horoszkóp

Nem szerény a magyar Miss Tourism World

dr
2007.02.05. 10:40
Kriston Viktória nyerte a Miss Tourism World 2007-es szépségversenyének magyarországi döntőjét. Az ELTE politológushallgatója leginkább autópályákat építene és minél előbb bevezetné az eurót, hogy ezzel is hazánkba csábítsa a turistákat.

Mit érzel most, hogy megnyerted a versenyt?

Meglepődést. Egyáltalán nem számítottam rá. Tudom, hogy minden megválasztott szépségkirálynő ezt mondja, de tényleg nem számítottam rá. Sőt helyezésre sem.

Beszéltétek egymást közt, hogy ki lehet esélyes?

Igen. Nekem teljesen más sorrend volt a fejemben. Nem azért nem számítottam magamra, mert szerény lennék, csak úgy vélem alacsony vagyok azokhoz a szépségkirálynőkhöz képest, akik általában képviselik hazánkat egy nemzetközi döntőn. Emiatt eleve nem is számítottam arra, hogy nyerek. Nem is vagyok az a nagyon vékony, 40 kilós lány. Teltebb, nőiesebb alakom van és ez sem jellemző a szépségkirálynőkre.

Ha ilyen határozott elképzelésed van arról, hogy milyen testi adottságok szükségesek egy esélyes induláshoz, akkor miért vágtál bele?

Attól függetlenül, hogy azt gondoltam, nem érek el helyezést, a különdíjak megmozgattak. Például erre a versenyre azért jelentkeztem, mert megnéztem a tavalyi döntőt, és olvastam róla szóló cikkeket is, amiből kitűnt, hogy rengeteg nyereményt osztanak ki. A tavalyi döntő nagyon jó hangulatúra sikeredett és barátnőimtől is ezt hallottam. Így elindultam, hátha valami kis különdíjat, ajándékot megnyerek, mert az jó dolog. És ezért, tulajdonképpen nem is kell semmit tenni. Megtudtam, hogy felkészítő tábor is van minden évben, és úgy voltam vele, hogy az is nagyon jó dolog. Elmehetek valahova három-négy napra úgy, hogy nem kell érte semmit se tennem.

A tanulás mellett jut időd szépségversenyekre jelentkezni?

Nem könnyű. Korábban is indultam már versenyeken, arról is tudomást szerzetek a tanáraim, és végülis azt mondták, hogy nem számít bele a tanulmányaimba. Nem azt fogják nézni, hogy modellkedéssel vagy ilyesmikkel foglalkozom. Megmondom őszintén: igazából két énem van. Nagyon szeretek ezzel foglalkozni és nagyon érdekel a politika is. Mindig jó voltam történelemből, tényleg szeretnék a politikával foglalkozni. Viszont ott van az is, hogy a külsőm ennek teljesen ellentmond. Nem szeretem, ha valaki rám néz és nem tudja elképzelni, hogy egy államilag finanszírozott szakra járok az Eötvös Loránd Tudományegyetemre. Ez bosszant. Nem értem, miért nem lehet ezt elképzelni valakiről, aki szépségversenyen indul.

Nézze meg képeinket!

Akkor erre a sztereotípiára akarsz rácáfolni azzal, hogy indulsz ilyen versenyeken?

Igen, de kicsit félek attól, hogy ennek az egyetemen milyen zöngéje lesz. Nem azért, mert rosszindulatúak az emberek, hanem talán pont emiatt gondolják, hogy nem vagyok alkalmas politikai pályára.

Brüsszel a cél?

Igen. Az egész versenyzés hobbi, akár a modellkedés. Nagyon amatőr szinten űzöm, még modellnek sem mondanám magam. Ha elvégzem az iskolát, szeretnék megpályázni egy gyakornoki lehetőséget külföldön.

Papád profi fotósnak tűnik.

Nem, a papám amatőr, csak profi felszerelése van. Neki a fotózás a hobbija. Imádja. Járt versenyekre nézőként és kérdezte: miért nem indulok? Végül azt mondtam: miért ne. Engem is érdekel ez a világ, ahogy nagyon sok lányt. Ha nem is a szépségverseny, akkor az, hogy valaki megcsinálja a hajunkat, sminkünket, és szép ruhákat adnak ránk. Minden lány élvezi, ha fél órára középpontban kerülhet.

A tavalyi döntővel egyenértékűnek ítéled az ideit?

Hasonló színvonalúnak, bár teljesen más koncepcióra épült a két verseny. Ha összehasonlítom a ruhákat, fürdőruhákat vagy a különdíjakat, azok alapján hasonló lehetett, csak egy-két dologban volt eltérés.

Le kellett adnotok egy dolgozatot, arról hogy min változtatnátok, hogy a turizmust fellendüljön. A tied miről szólt?

Én ezt is politikai szemszögből néztem, mert úgy vélem, a turizmust mindenképp befolyásolja a politika. Itt gondolok arra, hogy a mai belpolitikai helyzet elég válságos. Sok szállodatulajdonos mondta, hogy az elmúlt hónapokban romlott hazánk látogatottsága. Ki akarna egy olyan országba eljönni, ahol nincs olyan kormányzat, amelyet az emberek többsége elfogad és legitimnek tekint? Levegőben van az is, hogy akármikor kitörhet egy lázadás, vagy egy lázongás. Emellett a gazdaság is óriási hatással van a turizmusra. Fontosnak tekinteném, hogy minél több autópálya épüljön és a már meglévőket korrigálják, javítsák. Fejleszteni kellene a falusi turizmust is, mert az igen elhanyagolt. Sajnos nagyon kevés olyan magyar van, aki Magyarországra utazik. Bár fellendülőben van, de kevés ember használja ki, akár a kisebb városokba való ellátogatást. Az, hogy nincsenek határok nyugat felé, az csábító ránk nézve. 2010-re várható az euró bevezetése. Ha bevezetnék, nőne a hazánkba látogató külföldiek száma, hiszen nem kellene valutaváltással foglalatoskodniuk.

Elsősorban mivel népszerűsítenéd hazánkat? A kinézeteddel vagy a szavaiddal?

Mivel ez egy szépségverseny, fontos a külső. Nagyon szeretném úgy képviselni Magyarországot, hogy büszkék lehessenek rám nemcsak a barátaim, hanem mindenki. A szervezők, a zsűri, aki megválasztott királynőnek és úgy vélte, alkalmas vagyok rá. Szeretném, hogy olyan vísszhangja legyen a döntőnek, hogy én mindent megtettem azért, hogy ezt az országot népszerűsítsem.