Aki hétvégente haknizik, vagy élő koncertet ad, az ne sírjon – mondta Szabó Eszter a gyes idejéről, akinek első klipjét mutatták be a ferihegyi kisgépes terminálon. Az énekesnő a terhessége hetedik hónapjában sétarepülésre indult, hogy a kiadója ki tudja fejezni, mennyire a fellegekben van.

„Jön majd a légiutaskísérő értünk, felszállunk egy kis géppel, teszünk egy kört Visegrád, majd Eszter-gom fölött”- vázolta a következő egy óra programját az EMI kiadó sajtóreferense külön hangsúlyt adva az Eszter szótőnek. A kiadó speciális, és láthatóan igen nagy költségvetésű sajtótájékoztatót szervezett, amelyen még csak nem is egy új lemezt, csak egy új klipet mutattak be. Szabó Eszter leendő gyerekéhez írt ’Hogy te is szeretni tudj’ című dalához készült klipről van szó, amit végtelenített videoinstalláció formájában kezdtek vetíteni egy plazmatévén a Ferihegy 1 kisgépes tranzitjában.

Pezsgő és Robbie

Szabó Eszter a fellegekben

A fapados terminálon óriási forgalom volt, de a teraszt gondosan lezárták. A kisgépes váróteremben azonban csak a bulvársajtó színe-java pezsgőzve várakozott, ahogy a sajtóreferens fogalmazott „a számunkra legfontosabb médiapartnerek”. Egy kolleginát valamiért a Dallas egyik jelenetére emlékeztette a várócsarnokban zajló esemény, és hogy nosztalgikus elkötelezettségét bemutassa, a táskájából egy Take That DVD-t vett elő. Ennek láttán néhányan rajongással körülvették, mi pedig eltávolodtunk.

Szabó Eszter a büfé pultja mellett ült egy asztalnál, a sajtótájékoztatóról a kiadó munkatársai beszéltek helyette: „Mivel Eszter terhes, és mivel megjelenik az első maxija, a fellegekben érzi magát a boldogságtól. Ezt szimbolizáljuk a sétarepüléssel”. Kérdésünkre, milyen támogatással körözünk az esztergomi Bazilika fölött, azt mondták „a kiadónk állja a költségeket. Szabó Eszter az egyik legfontosabb művészünk”. A kiadó vezetője pedig így fogalmazott: „ez egy izgalmas, karizmatikus dolog”.

Sztár-hírszolgáltatás

Eközben az énekesnő első klipjét még mindig néztük egy bőrkanapén ülve, amely látszólag minden ok nélkül fekete-fehér, és amelyben az énekesnő jó néhány gyerekkel együtt szerepel. A refrént már szándékunktól függetlenül is megjegyeztük, amikor mellettünk arról beszéltek, vajon Kontor Tamás a bulvársajtó intézménye iránti megvetésből nem jött el, vagy csak „más irányú elfoglaltsága” miatt kerülte az eseményt. Elmélkedésüket Kovács Anna légiutaskísérő érkezése zárta, aki egy személyben egyesítette a Barbie-hagyományt a Nők a pult mögött szellemiségével, és mosolyogva a kijárathoz kísért bennünket.

„Nem lehet, hogy lezuhanunk, mert megbénul az országos sztár-hírszolgálat”- mantrázta egy kolléga, időnként hozzátéve, a sors nem rendelheti, hogy ennyi „szakembernek” és a hét hónapos terhes Szabó Eszternek ez legyen az utolsó útja. Felvetésére unottan érveltünk azzal, korábban már más Megasztár-énekeseket is utaztattak hasonló módon, és kár nem származott belőle.

Honatyák és pápa

A kifutópályán álló kis gép első látásra nem tűnt harminc ember befogadására alkalmasnak, de miután a lépcsőn felfelé haladó énekesnőről elkészültek a fotók – aki szerencsére nem vállalta, hogy az államférfiak és a pápa jellegzetes kézlengetésével üdvözölje az egybegyűlteket egy fotós felvetésére – megbizonyosodtunk róla, tágas a belső tér. Amíg a padlón szétgurult elemeket gyűjtögettük az várható zaj miatt fölöslegesen a diktafonhoz, Laky Zoltán, a kapitány a gép adatait sorolta: brazil gép, 12 tonna, az utazó magasság 9000 méter, de most 2000 méter magasan utazunk, hogy észleljük a Dunakanyart, az utazósebesség 270 csomó, amit sajnos érthetőbb mértékegységbe nem tudunk átváltani.

A mellettünk ülő kollegina egy málnás Barardival indított spanyol nyaralás történetét mesélte el, hogy a felszállás stresszéről ne vegyen tudomást, mi pedig lassan az énekesnő felé indultunk azzal, megkérdezzük, hogy értette egy nyilatkozatában, hogy decemberben születendő gyerekét erőse, egyéniséggé szeretné nevelni. „Olyan legyen, akinek nyugodtan vehetünk robogót”- nevezett Szabó Eszter. „Nem, itt nem az érvényesülési képességre utaltam, hiszen én abban nem vagyok kompetens. Akármennyire is a Megasztárban tűntem fel, nem tudok nyilatkozni róla. Úgy szeretném nevelni majd a gyerekek, hogy legyen erős, stabil értékrendszere, és ez szerintem nem neveléssel érhető el, hanem azzal, ha jó példákat lát maga előtt” – mondta, és az alattunk a felhőkön át látható Visegrádi Várat figyeltük.

Könnyű szakma

„A mi szakmánk elég könnyű” – folytatta, amikor a Dunakanyar fölé értünk „egy olyan ember, aki hétvégente elmegy haknizni, vagy élő koncertet adni, az ne sírjon. Annak nehezebb a gyerekkérdést megoldania, aki egész nap dolgozik” – mondta Szabó Eszter, akinek saját bevallása szerint sosem jutott eszébe, hogy sétarepülésen mutassák be az első slágernek szánt dalát, de hogy ez most így történt a várandóssága előrehaladtával, az „jó móka.”

A kapitány ezalatt ijesztő manőverbe kezdett, amelyet egy fotós kézifékes fordulónak titulált, és arról panaszkodott, hogy ennek következtében „felborult a limbikus rendszere”. A leszállás stresszéről egy rádiós az átlaghallgatók tulajdonságainak összegzésével terelte el a figyelmet, miközben néhányaknak első alkalommal tűnt fel, a jobb oldalt feltűnt Margit Híd valójában görbe, és a fitnesz-misszionáriusok zarándokhelye a Margit Szigeten a legkisebb terület. „Érzem, hogy küldetésem van a Földön. Miről írjak könyvet?”- kérdezte leérkezéskor a kolléga, aki fél órája még a sztárhírszolgálat jövője miatt aggódott, és körülötte a feltűnést kerülve távoztak a többiek, köztük Szabó Eszter.