe 424 (Mozdonyopera) volt. Az ezredforduló előtt pedig közel kétszázezren várták őket a Felvonulási téren rendezett koncertjük előtt.

A zenélésen kívül Somló Tamás ismét tanulni vágyott, és jogi oklevelet szerzett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. Mint arról annak idején a Velvetnek beszámolt, egyelőre nem tervez praktizálni, és hencegni sem a diplomájával. Azt azonban akkor sajnálta, hogy véget értek a diákévek, mert szeretett az „ódon falak közt” elődásokat hallgatni.

A nyugdíj megállapítása

A jogi végzettségét Somó Tamás azzal magyarázta, hogy a zenész szakma bizonytalan helyzetben van. Mint elmondta, kollégáinak nagy része egyéni vállalkozó, így a munkával töltött évtizedeiket nem veszik figyelembe nyugdíjuk mértékének megállapításánál. Somló úgy tartja, a zene ilyen szempontból hálátlan, csakúgy, mint a sportolói pálya, ahol már régóta bevett szokás kitanulni egy civil hivatást vagy szakmát is. Somló elmondta, reméli, a zenésztársai is követik majd ezt a jó példát.