horoszkóp

Vujity Tvrtko kozmopolitákat nevel

2006.04.28. 02:27
A tévés feleségével együtt nagy hangsúlyt fektet arra, hogy időben elkezdje felkészíteni fiait az életre. Nagyobbik fia, Benjámin járt már oviba Washingtonban és Gambiában is, apjával együtt jár szurkolni édesanyja meccseire, utána pedig bedobnak egy sört és a csajozásról dumálnak.

A TV2 pokoli történeteinek szállítója - akinek csak azért is leírjuk valódi nevét: Balogh Szilárd -, először forgatni utazott Gambiába, de az ország már akkor sem volt közömbös számára. Mint a Story magazinnak elmondta, mindig is arra vágyott, hogy egyszer eljuthasson oda, mert ez legkedvesebb regénye, a Gyökerek helyszíne. Évek múlva családjával együtt tért vissza kedvenc Fekete-Afrikai országába egy hosszabb családi nyaralásra.

Alapkiképzés

Nagyobbik fia, Benjámin valószínűleg még izgalmasabbnak találta az utat: őt ugyanis szülei pár napra még egy gambiai óvodába is beíratták. Tvrtko bevallottan pedagógiai céllal találta ki ezt az ötletet: úgy gondolta, jó lesz a gyereknek, ha már idejekorán rácsodálkozhat a világra, és láthatja, hogyan élnek az ottaniak. Tvrtko neje, a kosárlabdázó Gyöngyi eleinte ugyan nem lelkesedett a közvetlen tapasztalás ilyen formájáért, de a háborús tudósítóként nevet szerzett tévés meggyőzte, hogy fiuk a szállodai medence partján sem volna nagyobb biztonságban, mint az oviban, és hogy ez is az életre nevelés része.

A meggyőzés mindenképp pozitívan sikerült, mert Benjámin azóta ha színes bőrű embert lát, azonnal barátságosan tudakolja az illetőtől, mikor érkezett Gambiából. Amellett, hogy ilyen frappánsan megalapozták Benjámin kozmopolita nevelését, a kaland a helyi gyerekek világképét is tágította: eleinte képtelenek voltak feldolgozni a kisfiú bőrszínét, és napokig benyálazott ujjal próbálták ledörzsölni róla a fehér festéket. Tvrtko szerint a fiai most már legalább tudják, hogy nem mindenki szőke és kék szemű, igaz, a dzsaipuri ovisok meg valószínűleg azt hiszik, hogy aki fehér, az egyúttal mindig szőke is.

Az életnek tanul

A kisfiúnak ez csak a kezdet volt a világnézeti képzésből. Pár hónappal később ugyanis már egy washingtoni oviban szembesült a multikultival, ahol nem csak fekete - illetve afro-amerikai -, hanem mindenféle egyéb színű kisgyerek társaságába került. Azt nem tudni, milyen tanulságot vont le a gambiai ovi egyetlen labdája és kavicskészlete valamint az amerikai ovi lovaglóleckéi és profi úszásedzése közt felállított párhuzamból, de Tvrtko szerint mindenesetre azóta a saját otthoni távirányítós autóit is jobban megbecsüli.

A tévés kisebbik fiát, a most még csak két és fél éves Barnabást is hasonló szellemben neveli majd: feleségével már most elhatározták, hogy őt is mindenhová viszik magukkal. Amikor itthon vannak, a két fiú többnyire úszni jár, de édesanyjuk meccseire is kimennek apjukkal. Lelkes szurkolóhoz méltóan ordítanak a lelátón, sőt Benjámin még sörözni is jár az apjával, ráadásul orvosi tanácsra: kisebb egészségügyi problémájára az orvosok alkoholmentes sört javasoltak neki. Tvrtko szerint ilyenkor az élet nagy dolgait beszélik meg, mint például a csajozás.