horoszkóp

'Egyszerű ember vagyok'

2005.12.12. 08:24
Vikidál Gyula néha rockerként gondolkodik, szívesen énekelne a Fidesznek, és szereti a régi városokat, de nem tud gyakran utazni, mert nincs rá pénze.

Most jött vissza Kanadából. Vendégszereplésen volt, vagy magánúton?

Mindkettő, a kanadai Magyar Egyesületek vendége voltam, bár sejthettem volna, hogy a vendéglátást szereplés nélkül úgysem úszom meg.

Sokat utazik?

Ha kilométerben nézzük, meglehetősen sokat, csak itt Magyarországon megteszek évente 35 ezer kilométert. Tengeren túli utam általában évente egy van, mert az sokba került. Ezek többsége fellépés, nyaralni már tíz éve nem voltam, nem mindig van rá pénzem ugyanis. Az István a királlyal annak idején sokat utaztunk, próbáltuk népszerűsíteni, úgy vélem nem alaptalanul, hiszen bátran mondhatom, hogy az István a király a rockoperák Bánk bánja. Voltunk vele Németországban, Olaszországban, Barcelonában, Délvidéken, mindenhol hatalmas sikerrel, legutóbb pedig Csíksomlyón.

A csíksomlyói előadás után többen panaszkodtak, hogy nem élő előadás volt, hanem egy régi felvételről ment.

Nem volt az olyan régi. Egyébként sem lehetett volna régi felvételeket használni, hiszen az új szereplőknek a saját hangjukon kellett megszólalniuk. Persze mindig lesznek elégedetlenek akik igazából nem a műre kíváncsiak, hanem azt lesik kibe hogy lehetne belekötni. Playback volt, de az nem igaz, hogy nem volt élő, hiszen ott voltunk mindannyian, és beladtuk szívünket-lelkünket, mindenki énekelt, ahogy a torkán kifért. Nem a mi hibánk, hogy felvételről kellett játszani, frekvenciaengedélyt kellett volna szerezni, ami Romániában meglehetősen nehéz, ráadásul a frekvenciaállapotok még rendezetlenek, nem lehetett szétválasztani a mikroportokat, és a technika egyébként is csak az előadás előtt három nappal érkezett meg. Egyébként a playback sem könnyű feladat, ott volt mindenki a színpadon, és csinálta a dolgát.

Nem zavarta, hogy sokáig beleragadt Koppány szerepébe?

Amikor elkezdtünk dolgozni a darabon, akkor erre nem gondoltam. Ez egy gyönyörű szép történet, és én inkább arra koncentráltam, hogy maximálisan végre tudjam hajtani a rendező utasításait. Most pedig, ha Koppánnyal azonosítanak, már vállalom. Szerintem ez része az ősi magyar kultúrának, és rólam mindenki tudja, hogy én ezt felvállalom, és kiállok a magyar kultúrért.

Gyakran tűnt fel a Fidesz mellett, a mostani választásoknál is tervez szereplést a politikai rendezvényeken?

Ha felkérést kapok, természetesen igen.

Van egy gyermeke, ő is énekesnek készül?

Rettenetesen jól énekel, de sajnos egyre kevesebb ideje van rá, mert orvosnak tanul. Így hát nem lesz belőle énekes, ő másokon szeretne segíteni, szeretné jobbá tenni az életüket.

Eredeti volt a gépfegyver az MHV borítóján?

Igen, mindegyik eredeti volt, de élesítésmentesek voltak, tehát nem lehetett velük lőni.

Miért bomlott fel az MHV? (Az MHV név az együtttes három tagja, Menyhárt, Homonyik, Vikidál nevéből jött.)

Klikk a képre!

Nem bomlott fel. Folyamatosan vagyunk, Homonyik Sanyi barátommal bármikor fel tudunk lépni egy félplaybackes előadásra. Tény, hogy 95-ben jelent meg az utolsó lemezünk, de ez sosem volt egy állandó csapat. Lehet, hogy egyszer még eljön az az idő, hogy új lemezt adunk ki, ha úgy gondoljuk, hogy szükség van igazi férfihangokra, szép anyagokra, hallgatható dallamokra, amely mondanivalót is tartalmaz. Az MHV-ban az volt a jó, hogy mindeki saját magát adhatta, Sándor a lírai énjét, én meg egy kicsit heavy-sebb voltam, ott volt Sanyinak az Álmodj királylány, de ott volt az Ébredj nemzetem is. Meg ott volt a Nyissatok ajtót, és aztán nyitottak is ajtót, mi előre megénekeltük a német határnyitást.

Mikor jelenik meg új lemeze?

Talán jövőre, mindig azt mondom, talán jövőre, nem tudom. Most a Megasztárnak köszönhetően, hála istennek, nagyon sok a tehetséges fiatal. Én sokak véleményével ellentétben nagyon örülök a Megasztárnak, bár azzal már kevésbé értek egyet, amikor politikai célokra és rendezvényeken használják ezeket a fiatalokat, és megkötik a kezüket, ez már egy rendőrállamra emlékeztet. De mindenképpen jobb, ha tehetséges emberek szerepelnek, mint az olyan mesterséges csapatok, akiknél csak megy a riszálás, de egy sort sem jegyzek meg tőlük soha.

Rockernek érzi magát?

Vannak bizonyos helyzetek, külső és belső hatások, amikor rockerként gondolkodom. A rocker-féle gondolkodás reálisabb és nyersebb, ösztönösebb. Sajnos néha ez a színpadon is megmutatkozik, és ez nem mindig előnyös. Úgy érzem egy egyszerű, színészi allűröktől mentes ember vagyok, sokan ezért szeretnek, vagyis a lelkem mélyén mindig rocker maradok.

Görög Zita vagy Cseh Annamária?

Nekem mind a kettő tetszik. Igaz talán Görög Zita jobban, mert alapvetően jobban szeretem a sötét hajú nőket, bár ezzel a szőke nő titulussal nem értek egyet. Nekem nagyon sok tehetséges szőke kolléganőm van, de tény, hogy a fekete hajú nőktől tűzbe jövök.

Beatles vagy Rolling Stones?

Szintén mind a kettő. Mindkettő alkotott maradandót, a Beatles inkább vokális téren, a Stones-ban pedig Jagger volt az abszolút meghatározó. A mai napig szeretem mind a kettőt. Én még abban a korban nőttem fel, amikor ezeket csak titokban lehett hallgatni, és igen nagy hatással voltak rám, amikor elkezdtem az Íriszben énekelni, 1965-ben. Negyven éve csinálom már.

Kedvenc város?

Szerintem nincs olyan, hogy kedvenc város, sok olyan van, amihez közel állunk és szeretnénk újra látni. Ezek azok a városok, amelyek az emberiség múltjának nyomait hordozzák. Nagyon igaznak tartom azt a mondást, hogy amelyik nép nem ismeri a múltját, az nem tud jövőt építeni. Múlt nélkül nincsen jövő, elég ha Amerika példáját nézzük, ahol csak 150-180 éve kezdtek történelmet építeni és az emberek alig ismerik a múltjukat. Európa már réges rég létezett. Egyszer egy olasz kisvárosban átmentem egy hídon, amit még Traianus császár építtetett, és csak arra tudtam gondolni, hogy jézusom, akkor már tudtak ilyet? És ugyanezt érzem amikor látom ősi templomainkat, várainkat. Ezek a városok tetszenek nekem.

Mit olvas most?

Most kaptam Kanadában Vásárhelyi Esztertől, az a címe, hogy Repül a szívem. Egy öreg indián törzsfőnök intelmei, és vallomásai. Felolvashatok belőle egy részletet?

Felolvassa.

Mit kell tudni?
Vikidál Gyula 1965-ben alakította első zenekarát az Irist, később énekelt a Pannónia, P-Mobil és Dinamit együttesekben is. 1979-ben megkapta az Év énekese díjat, rá egy évre pedig Koppány szerepét, Szörényi Levente és Bródy János István a király című rockoperájában. Később egyre gyakrabban tűnt fel színházi szerepekben, játszott többek között a Macskák, a Nyomorultak, Attila, az isten kardja és a Légy jó mindhalálig című musicalekben, valamint a Julianus című filmben. 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. 2004 elején vetette fel Szőnyei Tamás újságíró, hogy a Dinamit együttesből valaki együttműködött az állampárt titkosszolgálatával a 80-as években, Dalos fedőnéven. Vikidál Gyula 2004 áprilisában ismerte be, hogy ő volt Dalos ügynök, a Velvet újságírójának azonban nem kívánt a témával kapcsolatban nyilatkozni.