horoszkóp

Nyűg már a Tokio Hotel-szindróma

dns
2007.10.07. 09:55

"Egy új világba kerültünk. Váratlanul, gyorsan. Bár tudatosan készültünk rá, másfél évet dolgoztunk csak a lemezen, hogy megjelenhessen. Nem úgy működik, mint ahogy általában gondolják a médiában, hogy összeálltunk, és két hét alatt megjelentettünk egy nagylemezt" - mondta Szekér Dávid, a No Thanx 19 éves gitárosa az együttes elmúlt fél évéről. A tinirock zenekar tavasszal erős kampánnyal indult el, és akkor valóban úgy tűnt, egy gimnazista baráti kör pillanatok alatt rakta össze bölcseleteit.

Azt hiszik, nekünk könnyen ment

Klikk!

"Mivel ez a kép alakult ki rólunk, sokan nem is szeretnek minket, mert azt hiszik, nekünk minden olyan könnyen ment. Az indításkor kapásból a Tokio Hotel-szindrómát húzták ránk egy cikkben, ami azóta is rajtunk maradt. Személy szerint nem is szeretem a zenéjüket, és nem érzem a mienkhez közelinek. Nyűg lett ez a skatulya."

Szekér Dávid - becenevén Coyote, a Prérifarkas - szerint az összehasonlítás a kezdetekben sokat lendített a pályájukon, és fontos volt ahhoz, hogy leendő közönségük megjegyezze őket. Most azonban inkább azon dolgoznak, hogy a skatulyából kilépjenek. A zenekar rajongói már nem ragaszkodnak a jelzőkhöz, legalábbis a rajongói lapok szerint a zenészeket "egyedüli univerzumként" értelmezik. Szórakoztató olvasmány a Szekér fiúk rajongói site-ja, ahol a Dávid ABC almenü összegzi a gitárosról szóló legfontosabb tudnivalókat.

Be volt lőve, vagy valami baja volt

Itt fedeztük fel, hogy a gitáros kedvenc zenekara a Red Hot Chili Peppers. "Most olvastam el Anthony Kiedis önéletrajzi könyvét. Nagyon beteg ember, nem is tudom, hogy él még. Aki délutánonként elmegy a haverjaival gazdagok háztetejéről ugrani a medencébe, melléugrik, és eltörik a gerince, aki többször szenved autóbalesetet, és aki annyit drogozik, annak a létezése csoda" - mondta a gitáros, akinek nem ez volt az egyetlen RHCP-katarzisa.

"Pár éve voltam Chili Peppers-koncerten Bécsben. Antony ott is be volt lőve kicsit, vagy valami baja volt, mert a szeme mászkált felfelé, látszott, hogy nincs ott. Óriási, hatalmas színpad volt, a zenészek hangyáknak tűntek. Ő meg negyvenévesen megmászta színpadot és a tetején ott üvöltözött." Szekér Dávid mindeközben a színpadtól húsz méterre állt, ahol délelőtt szerzett magának helyet. "Étlen-szomjan álltunk, mert ki kellett bírni előtte ott egy Toten Hosent, különben elveszett volna a hely" - érvelt a gitáros, és az azóta is a csuklóján viselt belépőjegyét mutatta. A többes szám egyebek között az öccsére, Olivérre vonatkozott, aki a No Thanx legfiatalabb, és Skrapits Erik után a legnépszerűbb tagja.

Jimi Hendrix, a szentimentális

Szekér Dávid másik zenész ikonja Jimi Hendrix, akiről a VisitBritain nyereményjátékán klubot nevezne el, ha tervezne saját virtuális szórakozóhelyet. "Nekem ő mindig egy szentimentális ember volt, mindig is szerettem a hangzásvilágát, a felfogását, és mindent, amit létrehozott."

A szombathelyi tinizenész kedvenc gyerekkori mulatsága az volt, hogy nagyapjával focizott, aztán felfedezte magának a síelést, amelyben tehetségesnek tartják. Szekér Dávid idén érettségizett és habár évek óta gitározik és korábban cselózott, nem a zenei pályán szeretné továbbképezni magát.

Bécs szimpatikusabb

"Kereskedelmi és marketing szakirányon felvettek Sopronba, de úgy döntöttem, halasztok, és kimentem a bécsi Közgázra felvételizni" - gondolt egy nagyot a gitáros, akit aztán felvettek. Arra a kérdésünkre, miért nem a bécsi Zeneakadémiát választotta, ahol jónéhány magyar fiatal tanul, így válaszolt: "ott még nem tartok." Most egyébként német nyelvű előképzésen vesz részt, és a következő félévben kezd bejárni az előadásokra.

"Nem volt kérdés Bécs. Mindig is szimpatikus volt, Szombathelyhez közelebb is van, mint Pest, tisztább, meg nem olyan ott a mentalitás, mint Magyarországon. Itthon az megy, hogy tapossunk le mindekit, csak nekünk legyen jó. Ez a szemlélet nekem nem fekszik, és nagyon sokan szenvednek tőle."

Szekér Dávid nem tervez németül dalszövegeket írni, továbbra is angolul ír majd. "Angolul nem tudok jól beszélni, van tíz szó, amit jól variálok. Magyarul írom meg általában a szövegeinket, és ezeket fordítom le angolra. Az emberek manapság külföldi zenéken nőnek fel, nem feltétlenül Hobót vagy Deák Billt fognak hallgatni. Magyarul nehéz is olyan szöveget írni, ami magvas, jó mondanivalója van, ütős; angolul könnyebb. Meg aztán nem születhet mindenki József Attilának, vagy Petőfinek."

No Thanx szexualitás
A VisitBritain nyereményjátékot indított középiskolás osztályok számára, akik négy fordulóban megtervezhetik a saját szórakozóhelyüket. A játék győztesei Skóciába utazhatnak majd a No Thanx zenekar tagjaival, akik közül három jelent meg a játékot beharangozó sajtótájékoztatón. Gődény Gábor a turisztikai hivatal képviseletében arról beszélt, a tinédzser fiúk orientációja a következőképp alakul: gondolataik 85 százalékban a szex körül forognak, 13 százalékban a nőiesség körül, a maradék 2 százalékban a hűtőszekrényre gondolnak. Erről megkérdeztük az egyik érintettet, Szekér Dávidot. "Nem hiszem, hogy ennyire súlyos lenne a helyzet a generációnkkal. Nem vagyunk olyan szexorientáltak" - válaszolta.