A tizennyolc éves magyar sportoló azonnal az újságok címlapjára került, miután a US Openen legyőzte Nagyezsda Petrovát, majd párosban bekerült az első nyolc közé. Bár a nemzetközi sajtó már a New York-i sikerek előtt felfigyelt a szőke lányra, a szakértők most már biztosak abban, hogy egy igazi csillag van születőben. De ki is pontosan Szávay Ágnes?

Az ifjú sztár, aki 1988. született Kiskunhalason, a következőket írta honlapján a sorsdöntő meccs után. „Így hát LEGYŐZTEM a világranglista 8. helyezettjét!!! Az egyik edzőm azt mondja : aki nem mer nagyot álmodni, az soha nem is érhet el nagy dolgokat!”

A kezdetek

Szávay Ágnes már az anyatejjel szívta magába a sport szeretetét, hiszen édesapja futballozott, édesanyja pedig kézilabda játékos volt. A honi sportélet új reménysége először hatévesen kezdett el teniszezni, persze akkor még csak a mamával meccseltek. A tehetséges kislányt Ujhidy Zoltán fedezte fel Kecskeméten, miközben Szávay Ágnes egyik akkori védencével játszott. Az ifjú teniszező azonban öt évvel később kinőtte az alföldi város kereteit és ezért édesanyjával és húgával fel kellett költözne Budapestre. „A szüleim nagyon nagy áldozatot hoztak azzal, hogy anyukámmal és a húgommal felköltöztünk Budapestre azért, hogy jobb körülmények között edzhessek, apu pedig a bátyámmal Soltvadkerten maradt, így hetente csak egyszer van együtt a család” – nyilatkozta Szávay a tenisz.hu-nak. A költözés után eleinte a Talentum Tenisz Centrumba játszott, majd átkerült a Vasasba.

A siker titka

Szávay Ágnes szerint minden attól függ, hogy ki miről képes lemondani. Saját bevallása szerint ő a teniszre tette fel az életét, így az elért sikerek kárpótolják mindazért, amikről esetleg lemarad. „Talán azért vagyok én a legsikeresebb a magyar utánpótlás mezőnyben, mert a tenisz jelenti a legtöbbet az életemben. Aki valóban jó akar lenni, annak nagyon komolyan el kell határoznia magát arra, hogy teniszező lesz. Nagyon fontos az akaraterő a felkészüléshez és egy mérkőzés közben is.”

Az új Temesvári Andrea képekben!

Pasikra nincs idő

Bizony, aki a csúcsra akar jutni, annak bizony komoly áldozatok kell hozni. Így van ezzel a tizennyolc éves teniszcsillag is, akinek teljesen más dolgok járnak a fejében, mint a többi tizenévesnek.„ Ha van szabadidőm, általában Soltvadkertre szoktam hazamenni, vagy a barátaimmal mindenféle programot csinálunk, viszont például bulizni nem nagyon lehet, mert az a tenisz rovására menne”– nyilatkozta a sportoló a tenisz.hu-nak. Bár pár éve még az volt a hivatalos álláspont, hogy a szoros időbeosztás miatt nincs ideje pasizni, úgy tűnik azóta változott a helyzet, ugyanis a Blikk-nek a napokban bevallotta, hogy van egy kabalája, amit másfél éve kapott barátjától. Sajnos többet azonban nem volt hajlandó elárulni párjáról.

Munkahelyi kapcsolatok

Mivel Szávay Ágnes, aki jelenleg a világranglista 31. helyén áll, szinte folyton úton van és egymást érik a különböző versenyek, ezért a legtöbb haver természetesen az ellenfelek és partnerek közül kerül ki.„A legtöbb versenyzőt már ismerem és kialakultak jó barátságok is. Ez egy nagy "család", akikkel jó a négy Grand Slam tornán összefutni, és ezt mindig nagyon várom.” Az ifjú sportolót természetesen családja is gyakran elkíséri a külföldi meccsekre. „Jó, hogy sokan itt vannak mellettem, segítenek nekem, egyedül nehéz lenne mindezt elviselni” – nyilatkozta a teniszcsillag a Blikknek. A szülőknek nemsokára dupla műszakban kell dolgozniuk, ha az egész családot szemmel akarják tartani, ugyanis Ágnes húga, Blanka is versenyszerűen teniszezik. Ráadásul nem is rosszul. „Az én kis húgom ma megnyerte élete első nemzetközi versenyét Pécsen! Mivel ezt már a mérkőzés előtt tudtam, ez külön feldobott, és biztos, hogy sokat segített!” – írta blogján Szávay Ágnes a Petrova elleni meccs után.