horoszkóp

Szűcs Gabi Amy Winehouse útját járja

dns
2007.10.22. 09:09
Az emberek ki vannak éhezve a bátorságra – mondta Szűcs Gabriella a Cotton Club Singersből ismert énekesnő, aki az év elején lépett szólópályára. Amy Winehouse zenéje és szellemisége áll hozzá a legközelebb, de önpusztításra nem vállalkozik.

„Az emberek ki vannak éhezve a bátorságra, a tartalomra és az őszinteségre, és én ezt szeretném nekik megadni”- mondta Szűcs Gabi a Cotton Club Singersből ismert énekesnő, aki ebben az évben döntött úgy, 14 év után szólópályára lép. Az énekesnő éppen első önálló lemezén dolgozik, így az ambícióiról kérdeztük, amelyik, mint látható, merít a hazai szociográfiából.

Senki nem nagyon happy

Nézzen Szűcs Gabit!

„Nem szeretnék egy happy lemezt. Tudom, hogy az embereknek szórakozásra van szükségük, de belőlem nem a szórakoztatás felszínes fajtája jön. Persze a dalaimban szó van arról is, hogy mennyire csodás megélni a szerelmet, de mégsem csupán a lebegés jelenik meg. Úgy veszem észre magam körül, hogy senki sincs olyan nagyon happy állapotban. Ennek akartam utána járni.”

Hogy mire jutott Szűcs Gabi, a témákban részletezte. „Azok a kérdések foglalkoztatnak, amelyeket az ember önmagában nagyon gyakran lejátszik. Hogyan és mivel teltek el az elmúlt évei, mit jelent számára egy kapcsolat, és amikor elmúlt harminc, mit tett le az asztalra, és miket szeretne tenni a továbbiakban.” Szűcs Gabi terve pedig elsősorban egy önálló lemez kiadása. „A másik tervem a családalapítás, amely lassan időszerű” – tette hozzá a hét éve házasságban élő énekesnő, de ezt a tervét nem részletezte.

Retrós-bluesos-jazzes pop

Visszatértünk tehát a zenére. Gyerekkorában Szűcs Gabi fuvolázni és oboázni tanult, gimnazista korában pedig úgy döntött, színésznő lesz, és a Gór Nagy Mária Színitanodában tanult tovább. A Vígszínházban néhány szerepet eljátszott, a Cotton Club Singers alapító tagjaként pedig már biztos volt abban, az éneklés érdekli a leginkább.

Most, hogy önálló énekesnőként szeretné folytatni pályáját, nem távolodott el egészen az örökzöld jazz-sztenderdektől, a Dívák című produkció állandó tagja, de mint elmondta, a „retrós, bluesos, jazzes popot” tekinti a saját műfajának. Ha valakihez hasonlítani szeretné a mostani ízlését, az Amy Winehouse stílusa lenne.

Az önpusztítást meg nem vállalnám be

„Szerelmes lettem a világába. Persze olyan durva szövegeket nem énekelnék, mint Amy, de a hangomhoz, és habitusomhoz az a stílus illik. Ahhoz pedig ragaszkodom, hogy magyar nyelven énekeljek, az hiánycikk idehaza.” Amy Winehouse az utóbbi idők reménysége, akiben az addiktológusok is nagy kihívást látnak. Az énekesnő a dalain kívül étkezési zavaraival, depressziójával, drog- és alkoholproblémáival és magánéleti válságaival szerepel gyakrabban a sajtóban, a trendspotterek pedig tetoválásaiban és frizurájában látnak esettanulmányt. Szűcs Gabi szerint Amy Winehouse sikerének egyik titka az, hogy merész és nem alkalmazkodik az aktuális zenei trendekhez.

Az énekesnőt arról kérdeztük, tud-e olyan állapotba kerülni, amelyikben brit kolléganője éli mindennapjait. „Csak a színpadon vagyok merész. Ott annyira más állapotban vagyok, a személyiségemnek annyira más oldala mutatkozik meg, ami teljesen különbözik a hétköznapi énemtől. Az önpusztítást meg nem vállalnám be.”

Bizakodó korszak

Az énekesnő hozzátette, barátai szerint van némi hajlama az önpusztításra. „Elítélendő módon még mindig dohányzom. Szerencsés vagyok viszont abból a szempontból, hogy még a boldogtalan állapotomban sem vagyok annyira kétségbeesett, hogy rossz útra vigyem magam.”

Szűcs Gabi úgy fogalmazott, bizakodó korszakában van épp. Amikor az együttesből kilépett, még nem tudta biztosan, hogyan folytatódik a pályája, azóta az ideje javát arra fordította, hogy megtalálja maga köré a megfelelő zenésztársakat. „Eddig is születtek dalok, de nem találták el azt, hogy én milyen vagyok most. Óriási munka volt megtalálni a megfelelő embereket, és most már elmondhatom, sikerült. Elkészült tizenkét dal, és már csak a kisebbik feladatat vár ránk; hogy ezeket felvegyük.”

Elborít, vagy úgy pukkan szét

Az énekesnő nem elégedett a hazai popzenével, ezért is hangsúlyozta többször, hogy a zenében a hiánypótlásra is törekszik. „Nagyon lent van a nívó a zenei színvonalat és a mondanivalót tekintve is. Rengeteg fiatal van, aki szereti a zenét, de nem tud kedvenceket találni magának a magyar kínálatból.”

Szűcs Gabit arra kértük, idézzen néhány sort az egyik, most készülő dalából, hogy jobban értsük. „"Egy találkozás / de nem tudni még, hogy magas hegy vagy mély szakadék / Közeledés, vagy hullámtörés / Mi jöhet, elborít vagy úgy pukkan szét / Mint egy szappanbuborék" - Nem vagyok híve az illúzióknak”- tette hozzá.