Szabó Kristóf humorista szerint Anettkázni és Kiszel Tündézni nem elegáns, a bulvárműsorokból viccet csinálni túl kézenfekvő, a politikai események pedig önmagukban is viccesek. A közgazdász végzettségű humorista szerint a közgazdászi és a színészi pálya rokonságban áll egymással.

"Nem is tudom, van-e egyáltalán igény a humorra. Alpári, altesti humorra mindig van igény, azt látjuk, de én nem azt művelem. Szkeptikus vagyok. A humorista abból él, hogy jár fellépésekre, és ott az a tapasztalat, hogy a könnyebb viccelődés könnyebben talál rá a közönségére. Aki tehát gyorsan szeretne sikeres lenni, elmegy ebbe az irányba. Nem szeretném megkötni ezt a kompromisszumot. Félek, most felvettem az intellektuális nyavalygó pozícióját" - mondta Szabó Kristóf humorista, az ATV Humorbajnokságának győztese, aki a Magyar Rádió kilenc évente megrendezett Humorfesztiváljának legutóbbi versenyén mutatkozott be, azóta a Godot Dumaszínházának egyik időszaki fellépője.

Sem a bulvár, sem a politika nem ihleti meg

Szabó Kristóf

A 27 éves humorista végzettsége szerint közgazdász, de az egyetem elvégzése után biztos volt abban, hogy nem a tanult szakmája lesz a hivatása, ezért jelentkezett a Gór Nagy Mária színitanodába. Egy korábbi interjújában rokonszakmának nevezte a közgazdászi és a színészi pályát, mint elmondta, mindkettő igényli, hogy művelője jól hazudjon, de ő mindezt inkább a színpadon szeretné csinálni.

A humorista valószínűleg az átlagnál magasabbra tette a lécet, mert mint elmondta, a hétköznapi bulváresemények szereplői, az abszurdba hajló televízióműsorok, és a hazai politikai élet nem tartozik a kiemelt témái közé.

A Kiszel Tündézés gyors sikert hoz

"A szakmai alázat megkövetelné, hogy rendszeresen nézzek tévét, de abból a szempontból nem igazán szoktam, hogy kiről vagy miről lehetne írni. Vannak olyan kisebb kábeltévék, amelyeknek a műsorai nagyon viccesek, de méltatlan lenne őket bántani. Sokan Kiszel Tündéznek, meg Anettkáznak, és ez sikert ígér. Túl könnyű lenne ezt csinálni, és nem elegáns."

A hazai politikai élettel pedig többek közt azért nem foglalkozik Szabó Kristóf, mert úgy tartja, eleve önmaga paródiája. "A politikát nem nagyon lehet komolyan venni, önmagában is vicc, nem érdemes rajta már csavarni. Orbánozni, meg Gyurcsányozni is olyan könnyű viccelődés lenne, és közben veszélyes is. Annyira megosztottak az emberek, és sokan zsigerileg komolyan veszik, ami a Parlamentben folyik, ezért személyes sértésként élnék meg a viccelődést."

Xanax-szal és füldugóval

Szabó Kristóf úgy fogalmazott, a hétköznapi élet a kedvenc témája, és erről szívesen ír feljegyzéseket egy erre a célra alkalmas jegyzetfüzetbe. "Legutóbb a Mikulással foglalkoztam, de konkrét mondatokra már nem emlékszem. Belefogalmaztam az írásomba, hogy a gyerekek aranyosak, egy fél Xanax-szal, füldugóval elviselhetők. Egy, gyerekeket nem kedvelő Mikulást csináltam, mert magam sem kedvelem a gyerekeket, amikor visítoznak, rohangálnak. Amikor aranyosak, akkor szeretem őket" - mondta a humorista, aki a stand upokban megjelenített szerepei közül a "hülyegyereket" is kedveli.

A humoristával a NévShowr szilveszteri műsorának felvételén beszélgettünk az ausztriai Karinthiában, ahol Nádas Györggyel közösen alkottak egy csapatot, és oldottak meg néhány játékos feladatot a hegytetőn. Szabó Kristófnak nem tartozik a kedvenc téli sportjai közé a síelés, az útra hótaposót sem vitt magával, mert mint elmondta, inkább átvészelni szereti a telet. A jegyzetfüzetét azonban magánál tartotta, de a forgatási szünetek alatt egy szót sem jegyzett fel a látott és átélt eseményekből. "Termékenyebb humoristáknak nagyobb jegyzetfüzetük van, nekem kisebb. Itt annyira pörögtek az események, hogy nem is volt időm leülni és gondolkodni. Nekem olyankor jutnak eszembe ötletek, nem menet közben."

A játék a legfontosabb

A néhány előadott stand upján kívül Szabó Kristófot az elmúlt időszakban az RTL Klub Pókerarc című játékában láthatták a nézők, ahonnan nyereménnyel távozott. "A versengést szeretem, pláne, hogy az pénznyereménnyel jár, és hogy a tévében az ember kiélheti az exhibicionizmusát. A pénz, az exhibicionizmus és a játék közül azonban nekem játék a legfontosabb" - állította fel saját sorrendjét a humorista, aki korábban a Legyen Ön is Milliomos című vetélkedőben is próbálkozott.

Szabó Kristófot arról kérdeztük, milyen tervei vannak a publicitással, amelyet az elmúlt időszakban kapott. "Celeb nem szeretnék lenni. Szeretném jól csinálni, amit csinálok. Elsősorban az lenne jó, ha színészként jegyeznének."